Η Ερυθρά θάλασσα θα γεμίσει με «ιπτάμενα μίνι γιοτ» (βίντεο)

Η Σαουδική Αραβία παρήγγειλε ένα στόλο από οκτώ ηλεκτροκίνητα σκάφη με υδροπτέρυγες που κατασκευάζει η Σουηδική εταιρεία Candela. Πρόκειται για το P-12 ένα σκάφος που προορίζεται από τους Σαουδάραβες για να καλύπτει το θαλάσσιο τουριστικό δίκτυο που πιστεύουν ότι θα αναπτυχθεί στη φουτουριστική πόλη NEOM που χτίζει η κυβέρνηση της χώρας στη καρδιά της ερήμου.

«Σε αντίθεση με τα συμβατικά τουριστικά σκάφη που κινούνται με μικρές ταχύτητες και είναι  ενεργειακά αναποτελεσματικά το Candela P-12 είναι μια μικρότερη και ταχύτερη μονάδα, που επιτρέπει πολύ πιο συχνές αναχωρήσεις και ταχύτερα ταξίδια για τους επιβάτες», λέει ο Γκουστάβ Χάσελσκογκ.

Το P-12 είναι το τέταρτο μοντέλο στον στόλο της Candela, μετά τα C-7, C-8 και P-8 Voyager. Το μηδενικών εκπομπών ρύπων σκάφος «πετά» πάνω από τα κύματα χρησιμοποιώντας υδροπτερύγια καθοδηγούμενα από υπολογιστή που ρυθμίζονται 100 φορές το δευτερόλεπτο για να εξασφαλίσουν ομαλότητα και σταθερότητα. Η εταιρεία λέει ότι το σκάφος χρησιμοποιεί 80 τοις εκατό λιγότερη ενέργεια από τα συμβατικά πλοία μεταφοράς και θα εκπέμπει 97,5 τοις εκατό λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια της ζωής του από ένα παραδοσιακό πετρελαιοκίνητο σκάφος του ίδιου μεγέθους.

Το σκάφος μπορεί να μεταφέρει τριάντα επιβάτες, αναπτύσσει ταχύτητες 30 κόμβων (περίπου 60 χλμ./ώρα.) και μπορεί να καλύπτει με μια φόρτιση αποστάσεις περίπου 75 χλμ. με τους ιθύνοντες της NEOM να λένε ότι το σκάφος θα λειτουργεί ως ένα είδος μίνι γιοτ για τους επισκέπτες της πόλης.

Η πόλη

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να κατασκευάσει σε μια βορειοδυτική περιοχή της χώρας μια πόλη βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η πόλη έχει ονομαστεί NEOM και το σχέδιο είναι να μην διαθέτει δρόμους και αυτοκίνητα και γενικότερα να λειτουργεί ενεργειακά αλλά και σε κάθε της πτυχή με τρόπο απόλυτα φιλικό στο περιβάλλον. Το εγχείρημα θεωρείται ως μια προσπάθεια απεξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας από τα ορυκτά καύσιμα αν και εξακολουθεί να είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.

Η πόλη αυτή δημιουργείται στην βορειοδυτική πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, ξεκινά από μια ορεινή περιοχή και θα καταλήγει στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο η πόλη έπρεπε στο βασικό της τουλάχιστον κορμό να είναι έτοιμη αλλά διαφόρων εμπόδια έχουν καθυστερήσει αρκετά την πρόοδο των εργασιών με αποτέλεσμα να διαρρέεται ότι διάφοροι τομείς και υπηρεσίες που ήταν στον αρχικό σχεδιασμό δεν θα υλοποιηθούν ενώ επίσης υπάρχουν αυξανόμενες αντιδράσεις τόσο για το έργο αυτό κάθε αυτό όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες υλοποιείται.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση αντιπροσωπειών της Ελληνικής και της Τουρκικής Ακτοφυλακής στο Κουσάντασι της Τουρκίας

Την Πέμπτη 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Περιφερειακών Διοικητών Αιγαίου Ελληνικής και Τουρκικής Ακτοφυλακής στο Κουσάντασι της Τουρκίας. Κατά τις συνομιλίες συμφωνήθηκε η συνέχιση της πολύ καλής συνεργασίας τόσο στο θαλάσσιο πεδίο όσο και στο επίπεδο της ανταλλαγής πληροφοριών, που

Πολιτική Προστασία: Έκτακτη ανακοίνωση για την επερχόμενη κακοκαιρία στην Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή 20 Ιουνίου 2025 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού αναμένεται σήμερα Παρασκευή (20-6-2025) στη βόρεια Ελλάδα και αύριο Σάββατο (21-6-2025) και σε νοτιότερες περιοχές

Κικίλιας: Εκδίδουμε συνεχείς ειδοποιήσεις στα πλοία μας στα Στενά του Ορμούζ – Είμαστε προσεκτικοί με τις κινήσεις μας

«Εάν προκύψει κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ – που είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο – θα επηρεάσει όλη την παγκόσμια οικονομία, όχι μόνο την ναυτιλία, καθότι τα πλοία και ο εμπορικός στόλος, παγκοσμίως, που διακινεί το 90% του εμπορίου, θα

Μειώθηκαν χωρητικότητα και ποντοπόρα πλοία, αλλά αυξήθηκαν τα επιβατηγά πλοία στην ελληνική σημαία

 Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον μήνα Απρίλιο, ο ελληνικός στόλος αριθμούσε 1.833 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 35.160.808 κόρους, έναντι 1.821 πλοία και 36.394.197 κόρους, που ήταν τον Απρίλιο του 2024. Με άλλα λόγια, η χωρητικότητα μειώθηκε κατά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο