Η νέα επικίνδυνη προσφυγική οδός μέσω Κρήτης

Η διάσωση περίπου 400 προσφύγων από Συρία και Πακιστάν στα ανοιχτά της Κρήτης αναφέρεται σε γερμανικά δημοσιεύματα. Ρεπορτάζ και για τις δημοφιλείς επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα.

Το πλοιάριο στο λιμάνι της Παλαιοχώρας, Κρήτη

«Μια επιχείρηση διάσωσης νοτιοδυτικά της Κρήτης έφερε το ελληνικό λιμενικό αντιμέτωπο με προκλήσεις. Εκατοντάδες μετανάστες βρέθηκαν σε έκτακτη ανάγκη μέσα στη νύχτα. Χρειάστηκαν ώρες για να ανακτηθεί ο έλεγχος του πλοιαρίου εξαιτίας των ισχυρών ανέμων στην περιοχή. Το σκάφος με τους μετανάστες κινδύνευε να ανατραπεί» αναφέρει το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση, περιγράφοντας αναλυτικά την επιχείρηση διάσωσης μέχρι τη μεταφορά των ανθρώπων που επέβαιναν στο πλοιάριο σε ασφαλές σημείο στη νοτιοδυτική Κρήτη.

Κρήτη διάσωση λιμενικόΣε άθλια κατάσταση το υπερπλήρες πλοιάριο

Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ παρατηρεί: «Εξαιτίας των αυξημένων περιπολιών στο Αιγαίο τόσο από την ελληνική ακτοφυλακή όσο και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή Frontex,οι διακινητές χρησιμοποιούν ολοένα περισσότερο την πιο μακρινή και πιο επικίνδυνη διαδρομή νότια της Κρήτης προκειμένου να φτάσουν στην ΕΕ. Οι μετανάστες αναλαμβάνουν σημαντικά υψηλότερους κινδύνους, όταν αποφασίζουν να μπουν σε πλοιάρια, τα οποία κατά κύριο λόγο δεν είναι αξιόπλοα (…)

Μετανάστες από την Τουρκία και από χώρες, όπως η Συρία και ο Λίβανος, επιδιώκουν να φτάσουν στην Ιταλία μέσω Κρήτης. Σε αυτό το μεγάλο ταξίδι, σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής ακτοφυλακής, συχνά προκαλούνται τεχνικά ή άλλα προβλήματα. Παραμένει ασαφές πόσα πλοιάρια βυθίστηκαν φέτος κατ‘ αυτόν τον τρόπο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των ανθρώπων που πνίγηκαν ή αγνοούνται στην ανατολική Μεσόγειο από τις αρχές του έτους ξεπερνά τους 300 και σε σχέση με πέρυσι έχει υπερδιπλασιαστεί».

Γιατί τα ελληνικά ακίνητα είναι τόσο περιζήτητα

ΜύκονοςΗ Χώρα της Μυκόνου

Στους λόγους για τους οποίους ξένοι και ειδικά Γερμανοί επενδυτές επιλέγουν ελληνικά ακίνητα αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt«Χάρη σε τεράστιες επενδύσεις σε έργα υποδομών, ακόμη και απομακρυσμένες περιοχές είναι πια εύκολα προσβάσιμες. Η Fraport διαχειρίζεται 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια εδώ και πέντε χρόνια, ενώ έχουν επίσης εκσυγχρονίσει εκ βάθρων αεροδρόμια που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν. Το δίκτυο 5G εγκαθίστανται σχεδόν σε όλες τις τουριστικές περιοχές και κατά μήκος των κύριων οδικών αρτηριών. Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών προχωρά επίσης με ταχείς ρυθμούς, γεγονός σημαντικό για τους ‘ψηφιακούς νομάδες’ που αναζητούν ένα γραφείο στον ήλιο» αναφέρει το ρερπορτάζ, συμπληρώντας ότι ειδικότερα οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 70 με 80% σε σχέση με πέρυσι σε νησιά του νοτίου Αιγαίου, όπως η Πάρος, η Ρόδος, η Πάτμος, η Μύκονος και η Τήνος.

Σε άλλο σημείο το μακροσκελές ρεπορτάζ παρατηρεί: «Τα προς κατοίκηση ακίνητα στην Ελλάδα δεν έχουν ζήτηση μόνο ως εξοχικά αλλά και ως κατοικίες για την ηλικία της συνταξιοδότησης. Οι σχετικά μεσαίες τιμές συγκριτικά με άλλες μεσογειακές χώρες κάνουν τα ελληνικά ακίνητα ενδιαφέροντα για επενδύσεις κεφαλαίων».

Όμως, όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ «όσοι φλερτάρουν με μια αγορά, καλύτερα να μη χάσουν πολύ χρόνο διότι οι φορολογικοί όροι είναι ευνοϊκοί προς το παρόν. Μέχρι το τέλος του 2024 εκπτίπτει ο ΦΠΑ 24% που θα οφειλόταν κανονικά για την αγορά νέων ακινήτων. Ο φόρος μεταβίβασης είναι μόνο 3%. Μαζί με τα έξοδα μεσιτείας, τη δικηγορική αμοιβή, τον συμβολαιογράφο και τα έξοδα κτηματολογίου, τα επικουρικά έξοδα αγοράς ανέρχονται στο 7 έως 8,5% της τιμής αγοράς.»

Δήμητρα Κυρανούδη

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί εμμένει η ΕΑΑΣ στη διάλυση των Μετοχικών Ταμείων Ναυτικού & Αεροπορίας;

Έκπληκτοι οι μερισματούχοι του Πολεμικού Ναυτικού (και του Λιμενικού Σώματος) και της  Αεροπορίας παρατηρούν την έντονη παρασκηνιακή προσπάθεια και χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), να μεταβάλει τους ιδρυτικούς νόμους για την αυτοτέλεια των Μετοχικών Ταμείων Στρατού –

Φρούριο η Αθήνα για επέτειο Γρηγορόπουλου και άφιξη Ερντογάν -Επί ποδός 4.000 αστυνομικοί, drones και σκοπευτές

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τις επόμενες μέρες στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της επετείου του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν. Για αύριο Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των συγκεντρώσεων και πορειών για τη συμπλήρωση 15

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξήσεις στο πάγιο και στην κιλοβατώρα φέρνουν τα χρωματιστά τιμολόγια

Αυξήσεις στο πάγιο αλλά και χρεώσεις ανά κιλοβατώρα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 20 λεπτά, φέρνουν τα νέα πράσινα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.   Από τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι εταιρείες προκύπτει ότι η πάγια

Η Βουλή… των ρεκόρ! Πρώτη φορά με 9 κόμματα

ο ρεκόρ των περισσότερων κομμάτων στη Βουλή… ισοφαρίστηκε στις εκλογές του Ιουλίου και, πλέον (με την εμφάνιση του νέου κόμματος, ονόματι Νέα Αριστερά)…. σπάει. Η επίδοση των β’ εκλογών του 2015, Σεπτέμβρη μήνα, λίγες εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα και το νέο

Μετάβαση στο περιεχόμενο