Η Κίνα κατασκευάζει το 62,42% των υπό ναυπήγηση πλοίων

Το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών των υπό ναυπήγηση πλοίων περιλαμβάνει 5.735 πλοία συνολικής χωρητικότητας 281,18 τόνων γκρος.

Επί του παρόντος, το βιβλίο παραγγελιών έχει αυξηθεί κατά 22% σε σύγκριση με το περσινό έτος, όσον αφορά τους tonne gros.

Τα πλοία εμπορευματοκιβωτίων αποτελούν το 24% των παραγγελιών, τα πλοία μεταφοράς LNG το 19%, ακολουθούμενα από τα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και τα δεξαμενόπλοια, με το καθένα να αντιπροσωπεύει το 18%.

Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα κυριαρχούν με συνδυασμένες παραγγελίες.

Πάνω από το 90% των συνολικών παραγγελιών, με την Κίνα να κατέχει το 62, 42% των νέων παραγγελιών.

Η Κίνα ναυπηγεί 3.454 πλοία, η Ιαπωνία 687 που αντιστοιχούν στο 21,39%, η Ιαπωνία 651 πλοία, που είναι το 8,83% των παραγγελιών παγκοσμίως.

Ακολουθεί η Ιταλία με 42 πλοία, το Βιετνάμ με 120 πλοία, οι Φιλιππίνες με 61 πλοία, η Ρωσία με 65 πλοία, η Γερμανία με 13 πλοία, η Γαλλία με 20 πλοία και η Φινλανδία με 4 πλοία.

Η Ιταλία ξεχωρίζει στην Ευρώπη, με αξιοσημείωτη αύξηση 67% σε ετήσια βάση στο βιβλίο παραγγελιών της το 2025, που οφείλεται στις συμβάσεις για την κατασκευή κρουαζιεροπλοίων στα ναυπηγεία Fincantieri.

Το Βιετνάμ, που βρίσκεται στην πέμπτη θέση, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Το 2024, τα βιετναμέζικα ναυπηγεία αύξησαν την παραγωγή τους σε GT κατά 40% σε σύγκριση με το 2023 και 61% από το 2022.

Η ναυπηγική βιομηχανία του Βιετνάμ βασίζεται σε πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής του θέσης, την εκτεταμένη ακτογραμμή, οικονομικά αποδοτική εργασία και μια κυβέρνηση που υποστηρίζει τη ναυπηγική βιομηχανία μέσω ευνοϊκών πολιτικών, επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό και πράσινων υποδομών και κίνητρα για ξένους επενδυτές.

Επιπλέον, η ίδρυση ναυπηγείων με επώνυμα ονόματα όπως η Hyundai HI και η Damen Shipyards, έχει συμβάλει στην

ανάπτυξη του κλάδου.

Εστιάζοντας στη ναυπηγική στις ΗΠΑ, το βιβλίο παραγγελιών περιλαμβάνει 52 μονάδες περίπου 245.000 GT, που αποτελείται κυρίως από ρυμουλκά και επιβατηγά και κρουαζιερόπλοια.

Ενώ η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία παραμένουν κυρίαρχες δυνάμεις, οι ΗΠΑ, το Βιετνάμ και η Ινδία τοποθετούνται ως αναδυόμενοι παίκτες, έτοιμοι να αμφισβητήσουν το status quo και ενισχύουν την παρουσία τους στην αγορά

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα κατασκευάζει το 62,42% των υπό ναυπήγηση πλοίων

Το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών των υπό ναυπήγηση πλοίων περιλαμβάνει 5.735 πλοία συνολικής χωρητικότητας 281,18 τόνων γκρος. Επί του παρόντος, το βιβλίο παραγγελιών έχει αυξηθεί κατά 22% σε σύγκριση με το περσινό έτος, όσον αφορά τους tonne gros. Τα πλοία εμπορευματοκιβωτίων

Τα προβλήματα των ναυτικών πρακτόρων τέθηκαν στο υπουργείο Ναυτιλίας

Αντιπροσωπεία της Ένωσης Ναυτικών Πρακτόρων Ελληνικών Νήσων με επικεφαλής τον Πρόεδρο Μαρίνο Διονύσιο και συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ναυτικών Πρακτόρων Ελλάδος (Ο.Ν.Π.Ε.) Καμπάκη Βασίλειο επισκέφθηκε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και πραγματοποίησε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα

Ίδρυμα Ευγενίδη: Εκδήλωση για την ηγεσία και διοικητικές δεξιότητες στη ναυτιλία

Το Ίδρυμα Ευγενίδου σε συνεργασία με την Isalos.net διοργανώνουν μια σειρά επιμορφωτικών εκδηλώσεων, οι οποίες θα λάβουν χώρα επ’ αφορμή των νέων εκπαιδευτικών εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Αναλυτικότερα, το 2024, το Ίδρυμα Ευγενίδου προχώρησε στην

Οι Έλληνες ναυπηγούν 404 από τα 602 πλοία τους σε κινεζικά ναυπηγεία

Η ελληνική ναυτιλία, παρά την ιστορική της ισχύ και την παγκόσμια παρουσία, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις αμερικανικές προθέσεις να πλήξει τη ναυπηγική βιομηχανία της Κίνας.   Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτιοκό οικό Xclusiv Shipbrokers μια ανάλυση του στόλου και

Μετάβαση στο περιεχόμενο