Η διώρυγα Παναμά μειώνει τις διελεύσεις λόγω…ξηρασίας

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: “ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ”

Από τις 30 Ιουλίου 2023, περιορίζονται οι διελεύσεις της Διώρυγας του Παναμά σε 32 ποντοπόρα πλοία κατά μέσο όρο την ημέρα, με 10 πλοία στις δεξαμενές neo-panamax και 22 πλοία στις δεξαμενές Panamax.

Η μέγιστη δυνατότητα της Διώρυγας του Παναμά, συμπεριλαμβανομένων των δεξαμενών Panamax και των διευρυμένων neo-panamax, είναι περίπου 38-40 πλοία την ημέρα, αλλά συνήθως περίπου 34-38 πλοία διέρχονται κάθε μέρα.

Ωστόσο, τους δύο τελευταίους μήνες ο μέσος όρος ημερήσιων διελεύσεων ανήλθε σε 32,58 το Μάιο και σε 32,13 τον Ιούνιο.

Οι διελεύσεις μπορεί να περιοριστούν περαιτέρω με βάση παράγοντες όπως η στάθμη υδάτων στη λίμνη Gatun, η πρόγνωση του καιρού και ο τύπος των διερχόμενων πλοίων.

Η Αρχή της Διώρυγας Παναμά ήδη έχει εφαρμόσει σειρά περιοριστικών μέτρων, μειώνοντας την ποσότητα του φορτίου που μπορούν να μεταφέρουν τα πλοία. Για τους επόμενους μήνες το βύθισμα των 13,41 μ. θα διατηρηθεί, εφόσον οι καιρικές συνθήκες δεν διαφοροποιηθούν σημαντικά από τις τρέχουσες προβλέψεις.

Η έλευση βροχοπτώσεων στα τέλη Ιουνίου επέτρεψε στην Αρχή να αναστείλει περαιτέρω μειώσεις βυθίσματος στα 13,26 μ. (43,5 πόδια) στις 25 Ιουνίου και στα 13,11 μ. (43 πόδια) από τις 19 Ιουλίου και μετά.

Το μέγιστο βύθισμα που προσφέρει η επέκταση του καναλιού είναι 15,24 μ. (50 πόδια) με κανονικές συνθήκες.

Η Αρχή της Διώρυγας Παναμά δήλωσε ότι εφαρμόζει τα μέτρα προκειμένου να αποφύγει πρόσθετους περιορισμούς βυθίσματος λόγω παρατεταμένης ξηρασίας στη λεκάνη απορροής της Διώρυγας του Παναμά, και παρά τα μέτρα εξοικονόμησης νερού και την έναρξη της περιόδου των βροχών.

Το φετινό φαινόμενο El Niño είχε ως αποτέλεσμα συνθήκες ξηρότερες από τις κανονικές στον Παναμά, εντείνοντας την ξηρασία και οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα τη στάθμη των υδάτων στη λίμνη Gatun.

Το επιβληθέν όριο διέλευσης είναι ο πρώτος περιορισμός που τέθηκε σε ισχύ από το άνοιγμα των δεξαμενών neo-panamax της διευρυμένης Διώρυγας του Παναμά το 2016.

Σε ανακοίνωσή της, η Αρχή της Διώρυγας Παναμά προσέθεσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα και διαδικασίες στο μέλλον για να διασφαλίσει την ασφαλή και αποτελεσματική λειτουργία της υδάτινης οδού.

Η Αρχή της Διώρυγας Παναμά σημειώνει επίσης ότι η μείωση των ημερήσιων διελεύσεων για μακρό χρονικό διάστημα θα οδηγήσει σε παρατεταμένους χρόνους αναμονής για τα πλοία χωρίς προκρατήσεις. «Σε αυτό το πλαίσιο, ενθαρρύνουμε σθεναρά όλους τους πελάτες να κάνουν χρήση του συστήματος κρατήσεων διέλευσης ώστε να μειώσουν το ενδεχόμενο παρατεταμένων καθυστερήσεων», ανέφερε.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι κλάδοι θαλασσίων μεταφορών ναυπηγούν τα περισσότερα πλοία;

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: “ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ” Σύμφωνα με στοιχεία των Clarksons Research πάνω από 50% των παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων (μετρούμενες σε cgt – compensated gross tonnage) προέρχεται από μόλις δύο τομείς ναυτιλιακών μεταφορών, τα LNG και τα containers. Η επικείμενη

Αντίο δίπλωμα, μπάι μπάι άδεια: Αυτά είναι τα 6 λάθη που δεν συγχωρεί ο νέος ΚΟΚ

Όπως στο ποδόσφαιρο έτσι και στη ζωή – και στον δρόμο- υπάρχουν φάουλ και φάουλ. Είναι άλλο πράγμα δηλαδή πάνω στη φάση να χτυπήσεις κατά λάθος παίκτη της αντίπαλης ομάδας κι άλλο πράγμα να φερθείς αντιαθλητικά, να βγεις σαν κλαδευτήρι και

Πήγε για μεροκάματο και βρέθηκε σιδηροδέσμιος στα κρατητήρια

Στα κρατητήρια και από κει στο αυτόφωρο με τον… μισό ποινικό κώδικα στην πλάτη κατέληξε 24χρονος διανομέας στη Χαλκίδα, ο οποίος υπέπεσε στο …παράπτωμα να κινηθεί με το δίκυκλο της δουλειάς στον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης, όπου και βρίσκεται το κατάστημα εστίασης

Μετάβαση στο περιεχόμενο