ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (23/7/2023) στη Ρώμη, επιβεβαιώθηκαν οι κύριοι στόχοι των διοργανωτών της, δηλαδή της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι.
Από τη μία, να σταματήσουν να επιβιβάζονται μετανάστες σε αλιευτικά, φουσκωτά και κάθε άλλο μέσο στις ακτές της βόρειας Αφρικής. Από την άλλη, να δημιουργηθεί μια στενή συνεργασία με τις χώρες διέλευσης και προέλευσης των «απελπισμένων της θάλασσας», ώστε «βάσει μιας ισότιμης σχέσης να μπορέσει να αναπτυχθεί η Αφρική και να υπάρξουν οφέλη και για την Ευρώπη».
Η Τζόρτζια Μελόνι με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να βγει από την απομόνωση στην οποία είχε βρεθεί τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της, μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Πέταξε μέχρι την Αιώνια Πόλη και ο Τυνήσιος πρόεδρος Καΐς Σαγέντ, με τον οποίο η Ε.Ε. μόλις υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης που προβλέπει αύξηση της οικονομικής στήριξης. Σε αντάλλαγμα, ζητά από την Ακτοφυλακή της Τύνιδας να φυλά αποτελεσματικά τις παραθαλάσσιες περιοχές της. Να σταματήσουν, δηλαδή, οι αναχωρήσεις των μεταναστών. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, βέβαια, απαντούν ότι η νέα αυτή συμφωνία και η όλη στρατηγική «συγκράτησης των αναχωρήσεων» έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τον στοιχειώδη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πως η Ευρώπη κάνει ότι δεν βλέπει, δεν ξέρει και δεν ακούει τίποτα.
Οι στόχοι της επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ουσιαστικά επιτεύχθηκαν μόνον μερικώς. Διότι είναι αλήθεια ότι η Μάλτα, η Ελλάδα και η Κύπρος συμφωνούν, σε μεγάλο βαθμό, με τα επιχειρήματα και τη λογική της, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για χώρες όπως η Ισπανία και η Γαλλία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακράν δεν συμμετείχε στη διάσκεψη της Ρώμης και στο Παρίσι υπάρχουν ακόμη αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου τα οποία συνεχίζουν να θεωρούν ότι η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας και πρωθυπουργός της χώρας στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό τηρεί μια ακραία, εθνικιστικού τύπου γραμμή.
Παράλληλα, δεν ήρθε στη διάσκεψη για τη μετανάστευση ούτε Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Ήταν αδύνατον φυσικά, διότι την Κυριακή η χώρα του ψήφισε για την ανανέωση του Κοινοβουλίου. Όλοι γνωρίζουν, όμως, ότι οι θέσεις του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ιβηρικής απέχουν εντυπωσιακά από εκείνες της Ιταλίδας ομολόγου του.
Η Μελόνι, άλλωστε, στην προεκλογική εκστρατεία στήριξε ανοιχτά το εθνικιστικό και ακροδεξιό κόμμα Vox με προσωπικά της μηνύματα. Τώρα πρέπει να νιώθει αρκετά απογοητευμένη.
«Η συνάντηση της Ρώμης ήταν μόνον το πρώτο βήμα. Σύντομα θα ακολουθήσει διάσκεψη δωρητών για να μπορέσει να εφαρμοστεί το σχέδιο στήριξης της Αφρικής, ενώ στην όλη αυτή διαδικασία κύριο ρόλο θα έχουν και οι χώρες του Κόλπου», δήλωσε η Ιταλίδα πολιτικός. Μένει να δούμε κατά πόσον η Γερμανία, η Γαλλία, αλλά και οι ίδιες οι Βρυξέλλες θα αφήσουν την κυβέρνηση της Ρώμης να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο κρισιμότατο πεδίο του μεταναστευτικού, όπου απαιτούνται συνεχής διάλογος, συμβιβασμοί και, φυσικά, χαμηλοί, ρεαλιστικοί τόνοι.