Η φ/γ «ΥΔΡΑ» σε δεύτερη αποστολή στην Ερυθρά εν αναμονή εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη της αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» αποπλέει εκτός απροόπτου στις 7 Ιανουαρίου προκειμένου να συμμετέχει για δεύτερη φορά στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση «Ασπίδες».

Ήταν στις 17 Φεβρουαρίου όταν το πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού έλυσε για πρώτη φορά κάβους και χάραξε ρότα προς τη Διώρυγα του Σουέζ και στη συνέχεια προς τον Κόλπο του Άντεν σε μια πρωτόγνωρη, υψηλής δυσκολίας αποστολή, διάρκειας περίπου τριών μηνών.

Ο πρώτος απολογισμός

Κάποιοι έκαναν λόγο ακόμα και για «αποστολή αυτοκτονίας» όμως το πλήρωμα της φρεγάτας «ΥΔΡΑ», όπως και των δύο ακόμη ΜΕΚΟ που ακολούθησαν, κατάφεραν να ανταποκριθούν με απόλυτη επιτυχία και μάλιστα να αντιμετωπίσουν τα drones των Χούθι, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις απείλησαν τα πλοία του Στόλου.

φρεγάτα

Παρά το γεγονός ότι και οι τρεις κύριες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού αγγίζουν τα 30 χρόνια υπηρεσίας χωρίς τον παραμικρό εκσυγχρονισμό και μόνο με το anti-drone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» και το πυροβόλο Shark των 20 χιλιοστών, εκτέλεσαν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα την αποστολή τους, συνοδεύοντας δεκάδες πλοία σε ένα περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Την ίδια στιγμή, τα πληρώματα τους αποκομίζουν εμπειρίες πέρα από την σκληρή εκπαίδευση και να συνεργάζονται άριστα με τα υπόλοιπα πλοία από χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν στην Επιχείρηση «Ασπίδες».

Τα συστήματα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ»

Συνολικά οι φρεγάτες «ΥΔΡΑ», «ΨΑΡΑ» και «ΣΠΕΤΣΑΙ» έχουν «γράψει» περίπου 60.000 μίλια κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στην Επιχείρηση «Ασπίδες» κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και με τα πληρώματα τους να βρίσκονται σε απόλυτη εγρήγορση 24 ώρες το 24ωρο, με εξαίρεση κάποιες «ανάσες» για τα σχεδόν 600 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, στο λιμάνι του Τζιμπουτί για τον ανεφοδιασμό του πλοίου.

φρεγάτα

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» αποπλέει εξοπλισμένη με το αναβαθμισμένο και δοκιμασμένο πλέον anti-drone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» αλλά και δύο πλέον πυροβόλα Shark. Ήδη όπως έχει αναφέρει το OnAlert.gr, οι τεχνικοί της ΕΑΒ έχουν αρχίσει την κατασκευή ενός ακόμη συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου τύπου «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» σε συνεργασία με το ΕΛΚΑK, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει την τοποθέτηση του συστήματος και στις τέσσερις φρεγάτες MEKO.

Το made in Greece σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και παρεμβολών «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» έδειξε ήδη σε πραγματικές συνθήκες ότι διαθέτει υψηλή αποτελεσματικότητα αλλά και αξιοπιστία στην αντιμετώπιση drones, ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις. Η τοποθέτηση των συστημάτων αυτών θα αποτελέσει μέρος του συνολικού εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις στις αρχές του 2025.

Η αναβάθμιση των MEKO

Όπως ήδη έχει αναφέρει το OnΑlert.gr, το ναυτικό επιτελείο φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε συνεργασία με την εταιρεία Thales σε τοποθέτηση νέων ηλεκτρονικών συστημάτων με κύρια το νέο ραντάρ αλλά και το Σύστημα Μάχης, ενώ θα προχωρήσει σε επιμέρους μηχανολογικές παρεμβάσεις με ξεχωριστές μικρότερες συμβάσεις.

Το συνολικό κόστος του εκσυγχρονισμού υπολογίζεται περίπου στα 400-500 εκατομμύρια ενώ το ναυπηγείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί θα αποτελεί επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει τις εργασίες.

Το Πολεμικό Ναυτικό, όπως πρόσφατα τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Κατάρας, εμπιστεύεται παρά τις κατά καιρούς καθυστερήσεις σταθερά εδώ και δεκαετίες τα ελληνικά ναυπηγεία στα οποία έχουν άλλωστε κατασκευαστεί οι τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ, οι πυραυλάκατοι Super Vita , τα υποβρύχια κλάσης 214 και τα αρματαγωγά.

Εξάλλου, πρόσφατα στα ναυπηγεία Σαλαμίνας πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού των Παράκτιων Περιπολικών Island.

Κάθε φρεγάτα MEKO «γράφει» ακόμα και 50.000 μίλια κάθε χρόνο, ενώ κατά τη διάρκεια της κρίσης το 2020 τα πλοία παρέμειναν τις περισσότερες ημέρες του χρόνου στη θάλασσα, μακριά από το Ναύσταθμο. Η καταπόνηση και φθορά σε όλα τα συστήματα των πλοίων, ειδικά στα μηχανολογικά, είναι συνεχής, με δεδομένο ότι πρόκειται για Μονάδες που επιχειρούν σε δύσκολες θάλασσες και ήδη έχουν φτάσει στα 30 χρόνια υπηρεσίας στον Στόλο.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις