Το πιο εντυπωσιακό πολιτικό comeback στην αμερικανική ιστορία: Έτσι περιγράφει στην «Κ» ο Αλαν Μακόφκσι, senior fellow για την Εθνική Ασφάλεια και τη Διεθνή Πολιτική στο think tank Center for American Progress, την επίδοση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Στη δική του γενιά, το επίτευγμα της πιο εντυπωσιακής ανάκαμψης μιας πολιτικής καριέρας κατείχε ο Ρίτσαρντ Νίξον, τονίζει. «Αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι συγκλονιστικό», δηλώνει. «Ο Τραμπ έχει παραπεμφθεί σε δίκη δύο φορές, είναι καταδικασμένος για κακουργηματικές πράξεις, έχει ένα τραγικό ιστορικό με σεξουαλικές επιθέσεις. Αν οι εκλογές αποτελούν τον καθρέφτη μιας χώρας, τότε πρέπει να πω ότι μάλλον ούτε τα συμβατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ούτε εγώ γνωρίζουμε τη χώρα μας καλά», σημειώνει ο κ. Μακόφσκι.
Τις τελευταίες μέρες έκανε το λάθος, λέει, να πείσει τον εαυτό του ότι θα κέρδιζε η Κάμαλα Χάρις. «Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι αφυπνιστικό για όλους μας. Είναι οι τρίτες προεδρικές εκλογές που οι δημοσκόποι υποτιμούν τη δύναμη του Τραμπ», τονίζει. Πλέον όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με το πόσο επιδραστική μορφή είναι ο Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική πολιτική.
Καθώς όλα δείχνουν πως η προεδρία είναι δική του, τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και την Ευρώπη; «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν θα αλλάξουν δραματικά, ότι θα συνεχίσουν την πορεία τους», τονίζει ο κ. Μακόφσκι, ο οποίος εξειδικεύεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στη Μέση Ανατολή.
Είναι μια πορεία που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενους δεσμούς ασφαλείας, οι οποίοι έγιναν πιο ισχυροί στην πρώτη θητεία Τραμπ μετά την υπογραφή της εφαρμοστικής διευθέτησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. «Ούτε θα πρέπει οι Έλληνες να ανησυχούν πολύ για τη συμπάθεια του Τραμπ προς τον αυταρχικό Ερντογάν. Είναι πιθανό ο Τραμπ να τον κρατά υπό έλεγχο, η προηγούμενη κυβέρνησή του επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία τρεις φορές», εξηγεί.
Αλλά οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ δεν μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστες από τη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με την υπόλοιπη Ευρώπη, το NATO, τη Ρωσία. «Ξέρουμε ποιες είναι οι παρορμήσεις του Τραμπ σχετικά με αυτά τα θέματα -και δεν είναι καλές- αλλά δεν γνωρίζουμε ποια είναι η ακριβής πολιτική που θα ακολουθήσει», δηλώνει στην «Κ». Ίσως στην πράξη τα πράγματα να μην πάνε τόσο άσχημα. «Αλλά σίγουρα θα επικρατήσει αβεβαιότητα για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», λέει.
Και η Ευρώπη συνολικά ξύπνησε σήμερα ακριβώς με αυτήν την αβεβαιότητα τόσο για τη μελλοντική πορεία των πραγμάτων, όσο και για την αξιοπιστία του συμμάχου της, σημειώνει. Ο ίδιος, παραδείγματος χάριν, δεν πιστεύει ότι ο Τραμπ θα υψώσει ανάστημα στον Πούτιν. «Νομίζω πως θα προσπαθήσει να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος, με το να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη της στη Ρωσία», αναφέρει.
Ήλπιζε πως και η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είχε κάνει περισσότερα από όσα τελικά έκανε σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς. Τώρα δεν έχει τέτοιες ελπίδες. «Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να σημαίνουν κάτι, να υποστηρίζουν κάτι, να ηγούνται του ελεύθερου κόσμου, αλλά ο Τραμπ αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα με τα ανθρώπινα δικαιώματα», λέει ο κ. Μακόφσκι. Τον ανησυχεί το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ ακόμα δεν έχει αποδεχθεί ότι έχασε τις εκλογές του 2020, αναφέρεται συχνά στους εχθρούς του. «Η Αμερική δεν θα εξαφανιστεί», τονίζει στην «Κ». «Αλλά τα επόμενα χρόνια θα είναι αρκετά δύσκολα».