Η Maersk “παγώνει” πάλι τη διέλευση της Ερυθράς μετά τη νέα επίθεση των Houthi

Η εταιρεία πλοίων τακτικών γραμμών αναστέλλει σχέδια επανεκκίνησης του διάπλου της Ερυθράς, μετά την επίθεση στο “Maersk Hangzhou”

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Ο Δανέζικος κολοσσός ναυτιλίας τακτικών γραμμών (liner) AP Moller Maersk “παγώνει” τουλάχιστον για δύο ημέρες το σχέδιό του για σταδιακή επανέναρξη πλόων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ, ύστερα από την ασυνήθιστα σφοδρή επίθεση των Houthis σε πλοίο του το Σαββατοκύριακο.

Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP δήλωσε σε ανάρτησή του στο X (πρώην twitter): “Ο Δανέζικος κολοσσός θαλασσίων μεταφορών Μaersk … ανακοίνωσε την αναστολή για 48 ώρες τη διέλευση του στόλου του μέσω … της Ερυθράς Θάλασσας”.

Δεν ανευρέθηκε ούτε παρόμοια ανάρτηση στην εταιρική ιστοσελίδα της Maersk, ούτε διαθέσιμος εκπρόσωπός της για σχολιασμό.

Περαιτέρω, η εταιρεία δεν προέβη ακόμη σε επίσημη δήλωση για το περιστατικό που την οδήγησε στην απόφαση αυτή.

Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, που η Maersk επανεκκίνησε τους πλόες μέσω Ερυθράς, είδε το πλοίο της μεταφορικής ικανότητας 15.300-teu container “Maersk Hangzhou” (ναυπήγησης 2018) να δέχεται επανειλημμένες επιθέσεις από τους Houthis το Σαββατοκύριακο — πρώτα με ρουκέτα και, κατόπιν, με μαχητές σε μικρά ταχύπλοα, που επιχείρησαν να επιβιβαστούν στο πλοίο χτες Κυριακή.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες 23 επιθέσεις των Houthis σε εμπορικά πλοία από τις 19 Nοεμβρίου, η επίθεση κατά του “Maersk Hangzhou” ήταν ασυνήθιστης σφοδρότητας και είχε αιματηρή έκβαση.

Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (US central command – Centcom), ελικόπτερα του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, που το πρωί της Κυριακής έσπευσαν προς βοήθεια του πλοίου, δέχτηκαν κι αυτά επίθεση με πυρά από τους Houthi, τα οποία ανταπέδωσαν, βυθίζοντας τρεις από τις τέσσερεις μικρές λέμβους των επιτιθέμενων Houthi και εξουδετερώνοντας τους επιβαίνοντες.

Οι επιθέσεις των Houthi με ρουκέτα και ταχύπλοα κατά του “Maersk Hangzhou” σημειώθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Δανίας, έδρας της εταιρείας Maersk, για αποστολή φρεγάτας προς υποστήριξη της αμερικανικής πρωτοβουλίας επιχείρησης “Prosperity Guardian” κατά των Houthis.

Σε δήλωσή του, χτες Κυριακή, ο Δανός ΥΠΕΞ κ. Lokke Rasmussen είπε ότι η επίθεση κατά του πλοίου της Maersk ενίσχυσε ακόμα πιο πολύ την αποφασιστικότητα της χώρας να στείλει φρεγάτα εναντίον των Houthis.

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλύψεις από την υφυπουργό Ναυτιλίας της Κύπρου: «Πέραν της Τουρκίας είχαμε να αντιμετωπίσουμε το ρωσικό μπλοκ στον ΙΜΟ»

Τα παραπάνω δήλωσε την Τρίτη η Υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρία Χατζημανώλη. Σε συζήτηση στο 7o συνέδριο Capital Link, του οποίου το ΚΥΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας, η κ. Χατζημανώλη χαρακτήρισε την εκλογή ως σημαντική, αφού η Κύπρος κατάφερε να διατηρήσει όλες της

Στην 3η θέση παγκοσμίως σε αξία στόλου η Ελλάδα με €169,3 δισ.

Η VesselsValue αποκαλύπτει τα 10 κορυφαία ναυτιλιακά κράτη με βάση την πλοιοκτησία για το 2024, εξετάζοντας τις συνολικές αξίες περιουσιακών στοιχείων για τα πλοία ανά χώρα πραγματικού ιδιοκτήτη. Από την αποφασιστική ηγεσία της Ιαπωνίας στην πρώτη θέση με στόλο 206,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως την εμφάνιση του Χονγκ

Έρευνα: Τα μετρητά «εξαφανίζονται» από την Ελλάδα – Αυξάνονται διαρκώς οι ψηφιακές πληρωμές

Περισσότεροι από 8 στους 10, παίρνουν μαζί τους κάρτες ή / και ψηφιακό πορτοφόλι, όταν φεύγουν από το σπίτι τους, ενώ 1 στους 3 επιλέγει να έχει μαζί του αποκλειστικά κάρτες ή ψηφιακό πορτοφόλι. Τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας, που

Μετάβαση στο περιεχόμενο