Η ΑΝΕΑΕΔ για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΕΑΑΣ έξω απ’ το υπουργείο Άμυνας

Η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ), με μέλη προερχόμενα κι απ’ τους τρείς κλάδους των ΕΔ (ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ), υπήρξε διαχρονικά συνεπής στις αρχές της, για την ανάδειξη των προβλημάτων και την υποστήριξη των συμφερόντων και δικαιωμάτων των συναδέλφων μας. Πρωταρχικός της στόχος είναι η συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων των Μετοχικών μας Ταμείων (ΜΤ). Η ανάδειξη και διεκδίκηση μέτρων ειδικά για την διάσωση του ΜΤΣ είναι διαρκής, αποτελώντας μέρος των διεκδικήσεων της Ένωσης από τα πρώτα της βήματα, ως φορέας. Η κριτική αλλά και οι προτάσεις της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ, ουδέποτε υπήρξαν ευκαιριακές, αλλά ανάγονται και χρονικά, στον πυρήνα της δημιουργίας των προβλημάτων που ταλανίζουν σήμερα το ΜΤΣ, αλλά σε αρκετά θέματα και τα ΜΤ των άλλων κλάδων.

Στις 30 Οκτωβρίου 2012, για παράδειγμα, η ΑΝΕΑΕΔ μαζί με άλλους φορείς και μεγάλο αριθμό  μερισματούχων του ΜΤΣ, αλλά με απούσες (!) τις ΕΑΑ (ΝΠΔΔ), συμμετείχε σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΜΤΣ.

Στο σχετικό ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ που εκδόθηκε τότε, αναδεικνύονται μια σειρά μειώσεις και υπερβολικές καθυστερήσεις στην καταβολή επιδομάτων.  Επίσης, ως λόγοι της απαράδεκτης αυτής κατάστασης σε βάρος των αποστράτων του ΣΞ, των οικογενειών τους και οικογενειών θανόντων συναδέλφων, προβάλλονται (2012):

α) “πράξεις και παραλείψεις στο ταμείο από το 1988”, “σωρεία παρανομιών και αξιόποινων πράξεων” των διοικήσεων.

β) οι διοικήσεις “παρανόμως  κατέθεσαν το 90%, έναντι του προβλεπομένου από το νόμο 10%, των αποθεματικών του  στην Τράπεζα Ελλάδος … που στη συνέχεια «κουρεύτηκαν» στο 70% της αρχικής τους αξίας με το περιβόητο PSI”.

γ) το ξεπούλημα της Γενικής Τράπεζας του ΜΤΣ

δ) “την πολιτική κατεύθυνση για αλόγιστες αυξήσεις μερισμάτων σε αντιστάθμισμα καθηλωμένων (από τις κυβερνήσεις) συντάξεων 

Τα επόμενα χρόνια, έπειτα από μια σειρά ανακοινώσεων ανάλογου περιεχομένου, ενδεικτικά υπενθυμίζουμε ακόμη, ότι καλέσαμε για μια ακόμα φορά με ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ την 30/11/2019 τις Διοικήσεις των Μετοχικών Ταμείων και Ειδικών λογαριασμών Σ.Ξ – Π.Ν – Π.Α, τους Αρχηγούς και τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Άμυνας καθώς και τον Υπουργό Εργασίας, να αναλάβουν μεταξύ άλλων, όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου :

(1) Να σταματήσουν άμεσα να γίνονται οι κρατήσεις του ν.4093/2012 ενέργεια που  έπρεπε να έχει γίνει από την δημοσίευση του ν.4387/2016.

(2) Να επιστραφούν σε όλους τους δικαιούχους συναδέλφους τα μη νομίμως παρακρατηθέντα ποσά του ν.4093/2012 από την δημοσίευση του ν.4387/2016 και όχι όπως η κυβέρνηση της ΝΔ πράττει τελικά από 1/1/2021.

(3) Το Υπουργείο Οικονομικών να παραιτηθεί της απαιτήσεως αποπληρωμής από το ΜΤΣ του δανείου που του έχει χορηγηθεί. Η ύπαρξη αυτού του δανείου και η υποχρέωση της σταδιακής αποπληρωμής του, δημιουργούν επιπλέον προβλήματα ρευστότητας του ΜΤΣ.

