Η λογική του καφενείου

Κάποιοι θεωρούν ότι πολιτικός διάλογος σημαίνει παρεμβάσεις επιπέδου καφενείου προηγούμενης δεκαετίας

Εγώ δεν έχω πρόβλημα με τους υψηλούς τόνους στην προεκλογική εκστρατεία.

Ούτε με τη δημοσιογραφία που «στρατεύεται» και παίρνει θέση.

Τα προτιμώ αυτά πολύ περισσότερο από μια λογική καθωσπρεπισμού, όπου όλες και όλοι μιλάμε λες και είμαστε «κεντρώοι».

Εάν στην κοινωνία υπάρχουν διαιρετικές γραμμές και αντιθέσεις, αυτές θα πρέπει να αντανακλώνται και στην πολιτική σκηνή.

Όμως, έχω πρόβλημα με την πολεμική επιπέδου καφενείου.

Είναι σαν να μην έχουν περάσει 11 χρόνια από όταν έγινε για πρώτη φορά αξιωματική αντιπολίτευση, σαν να μην έχει περάσει από διακυβέρνηση και σαν να μην είναι και τώρα ένα κόμμα που κατά βάση διεκδικεί να είναι μια «συστημική» εναλλακτική.

Δηλαδή, το να ακούγονται, εν έτει 2023, οι ίδιες βλακείες για «υποστηρικτές της 17Ν», για αυτούς «που θα κλείσουν τις τράπεζες», για αυτούς που «θέλουν επιστροφή στη δραχμή», φανερώνει πόσο ανίκανοι είμαστε να κάνουμε μια κανονική πολιτική συζήτηση.

Γιατί αυτοί που τα κάνουν αυτά νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο «επηρεάζουν» την κοινή γνώμη, ενώ στην πραγματικότητα με τον τρόπο που χρησιμοποιούν καρικατούρες, απλώς την κάνουν να χάνει κάθε εμπιστοσύνη στους «διαμορφωτές της κοινής γνώμης».

Ακόμη χειρότερα, «εθίζουν» την κοινή γνώμη στην αντίληψη ότι πολιτική αντιπαράθεση σημαίνει να ανταλλάσσονται ύβρεις, υπερβολές και απιθανότητες.

Μόνο που αυτό το συνεχές πολιτικό τρολάρισμα, στο τέλος κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι όλα είναι ένα θέατρο, όπου κανείς δεν λέει πραγματικά τι πιστεύει.

Και βεβαίως με αυτόν τον τρόπο πραγματική συζήτηση δεν γίνεται.

Δηλαδή, την ώρα που η χώρα βρίσκεται μέσα σε μια πρωτόγνωρη σειρά από προκλήσεις, ουσιαστικά σε μια νέα ιστορική σελίδα, καμιά σοβαρή συζήτηση δεν γίνεται για το μέλλον, για τη στρατηγική που απαιτείται, για τις διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων, για τις πραγματικές συγκλίσεις και αποκλίσεις.

Μόνο που αυτό μόνο σε ιστορικές τραγωδίες μπορεί να οδηγήσει.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προμήθεια αεροπλάνων ΛΣ: Συνεχίζονται οι συναντήσεις με προμηθευτές

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεών του, το Αρχηγείο ΛΣ – ΕΛΑΚΤ στην ιστοσελίδα του μας ενημερώνει ότι, υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Επιχειρησιακών Μέσων (ΔΕΜ) του Κλάδου Ασφαλείας & Αστυνόμευσης, πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι ενημερωτικές συναντήσεις για την προμήθεια δύο (02) αεροπλάνων θαλάσσιας

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Το ιστορικό Το 1972 θεωρείται το

Φετίχ ποδιών και φίλοι επί πληρωμή: Μερικά από τα πιο παράξενα κερδοφόρα «επαγγέλματα» στο διαδίκτυο

Ο νέος διαδικτυακός κόσμος είναι αναμφίβολα ένα παράξενο μέρος. Και ενώ η σύγχρονη τεχνολογία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και ανησυχίες, στο χώρο του διαδικτύου έχουν ξεπηδήσει «επαγγέλματα» που ενδεχομένως θα έπρεπε να απασχολούν περισσότερο για την

Θρίλερ με το αεροπλάνο που έπεσε στη Βιρτζίνια σκοτώνοντας όλους τους επιβάτες

Τον γρίφο του Cessna που κατέπεσε στη Βιρτζίνια προσπαθούν να λύσουν οι αρχές στις ΗΠΑ. Όπως φαίνεται το αεροπλάνο πατούσε με τον αυτόματο πιλότο με τον χειριστή του να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Τα πολεμικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν για

Μετάβαση στο περιεχόμενο