Η Ισπανία μειώνει τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 21% στο 5%

Σε δραστικά μέτρα προχωράει η ισπανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο φυσικό αέριο, μειώνοντας τον ΦΠΑ στο 5%.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (1/9) ότι από τον Οκτώβριο ο ΦΠΑ στο φυσικό αέριο θα πέσει στο 5% από το 21% όπου βρίσκεται σήμερα, προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος που έχουν οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου στους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφελείας των νοικοκυριών.

«Για να είναι χαμηλότεροι οι λογαριασμοί θέρμανσης για τους πολίτες, η κυβέρνηση επιδιώκει να κατανείμει δίκαια τα κόστη και τις χρεώσεις που προκαλεί ο πόλεμος (στην Ουκρανία)», είπε ο Σοσιαλδημοκράτης Σάντσεθ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.

Δυο φορές μειώθηκε ο ΦΠΑ μέσα στο 2022 για την ηλεκτρική ενέργεια
Η ισπανική κυβέρνηση έχει μειώσει τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια δύο φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Τα ενεργειακά κόστη έχουν εκτοξευτεί στα ύψη από τον Φεβρουάριο που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία είναι ένας βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ισπανία έχει δεσμευτεί προς τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 7% μέσα στο 2022, αλλά η χρήση του αερίου έχει αυξηθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, συγκριτικά με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2021.

Οι καύσωνες που σημειώθηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν προκαλέσει αύξηση στη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια λόγω της χρήσης κλιματιστικών, ενώ παράλληλα μειώθηκε η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας -μια σημαντική πηγή ενέργειας για την Ισπανία- εξαιτίας της λειψυδρίας.

Η Ισπανία μειώνει τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο από το 21% στο 5%

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΕΣ: Αυτά είναι τα νέα διακριτικά Μονίμων Υπαξιωματικών και ΕΠΟΠ–Έτσι θα φέρονται στις στολές (ΦΩΤΟ-ΕΓΓΡΑΦΟ)

Εκδόθηκε από το ΓΕΣ/B1 η παρακάτω Διαταγή (Φ.456/23/441004/Σ.5728/17 Ιουλ 2026), που δημοσιοποίησε η ΠΟΜΕΝΣ και αφορά τα νέα διακριτικά για τους Μόνιμους Υπαξιωματικούς και τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) του Στρατού Ξηράς. ΘΕΜΑ: Στολή – Διακριτικά ΣΧΕΤ.: α. ΣΚ 111-10 «Κανονισμός Στολών Αξκών

Μ.Βρετανία: Πρώτο δείγμα γραφής για τον νέο πρωθυπουργό

Ανταπόκριση από το Λονδίνο Το πρώτο 24ωρο συμπληρώθηκε για τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Άντι Μπέρναμ. Η περίοπτη πρωθυπουργική θέση έφερε ανακοινώσεις, ανακατατάξεις και αντιδράσεις από όλα τα μέτωπα. Από νωρίς το απόγευμα μέχρι και το ξημέρωμα το νέο υπουργικό

Europol: Ελληνική επιχείρηση εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Επτά συλλήψεις σε τρεις χώρες

Υπό την ηγεσία των ελληνικών αρχών και με την υποστήριξη της Europol εξαρθρώθηκε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που διακινούσε μετανάστες μέσω των Βαλκανίων, χρησιμοποιώντας ενοικιαζόμενα, κλεμμένα και εικονικά ταξινομημένα οχήματα. Στη συντονισμένη επιχείρηση συμμετείχαν διωκτικές αρχές τεσσάρων κρατών. Ανταπόκριση από Βρυξέλλες Σύμφωνα με την ανακοίνωση

Μηχανική βλάβη σε δεξαμενόπλοιο ανοιχτά της Κέας – Σπεύδει ρυμουλκό

Μηχανική βλάβη παρουσίασε δεξαμενόπλοιο ελληνικής σημαίας με 24μελές πλήρωμα, 3,5 ν.μ. βορειοανατολικά της Κέας. Στην περιοχή αναμένεται να μεταβεί ρυμουλκό πλοίο, προκειμένου να παράσχει συνδρομή. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 4 μποφόρ.