Στις μέρες μας και μετά την ανακοίνωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) (ΝΠΔΔ), η ΑΝ.Ε.Α.ΕΔ οφείλει να υπογραμμίσει, ότι δεν συνηθίζει να σχολιάζει ανακοινώσεις άλλων ενώσεων / συλλόγων / ομοσπονδιών. Όμως η ανακοίνωση του ΔΣ της  ΕΑΑΣ από 15 Μαρτίου 2023 για συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αντίστοιχα αιτήματα και προτάσεις, μας δημιούργησε μη θετικά συναισθήματα και πλήθος ερωτημάτων. Σε αυτά μας οδήγησαν, η αναφορά μεταξύ άλλων, σε άγνωστες σε εμάς προτάσεις της ΕΑΑΣ, για την ενίσχυση του ΜΤΣ «που έχουν υποβληθεί εδώ και μια 10ετία», καθώς και κυρίως η συμπερίληψη ανάμεσα στα αιτήματα της συγκέντρωσης των «2 κορυφαίων» κατά την ΕΑΑΣ θεμάτων για:

·         «αναλογική κατανομή του 4% από τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ε.Δ. σε όλους τους αποστράτους των Ε.Δ,…

·         Η δημιουργία στο εσωτερικό του ΜΤΣ δύο λογαριασμών, ενός για το ΣΞ και ενός για την ΕΛ.ΑΣ., … »

Λυπούμαστε να σημειώσουμε, ότι οι δυο αυτές προτάσεις της ΕΑΑΣ, δυστυχώς μας παραπέμπουν ευθέως στην λογική του «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα»! Επίσης το ΔΣ της ΕΑΑΣ στηρίζοντας τη θεωρία της ανταποδοτικότητας αναλογικά με τον αριθμό των μελών κάθε μετοχικού ταμείου, διολισθαίνει στις θεωρίες περί επικουρικότητας των ταμείων, συμμετοχής του εργοδότη κλπ.

Διαπιστώνουμε μια εμμονή του ΔΣ της ΕΑΑΣ για την ενίσχυση των κεφαλαίων του ΜΤΣ από πόρους που θα αφαιρεθούν από τα άλλα δύο ΜΤ (ΜΤΝ και ΜΤΑ) και όχι η αναζήτηση άλλων, αντικειμενικά ορθών, λύσεων οι οποίες όμως είναι ενοχλητικές για τους κυβερνώντες. Αφήνοντας στο απυρόβλητο όλους αυτούς, που με τις πολιτικές τους δημιούργησαν τα χρονίζοντα απαράδεκτα προβλήματα του ΜΤΣ, επιφέρουν τη δημιουργία αντεγκλήσεων ανάμεσα στους συναδέλφους, δίνοντας τροφή στο «διαίρει και βασίλευε»! Τους λόγους της συγκεκριμένης τακτικής του ΔΣ της ΕΑΣ, ας τους αναλογιστούν οι συνάδελφοι!

Τέλος στηλιτεύουμε ως γελοίους, απαράδεκτους, προσβλητικούς και προφανώς χωρίς αντικείμενο, τους χαρακτηρισμούς μέλους του ΔΣ της ΕΑΑΣ, που προγράφει ως «ΚΗΦΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ», όσους εκ των αποστράτων δεν συμμετάσχουν στη «συγκέντρωσή» τους.  Προφανώς ο εν λόγω «συνάδελφος» αδιαφορεί για το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι απόστρατοι διαφωνούν με την ΕΑΑΣ, ανάμεσά τους και εκείνοι που εξέφρασαν τη διαφωνία τους μη συμμετέχοντας στην τελευταία εσωτερική εκλογική διαδικασία (ΑΠΟΧΗ στο 73% εγγεγραμμένων). Επίσης οι χαρακτηρισμοί αποδεικνύουν αν και κατά πόσο το μέλος αυτό του ΔΣ αναγνωρίζει το δικαίωμα της διαφωνίας στις επιλογές της ΕΑΑΣ!

Ως ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ πιστεύουμε ότι:

·         Επί χρόνια είναι απαράδεκτα χαμηλά τα μερίσματα και τα επιδόματα που λαμβάνουν οι συνάδελφοι του ΣΞ. Έτσι έχουν κάθε δίκιο να διεκδικούν την αποκατάστασή τους και τους στηρίζουμε ανεπιφύλακτα.

·         Οποιαδήποτε αφαίρεση πόρων από το ΜΤΝ και το ΜΤΑ, ενώ δεν θα έλυνε τα προβλήματα του ΜΤΣ, θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στα δύο άλλα, με δυσμενέστατο αντίκτυπο στους μετόχους / μερισματούχους.

