Νέα δεδομένα για την αυξανόμενη απασχόληση γυναικών στον τομέα, με τη ναυτολόγηση να εστιάζεται κυρίως σε επιβατηγά πλοία και θερινό τουρισμό, με τις ηλικιακές κατηγορίες να είναι από 18 έως 30 ετών
Η εγγεγραμμένη γυναικεία ναυτική απασχόληση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από Ελληνίδες (ποσοστό άνω του 99%) και περιλάμβανε το 2023 1.838 άτομα, δηλαδή αντιπροσώπευαν το 7,2% της συνολικής εγγεγραμμένης ναυτικής απασχόλησης στη χώρα μας. Ειδικά τον 8ο μήνα (Αύγουστος) του 2023 η εγγεγραμμένη γυναικεία ναυτική απασχόληση αντιστοιχούσε σε 1.265 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά περίπου 12% σε σχέση με τον 8ο μήνα του 2022. Το κύριο χαρακτηριστικό του εγγεγραμμένου γυναικείου ναυτικού δυναμικού είναι η δυναμική συμμετοχή νεότερων ηλικιακών ομάδων.
Ειδικότερα, από το σύνολο των εγγεγραμμένων γυναικών ναυτικών το 2023, ποσοστό 50,4% ήταν ηλικίας 18-30 ετών, ποσοστό 32,1% ήταν ηλικίας 31-45 ετών και ποσοστό 13,8% ήταν ηλικίας 46-55 ετών. Ενα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του εγγεγραμμένου γυναικείου ναυτικού δυναμικού είναι ότι στη μεγάλη του πλειονότητα (66,3%) απασχολήθηκε και το 2023 στην ευρύτερη κατηγορία των επιβατηγών, γεγονός που επιβεβαιώνει τον κρίσιμο ρόλο του τουρισμού στη γυναικεία ναυτική απασχόληση. Ακολούθησαν οι ευρύτερες κατηγορίες των φορτηγών πλοίων (18,4% της εγγεγραμμένης γυναικείας ναυτικής απασχόλησης) και των δεξαμενόπλοιων (14,4% της εγγεγραμμένης γυναικείας ναυτικής απασχόλησης).
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το 2023 παρατηρήθηκε αξιόλογη αύξηση της γυναικείας απασχόλησης στις κατηγορίες πλοίων που συνδέονται με τη μεταφορά εμπορευμάτων, κυρίως στα δεξαμενόπλοια, όπου η γυναικεία απασχόληση αυξήθηκε κατά 13%.
Από την άλλη πλευρά, η ισχυρή σύνδεση της γυναικείας ναυτικής απασχόλησης με τον θερινό τουρισμό επιβεβαιώνει την έντονη εποχική διάστασή της. Οσον αφορά τις γυναίκες δοκίμους / εκπαιδευόμενες ναυτικούς, το 2023 οι γυναίκες αποτελούσαν το 10% των ενεργών δοκίμων/εκπαιδευόμενων ναυτικών, με κύριες ειδικότητες ναυτολόγησης αυτές της εκπαιδευόμενης δόκιμης πλοιάρχου (46%), της εκπαιδευόμενης σπουδάστριας (22%), της εκπαιδευόμενης δόκιμης μηχανικού (9,6%) και της δόκιμης οικονομικής αξιωματικού (7,4%).
Εάν και από μεθοδολογικής άποψης στην εγγεγραμμένη γυναικεία ναυτική απασχόληση προσμετρώνται μόνο οι γυναίκες μέλη πληρωμάτων, ιδιαίτερη αξία για τη σφαιρική αποτύπωση της συμμετοχής των γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα παρουσιάζει και η διερεύνηση δύο άλλων ομάδων, για τις οποίες προβλέπεται η υποβολή ΑΠΔΝ, εάν και δεν απασχολούνται ως μέλη πληρωμάτων. Πρόκειται για τις καθηγήτριες των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) και τα ανώτερα στελέχη ναυτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ (ΦΥΛΛΟ 27/12/2024)