Η χώρα μας θα αποκτήσει δύο αεροσκάφη ΑΦΝΣ για την Ακτοφυλακή προκαλώντας άμεσα το τουρκικό ενδιαφέρον

Έχουμε ανάγκη μεγάλων πλοίων για το λιμενικό Σώμα-Στο Αιγαίο πέλαγος έχουμε ένα καθημερινό “πόλεμο” με πολλές μορφές, για αυτό οφείλουμε να προετοιμαστούμε ανάλογα όσο γίνεται ταχύτερα

Η Ελληνική Ακτοφυλακή αναζητά δύο αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης και περιπολίας. Μέρος του κόστος των αεροσκαφών αυτών θα αγοραστεί με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα αεροσκάφη αυτά θα έχουν ακτίνα λειτουργίας τουλάχιστον 700 ναυτικών μιλίων (1300 km) και θα μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για τουλάχιστον 6 ώρες, αναφέρουν τουρκικές πηγές, που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς σε ανοιχτές και μη δεσμευτικής συμμετοχής ενημερωτικές συναντήσεις με σκοπό την ενημέρωση της Υπηρεσίας για τις τεχνολογικές εξελίξεις καθώς και τη συλλογή πληροφοριών που κρίνονται ουσιώδεις στο πλαίσιο της διερεύνησης των διαθέσιμων λύσεων για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Μοίρας Αεροπλάνων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ μέσω της προμήθειας δύο (02) νέων αεροπλάνων θαλάσσιας επιτήρησης.

Βάση των συζητήσεων αποτελεί το επισυναπτόμενο τεύχος τεχνικών απαιτήσεων.

Οι ανωτέρω ενημερωτικές συναντήσεις θα πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στο κτήριο του Υ.ΝΑ.Ν.Π./Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς παρακαλούνται να αποστείλουν αίτημα συνάντησης έως και την Παρασκευή 12/05/2023, στη διεύθυνση ηλεκτρ. ταχυδρομείου [email protected] [τηλ. επικοινωνίας : (+30) 213 137 1095], διευκρινίζοντας τις επιθυμητές ημερομηνίες και τα στοιχεία επικοινωνίας του αρμόδιου σημείου επαφής. Η ημερομηνία των συναντήσεων θα καθορίζεται με σειρά προτεραιότητας, σε απευθείας συνεννόηση της Υπηρεσίας με τους ενδιαφερόμενους.

Μετά το πέρας της συνάντησης και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς καλούνται να παράσχουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected]) τα κάτωθι :

α) αναλυτικά τεχνικά χαρακτηριστικά του προτεινόμενου αεροπλάνου όπως διαστάσεις, επιδόσεις, βάρη απογείωσης-προσγείωσης (MTOW-MLW), κλπ.

β) στοιχεία του προτεινόμενου εξοπλισμού επιτήρησης,

γ) ενδεικτικό κόστος κτήσης με την προτεινόμενη διαμόρφωση (Rough Order of Magnitude – ROM),
δ) στοιχεία κατανάλωσης καυσίμου ανά ώρα πτήσης με την προτεινόμενη διαμόρφωση,

ε) κόστος συντήρησης, περιοδικών επιθεωρήσεων (Εν συνεχεία υποστήριξη – Follow-On Support),

στ) τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή κατάλληλου υπόστεγου για την φιλοξενία των δύο αεροπλάνων.

Δικαίωμα συμμετοχής στην ανωτέρω διαδικασία έχουν οι κατασκευαστές αεροπλάνων και οι οικονομικοί φορείς που προτείνουν ολοκληρωμένες λύσεις.

Απόκτηση μεγάλων πλοίων από το Λιμενικό Σώμα

Υπάρχουν σχέδια για απόκτηση δύο κορβετών από την ελληνική Ακτοφυλακή, αναβαθμίζοντας την αποτελεσματικότητα των τακτικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων της υπηρεσίας, αλλά θα απαλλάξει την χώρα μας από τον πονοκέφαλο, αφού πολλές φορές επιστρατεύονται πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ως απάντηση σε τουρκικές προκλήσεις λόγω διαφοράς μεγέθους των σκαφών.

Σκέψεις υπάρχουν πολλές πιθανότατα στην ηγεσία της ελληνικής ακτοφυλακής για ακόμη περαιτέρω εξοπλισμό των σκαφών μας.

Μία πρόταση θα ήταν ο εξοπλισμός ακόμα και με αντιαρματικά συστήματα, όπως κάνουν οι Τούρκοι, που τοποθετούν το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Mizrak-U UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi) στα νέα ταχύπλοα σκάφη κλάσης Κ του λιμενικού τους.

Στο Αιγαίο πέλαγος έχουμε ένα καθημερινό “πόλεμο” με πολλές μορφές, για αυτό οφείλουμε να προετοιμαστούμε ανάλογα όσο γίνεται ταχύτερα.

Η ουσία είναι κάποια στιγμή να υλοποιήσουμε μια αναβάθμιση για την μετατροπή του λιμενικού μας σώματος σε «παρακλάδι» του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, κάτι που θα αποτελέσει μια λύση στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή στο Αιγαίο από τα «κύματα» των μεταναστών.

Κινούμενη σε αυτήν τη «λογική», θα πρέπει να μετατρέψουμε μέρος των σκαφών που διαθέτουμε, σε μάχιμη δύναμη, η οποία δύναται κάτω από αντίξοες συνθήκες να αναλάβει ακόμη και ναυτικές πολεμικές αποστολές μικρής “εμβέλειας”.

Η Τουρκία σε λίγο πιθανόν να κάνει πράξη πολλές από τις απειλές της στο Αιγαίο, για αυτό και οφείλουμε να είμαστε όσο γίνεται καλύτερα προετοιμασμένοι να τις αντιμετωπίσουμε με κάθε τρόπο.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Ποινές «μαμούθ» σε μέλη κυκλώματος μεταναστών

Ποινές «μαμούθ» μέχρι και 244 χρόνων κάθειρξης αλλά και χρηματικές ποινές, πολλών εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε μέλη κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Οι διακινήσεις μεταναστών σημειώθηκαν το διάστημα 8 Φεβρουαρίου 2023- 2 Ιουνίου 2023 και τα κέρδη των

Σιγκαπούρη: Στις φλόγες δύο μεγάλα δεξαμενόπλοια – Διασώθηκαν δύο ναυτικοί

Δυο μεγάλα δεξαμενόπλοια έχουν πάρει φωτιά στα ανοικτά της Σιγκαπούρης και δυο μέλη πληρώματος διασώθηκαν, ανακοίνωσαν οι αρχές της ασιατικής πόλης-κράτους. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο πετρελαιοφόρο Hafnia Nile, υπό σημαία Σιγκαπούρης, και ακόμη ένα πλοίο, το Ceres I, υπό σημαία Σάο Τομέ και

Λειψυδρία: «Ολιστικό σχέδιο δράσης για το νερό» ζητάει από την ΕΕ η Ελλάδα και άλλα 20 κράτη-μέλη

Επείγουσα έκκληση για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία και να προστατευθούν οι υδάτινοι πόροι, απευθύνουν στην ΕΕ 21 κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Στην κοινή επιστολή τους ζητάνε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, για να ενισχύσει την ασφάλεια

Εντυπωσιακά πλάνα από την εκπαίδευση των αμφίβιων καταδρομών στο Αιγαίο

Εντυπωσιακές εικόνες από την διαρκή εκπαίδευση στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, των Αμφίβιων Καταδρομών της ΔΕΠ έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ. Όπως φαίνεται στο βίντεο, στην εκπαίδευση συμμετείχαν τόσο πλωτά σκάφη με κομάντος που πραγματοποίησαν βολές με πραγματικά πυρά, όσο και

Μετάβαση στο περιεχόμενο