‘Ελληνας Πυροσβέστης – Πολυεργαλείο …ολιγάριθμο, τα κάνει όλα και συμφέρει

Του Γιάννη Σταμούλη ε.α Αντιστράτηγου Π.Σ. Επίτιμου Προέδρου ΕΑΠΣ

Τις τελευταίες πύρινες μέρες που ζει η πατρίδα μας με τις πυρκαγιές να τη ζώνουν, τα φώτα πέφτουν στον Έλληνα Πυροσβέστη, τον πρωταγωνιστή των ημερών, που σηκώνει στις πλάτες του το τιτάνιο έργο της πυρόσβεσης, ως συνέχεια της εξίσου τιτάνιας, καθόλο το χρόνο, προσπάθειας για τη διασφάλιση της πολιτικής προστασίας της χώρας.
Στα πολλά που ακούγονται, το χιλιοειπωμένο, είναι και ο αριθμός των Πυροσβεστών, όπου ανάλογα την πλευρά των σχολιαστών είναι μεγάλος, μικρός, επαρκής…..
Ας δούμε με αριθμούς την πραγματικότητα.
Σε όλη τη χώρα υπηρετούν συνολικά όλο το χρόνο 12.840 Πυροσβέστες. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και 2.405 Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, με εργασιακό καθεστώς «μη μόνιμου», 344 Πυροσβέστες Ειδικών Καθηκόντων που παρέχουν έργο υποστήριξης, καθώς και ένας αριθμός Πυροσβεστών που για λόγους υγείας, παρέχουν υποστηρικτικό έργο.
Αρα 12.496 Πυροσβέστες (όλων των βαθμών) παρέχουν πυροσβεστικό έργο.
Λαμβάνοντας υπόψη, την τελευταία απογραφή της χώρας, όπου ο  πληθυσμός είναι 10.432.481 κάτοικοι προκύπτει  ότι ανά 835 κάτοικους αντιστοιχεί ένας Πυροσβέστης.
Όπως είναι φυσικό το σύνολο του προσωπικού δεν εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο σε μια κανονική κατάσταση. Χωρίς να υπολογίσουμε, ρεπό, κανονικές άδειες, ασθένειες, χωρίζοντας τους σε τρεις βάρδιες έχουμε 4.165 Πυροσβέστες ανά βάρδια εργασίας, που σημαίνει σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, ότι ανά 2504 κάτοικους αντιστοιχεί ένας Πυροσβέστης.
Κατά την αντιπυρική περίοδο, προσλαμβάνονται 2.500 συμβασιούχοι, με μειωμένα εργασιακά δεδομένα (περιορισμοί σε υπερωρίες νυχτερινά, μετακινήσεις, άρα το συνολικό προσωπικό που επιχειρεί φθάνει στον αριθμό των 14.996 Πυροσβεστών.
Την ίδια όμως περίοδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα μας κατακλύζεται από ένα τεράστιο αριθμό τουριστών. Για το 2022 καταγράφησαν 27.835.000 αφίξεις.
Αρα αν προστεθούν στον ελληνικό πληθυσμό το σύνολο των κατοίκων έχουμε 38.267.481 κατοίκους με αντιστοιχία ανά 2551 να αντιστοιχεί ένας Πυροσβέστης.
Ακολουθώντας τον πιο πάνω υπολογισμό και χωρίζοντας τους σε τρεις βάρδιες, έχουμε 4.998 Πυροσβέστες ανά βάρδια εργασίας που σημαίνει σε σχέση με τον μεικτό καλοκαιρινό πληθυσμό της χώρας, ανά 7.656 κάτοικους να αντιστοιχεί ένας Πυροσβέστης.
Αυτός ο Έλληνας Πυροσβέστης, τον κανονικό καιρό, (στοιχεία του 2022) ,αντιμετωπίζει μέσα στη χρονιά,
20.152 πυρκαγιές σε αστικό πεδίο,
9.856 πυρκαγιές στην ύπαιθρο,
19.743 επιχειρήσεις παροχής βοήθειας,
10.987 απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες.
Σε αυτά τα χιλιάδες συμβάντα θα πρέπει να προστεθούν και 8.933 αποστολές, όπου ήταν ψευδή αναγγελία και 10.515 αποστολές που το συμβάν είχε αντιμετωπισθεί.
Σε αυτό το καθαρό επιχειρησιακό έργο θα προστεθούν και 1024 εκπαιδεύσεις σε 44.203 άτομα για θέματα πυροπροστασίας και μερικές ακόμα χιλιάδες έλεγχοι μέσων και μέτρων πυρασφαλείας σε επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις.
Επίσης στα παραπάνω θα προστεθούν 37.100 εκπομπές πυροσβεστικών οχημάτων σε αποστολές πυρασφαλείας και άλλων κοινωνικών σκοπών.
Μερικοί σημαντικοί ακόμα αριθμοί.
Από τις επιχειρήσεις παροχών βοηθείας, διασώθηκαν 892 άτομα, ενώ από τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στους ανελκυστήρες, απελευθερώθηκαν 5576 άτομα.
Τέλος από τις επεμβάσεις στις αστικές πυρκαγιές διασώθηκαν περιουσίες που το ύψος τους προσεγγίζουν τα 492. 680. 687 ευρώ.
Τέλος ο πιο σημαντικός  αριθμός είναι ότι 63 Πυροσβέστες από το  1942 μέχρι και σήμερα έχασαν τη ζωή τους κατά την ώρα εκτέλεσης του πυροσβεστικού καθήκοντος.

 

Σε μια εργασία που εκτελείται σε ένα τεντωμένο νήμα που χωρίζει την ζωή από την απώλειά της.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμάνι Ηρακλείου: Ο Λ. Σιγάλας μιλά για τις προτεραιότητες του Ομίλου Grimaldi!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Minoan Lines τόνισε ότι στόχος του ομίλου είναι να αξιοποιηθεί η κομβική θέση του λιμανιού και να ενισχυθεί τόσο η οικονομία της πόλης όσο και η Κρήτη συνολικά Από την ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών των λιμανιών Ηρακλείου και

Κατσαφάδος: Όλοι μας νιώθουμε περήφανοι που ενισχύεται η πιο μάχιμη μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας

Ανάρτηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Πριν λίγες μέρες, μαζί με τον Υπουργό @joikonomou , παρακολουθήσαμε την Τελετή Αποφοίτησης του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της ΕΚΑΜ. Η δύναμη της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, αυξήθηκε με 22 νέους αστυνομικούς που ολοκλήρωσαν το 24ο Σχολείο

Μεγάλη αύξηση στον κατάπλου ιστιοφόρων στην Χάλκη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Χάλκης από το 2019 έως και τον Αύγουστο του 2023, χωρίς να προσμετράται ο αριθμός των επισκεπτών με τα ιστιοφόρα, γιοτ και φουσκωτά, το νησί της Χάλκης είχε αύξηση 427% μέσω της Ακτοπλοΐας.

Πέντε κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας στη Βρετανία

Πέντε άτομα στη Βρετανία κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό την κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Σύμφωνα με το BBC, οι Ορλίν Ρούσεφ, Μπίζερ Ντζαμπάζοφ, Κατρίν Ιβάνοβα, Ιβάν Στογιάνοφ και Βάνια Γκαμπέροβα. Οι πέντε κατηγορούμενοι ζουν επί χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο Οι συγκεκριμένοι

Μετάβαση στο περιεχόμενο