‘Ελληνας Πυροσβέστης – Πολυεργαλείο …ολιγάριθμο, τα κάνει όλα και συμφέρει

Του Γιάννη Σταμούλη ε.α Αντιστράτηγου Π.Σ. Επίτιμου Προέδρου ΕΑΠΣ

Τις τελευταίες πύρινες μέρες που ζει η πατρίδα μας με τις πυρκαγιές να τη ζώνουν, τα φώτα πέφτουν στον Έλληνα Πυροσβέστη, τον πρωταγωνιστή των ημερών, που σηκώνει στις πλάτες του το τιτάνιο έργο της πυρόσβεσης, ως συνέχεια της εξίσου τιτάνιας, καθόλο το χρόνο, προσπάθειας για τη διασφάλιση της πολιτικής προστασίας της χώρας.
Στα πολλά που ακούγονται, το χιλιοειπωμένο, είναι και ο αριθμός των Πυροσβεστών, όπου ανάλογα την πλευρά των σχολιαστών είναι μεγάλος, μικρός, επαρκής…..
Ας δούμε με αριθμούς την πραγματικότητα.
Σε όλη τη χώρα υπηρετούν συνολικά όλο το χρόνο 12.840 Πυροσβέστες. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και 2.405 Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, με εργασιακό καθεστώς «μη μόνιμου», 344 Πυροσβέστες Ειδικών Καθηκόντων που παρέχουν έργο υποστήριξης, καθώς και ένας αριθμός Πυροσβεστών που για λόγους υγείας, παρέχουν υποστηρικτικό έργο.
Αρα 12.496 Πυροσβέστες (όλων των βαθμών) παρέχουν πυροσβεστικό έργο.
Λαμβάνοντας υπόψη, την τελευταία απογραφή της χώρας, όπου ο  πληθυσμός είναι 10.432.481 κάτοικοι προκύπτει  ότι ανά 835 κάτοικους αντιστοιχεί ένας Πυροσβέστης.
Όπως είναι φυσικό το σύνολο του προσωπικού δεν εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο σε μια κανονική κατάσταση. Χωρίς να υπολογίσουμε, ρεπό, κανονικές άδειες, ασθένειες, χωρίζοντας τους σε τρεις βάρδιες έχουμε 4.165 Πυροσβέστες ανά βάρδια εργασίας, που σημαίνει σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, ότι ανά 2504 κάτοικους αντιστοιχεί ένας Πυροσβέστης.
Κατά την αντιπυρική περίοδο, προσλαμβάνονται 2.500 συμβασιούχοι, με μειωμένα εργασιακά δεδομένα (περιορισμοί σε υπερωρίες νυχτερινά, μετακινήσεις, άρα το συνολικό προσωπικό που επιχειρεί φθάνει στον αριθμό των 14.996 Πυροσβεστών.
Την ίδια όμως περίοδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας κατακλύζεται από ένα τεράστιο αριθμό τουριστών. Για το 2022 καταγράφησαν 27.835.000 αφίξεις.
Αρα αν προστεθούν στον ελληνικό πληθυσμό το σύνολο των κατοίκων έχουμε 38.267.481 κατοίκους με αντιστοιχία ανά 2551 να αντιστοιχεί ένας Πυροσβέστης.
Ακολουθώντας τον πιο πάνω υπολογισμό και χωρίζοντας τους σε τρεις βάρδιες, έχουμε 4.998 Πυροσβέστες ανά βάρδια εργασίας που σημαίνει σε σχέση με τον μεικτό καλοκαιρινό πληθυσμό της χώρας, ανά 7.656 κάτοικους να αντιστοιχεί ένας Πυροσβέστης.
Αυτός ο Έλληνας Πυροσβέστης, τον κανονικό καιρό, (στοιχεία του 2022) ,αντιμετωπίζει μέσα στη χρονιά,
20.152 πυρκαγιές σε αστικό πεδίο,
9.856 πυρκαγιές στην ύπαιθρο,
19.743 επιχειρήσεις παροχής βοήθειας,
10.987 απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες.
Σε αυτά τα χιλιάδες συμβάντα θα πρέπει να προστεθούν και 8.933 αποστολές, όπου ήταν ψευδή αναγγελία και 10.515 αποστολές που το συμβάν είχε αντιμετωπισθεί.
Σε αυτό το καθαρό επιχειρησιακό έργο θα προστεθούν και 1024 εκπαιδεύσεις σε 44.203 άτομα για θέματα πυροπροστασίας και μερικές ακόμα χιλιάδες έλεγχοι μέσων και μέτρων πυρασφαλείας σε επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις.
Επίσης στα παραπάνω θα προστεθούν 37.100 εκπομπές πυροσβεστικών οχημάτων σε αποστολές πυρασφαλείας και άλλων κοινωνικών σκοπών.
Μερικοί σημαντικοί ακόμα αριθμοί.
Από τις επιχειρήσεις παροχών βοηθείας, διασώθηκαν 892 άτομα, ενώ από τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στους ανελκυστήρες, απελευθερώθηκαν 5576 άτομα.
Τέλος από τις επεμβάσεις στις αστικές πυρκαγιές διασώθηκαν περιουσίες που το ύψος τους προσεγγίζουν τα 492. 680. 687 ευρώ.
Τέλος ο πιο σημαντικός  αριθμός είναι ότι 63 Πυροσβέστες από το  1942 μέχρι και σήμερα έχασαν τη ζωή τους κατά την ώρα εκτέλεσης του πυροσβεστικού καθήκοντος.

 

Σε μια εργασία που εκτελείται σε ένα τεντωμένο νήμα που χωρίζει την ζωή από την απώλειά της.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπ. Εργασίας: Μέτρα προστασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα – Τι ισχύει

Στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα, που αναμένεται να επικρατήσει από την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 έως την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024, προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής

Πολύ υψηλός σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς για επτά περιφέρειες της χώρας

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Τρίτη 16 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Κρήτης Περιφέρεια Αττικής Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ

Κικίλιας: Επικίνδυνες οι καιρικές συνθήκες για εκδήλωση φωτιάς, το κακό μπορεί να συμβεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά

Για καιρικές συνθήκες που συνθέτουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την εκδήλωση και κυρίως τη δραματική εξάπλωση πυρκαγιών, έκανε λόγο ο Βασίλης Κικίλιας κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Όπως σημείωσε, αύριο, Τρίτη, οι περιοχές Αττική, Ροδόπη, Λέσβος, Χίος, τα Ψαρά, η

Τι αλλάζει στον κόσμο με την απόπειρα δολοφονίας κατά Τραμπ

Η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ, περιστοιχισμένου από τους ανάστατους σωματοφύλακες του, να υψώνει τη γροθιά με αίματα στο πρόσωπο, έχοντας στο φόντο την αστερόεσσα, προορίζεται να περάσει στις εμβληματικές στιγμές της ιστορίας του φωτορεπορτάζ. Το ότι ο Ρεπουμπλικανός διεκδικητής της

Μετάβαση στο περιεχόμενο