·         Είναι απαράδεκτες τυχόν προτάσεις ενοποίησης των ΜΤ, τουλάχιστον με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση. Απαράδεκτες επίσης είναι τυχόν ιδέες για “επικουροποίηση” των ταμείων.

·         Η απώλειες κεφαλαίων του ΜΤΣ, οφείλονται κυρίως σε πολιτικές αποφάσεις για τις οποίες έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες οι αντίστοιχες κυβερνήσεις! Οι ευθύνες τους  στοιχειοθετούνται από την πώληση της Γενικής τράπεζας, την εισαγωγή κεφαλαίων στο χρηματιστήριο, την υπόθεση του ATTICA και το κούρεμα ομολόγων (PSΙ). Επομένως η κύρια διεκδικητική προσπάθεια μας, πρέπει να κατευθυνθεί σε πολιτική λύση. Αφού η κρατική εξουσία ευθύνεται για τις απώλειες των εισφορών των συναδέλφων, αυτή να αποκαταστήσει, ότι τους ανήκει!

Πιστεύουμε λοιπόν, ότι επίλυση των προβλημάτων και του ΜΤΣ μπορεί να δοθεί μόνο με:

1.    Κάλυψη από το κράτος του συνόλου των απωλειών από το 1950 ως σήμερα,των αποθεματικών όλων των ΜΤ που λεηλατήθηκαν από τις κυβερνητικές πολιτικές όλων των προηγούμενων ετών.

2.    Απόσυρση όλων των αποθεματικών των Μ.Τ. από ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

3.    Χρηστή διοίκηση, ορθολογιστική αξιοποίηση της περιουσίας του ταμείου.

Η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ επαναλαμβάνει τη θέση της, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εσωτερικές αντιπαλότητες και ότι η συσπείρωση των φορέων που εκφράζουν τους ε.ε και ε.α συναδέλφους είναι αναγκαία. Η σύμπνοια και οι στοχευμένες κοινές δράσεις και αγώνες των συναδέλφων αποτελούσαν και αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα υπεράσπισης και διεκδίκησης ικανοποιητικών αποδοχών, υγείας υψηλών προδιαγραφών, κοινωνικής ασφάλισης, συνθηκών εργασίας και εξέλιξης των συναδέλφων.

Επειδή θεωρούμε ότι πολλά από όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της ΕΑΑΣ είναι άκρως επικίνδυνα, δε θα συμμετάσχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΘΑ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν κατά 4,3% οι ελληνικές εξαγωγές τον Απρίλιο

Σταμάτησε τον Απρίλιο η διαρκής ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, οι οποίες κατέγραφαν άνοδο για 26 διαδοχικούς μήνες, από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2023 (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών). Τον Απρίλιο του 2023 οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,3%

Τα σχέδια των κολοσσών της κρουαζιέρας για την Eλλάδα

Eίναι η χώρα, η οποία εγκαίρως υιοθέτησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα το 2021 και έδωσε τη δυνατότητα επανεκκίνησης του κλάδου, γεγονός που σταμάτησε την οικονομική αιμορραγία των εταιριών. Kαι αυτό το αναγνωρίζουν όλοι και το επιβραβεύουν εντάσσοντας την χώρα μας στα

Έβρος: Τούρκοι απομάκρυναν μετανάστες από νησίδα κοντά στη Ν. Βύσσα

Ένα ακόμα περιστατικό που επιβεβαιώνει την κινητικότητα στον Έβρο τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκε κοντά στη Νέα Βύσσα. Στην περιοχή της Νέας Βύσσας υπήρξε η πληροφορία ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 300 μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο ποταμό. Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την τουρκική πλευρά ότι οι μετανάστες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος

Ένα ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο με γιγαντιαία ηλιακά πανιά πρόκειται να δρομολογηθεί το 2030

Η εταιρεία κρουαζιέρας περιπέτειας Hurtigruten Norway αποκάλυψε σήμερα τα σχέδια για ένα ηλεκτρικό κρουαζιερόπλοιο με μηδενικές εκπομπές ρύπων και αναδιπλούμενα πανιά που καλύπτονται από ηλιακούς συλλέκτες, το οποίο πρόκειται να αποπλεύσει το 2030. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα έναν στόλο οκτώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο