Η Μεσόγειος δεν έχει μόνο θέρετρα

Οι αριθμοί δεν είναι ονόματα, κι ωστόσο μέσα σε κάθε αριθμό υπάρχει ένα όνομα, ένα πρόσωπο: ένας άνθρωπος. Ένας απελπισμένος που αφήνει την πατρίδα του διωγμένος από τον πόλεμο, την ανελευθερία, τη φτώχεια ή τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Όπως γνωστοποίησαν με κοινή ανακοίνωση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, με αφορμή τον έναν χρόνο από το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, το 2023 πνίγηκαν ή αγνοούνται 3.155 άνθρωποι που προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Σε αριθμούς θεμελιώνεται λέει και η δημοσιογραφική έρευνα του BBC, με τον τίτλο «Dead Calm: Killing in the Med?»: «Νεκρική σιγή: Δολοφονίες στη Μεσόγειο;» Ορισμένοι αριθμοί τιμούν στην Ελλάδα, άλλοι όμως στοιχειοθετούν μιαν απαράδεκτη πραγματικότητα, παράνομη και ανήθικη.

Οι τιμητικοί αριθμοί: Στα χρόνια 2015-2024 το λιμενικό διέσωσε 250.834 πρόσφυγες/μετανάστες. Και οι αριθμοί της καταισχύνης: Με τα διαβόητα pushbacks, οι ελληνικές αρχές προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη Μεσόγειο. Την τριετία 2020-2023 οι νεκροί έφτασαν τους 43, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά. Τους συνέλαβαν κουκουλοφόροι στη Σάμο, τη Χίο, τη Λέσβο κ.ά., τους έδειραν κι έπειτα τους πέταξαν στη θάλασσα, ενίοτε περνώντας τους χειροπέδες, ή τους στρίμωξαν σε φουσκωτές βάρκες δίχως μηχανή ή και τρύπιες και τους εγκατέλειψαν να θαλασσοπνίγονται στα διεθνή ύδατα.

Τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία, το BBC έθεσε τα ευρήματα του ρεπορτάζ υπόψη του ελληνικού λιμενικού. Το λιμενικό, τηρώντας την παράδοση, διέψευσε τις καταγγελίες. Αν εξαιρέσουμε τις σεφερικές «μαραγκιασμένες ψυχές», τους χαιρέκακους ακροδεξιούς που λένε από μέσα τους ή και φωναχτά «γεια στα χέρια σας, λεβέντες μας, καλά τους κάνατε», όλοι οι υπόλοιποι θα θέλαμε να πιστέψουμε τις διαψεύσεις του λιμενικού, γιατί τέτοια ντροπιαστική κατάντια δεν την αντέχουμε. Δυστυχώς η προϊστορία δεν μας το επιτρέπει.

Τα ίδια αυτοαθωωτικά έλεγε η επίσημη Ελλάδα για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το 2014, όταν πνίγηκαν 11 άνθρωποι, οι 8 ανήλικοι. Ο κόλαφος ήρθε το 2022, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε τη χώρα (δηλαδή όλους μας), κρίνοντας ότι το λιμενικό δεν συμμορφώθηκε με την υποχρέωσή του να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και δεν διερεύνησε μεθοδικά και τίμια τις καταγγελίες των επιζώντων. Και το ναυάγιο της Πύλου με την ίδια αυτοαπαλλακτική ραθυμία και πονηρία «διερευνάται». Αναμένεται ο επόμενος κόλαφος.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος υπουργός Ναυτιλίας στη Βρετανία

Ο Μάικ Κέιν (φωτογραφία) διορίστηκε υπουργός Ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας μετά τη νίκη τους στις γενικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα. Ο Κέιν έχει εκπροσωπήσει την κυρίως εργατική τάξη στην εκλογική περιφέρεια των Wythenshawe και Sale

Στην πατρίδα του Οδυσσέα, δεν τον θέλουν… (*)

ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι είστε ένας άνθρωπος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που ασχολείται με την εμπορική ναυτιλία, η οποία είναι τοις πάσι γνωστό- αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών. Γνωστό είναι επίσης ότι διά της ναυτιλίας, με

Νέες προδιαγραφές ρυμούλκησης για την ασφαλή διαχείριση υπηρεσιών στα λιμάνια

Με στόχο η διαχείριση των ναυτικών συμβάντων στο Αιγαίο αλλά και η ρυμούλκηση μεγάλων πλοίων στα λιμάνια να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε νέα “πίστωση” χρόνου στα ρυμουλκά πλοία να συμμορφωθούν πλήρως με τις νέες προδιαγραφές του προεδρικού

Τα μαθήματα από τη δράση των φρεγατών κατά των UAV στην Ερυθρά

Χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών εξάγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι σήμερα τα ελληνικά πλοία έχουν καταρρίψει τρία UAV των Χούθι, ένα εκ των οποίων με τη

Μετάβαση στο περιεχόμενο