Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορείται ότι κατέπνιξε τον εθνο-αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ – πυροδοτώντας μια κρίση στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη στιγμή που η χώρα γίνεται όλο και πιο σημαντικός προμηθευτής ορυκτών καυσίμων για να αντικαταστήσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαιτούν δράση και αργά την Τετάρτη ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι το μπλοκ είναι “βαθιά ανήσυχο” για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή.
Η ανησυχία αυξάνεται για τον κίνδυνο λιμού στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια αποσχισθείσα περιοχή εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν. Ο αρμενικός πληθυσμός κήρυξε την ανεξαρτησία του μετά από έναν βάναυσο πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αλλά το Αζερμπαϊτζάν ανέτρεψε πολλά από αυτά τα κέρδη σε μια αστραπιαία εκστρατεία το 2020.
Από τον Δεκέμβριο, ο μόνος δρόμος μέσα ή έξω από την ορεινή περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και, τις τελευταίες έξι εβδομάδες, τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι ένα σημείο ελέγχου στο Διάδρομο Λατσίν που συνδέει το Καραμπάχ με την Αρμενία έχει κλείσει για την κυκλοφορία των πολιτών και φορτηγά εφοδιασμού.
Σε δήλωση την Τρίτη, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, η οποία φέρνει τρόφιμα και φάρμακα στους δεκάδες χιλιάδες Αρμένιους στο Καραμπάχ, είπε ότι “παρά τις επίμονες προσπάθειες, δεν είμαστε επί του παρόντος σε θέση να παραδώσουμε βοήθεια”.
“Οι άνθρωποι στερούνται σωτήρια φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης όπως προϊόντα υγιεινής και βρεφική φόρμουλα. Τα φρούτα, τα λαχανικά και το ψωμί είναι όλο και πιο σπάνια και δαπανηρά. Άλλα τρόφιμα όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, ηλιέλαιο, δημητριακά, ψάρια και κοτόπουλο δεν είναι διαθέσιμα”, προστέθηκε. Οι αποβολές τριπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα ως αποτέλεσμα του υποσιτισμού, είπε ένας γιατρός στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μια μέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης τοπικής αρμενικής διοίκησης, Arayik Harutyunyan, δήλωσε ότι έχει μετατραπεί σε «ζώνη καταστροφής» και κάλεσε διεθνείς οργανισμούς, ξένα έθνη και τον ΟΗΕ να παρέμβουν επειγόντως.
Το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν προειδοποίησε ότι η επανάληψη του πολέμου του 2020 είναι πλέον «πολύ πιθανή». Κατηγόρησε το Μπακού ότι έβαλε τα θεμέλια για «γενοκτονία» στην περιοχή.
Το Αζερμπαϊτζάν αρνείται ότι αποκλείει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και προσφέρθηκε να παράσχει βοήθεια μέσω ενός δρόμου από το Άγκνταμ, έναν περιφερειακό κόμβο που ανέκτησε το 2020, σχεδόν πλήρως ισοπεδωμένος κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών αρμενικού ελέγχου.