Αποτελεί   Ιερή Υποχρέωση του Λιμενικού Σώματος να τιμά τους νεκρούς του κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και πεσόντες  υπέρ Πατρίδας.

Αποτελούσε   επίσης ηθικό χρέος  για το Λιμενικό Σώμα  η εξεύρεση κατάλληλου χώρου -στενά συνδεόμενου με τον χώρο δράσης του- για  το στήσιμο ενός Μνημείου.

Είναι χρέος όλων εμάς σήμερα αλλά και των μελλοντικών γενεών των στελεχών  του Σώματος, να σκύβουμε το γόνυ  μπροστά σε ένα μνημείο, να καταθέτουμε  δάφνινο στεφάνι  αποτίοντας  τον ελάχιστο φόρο τιμής  στους συναδέλφους μας, που γενναία θυσίασαν  ότι πολυτιμότερο είχαν: Την ζωή τους.

Ένα μνημείο που θα σηματοδοτεί την ανάγκη γνώσης από τις  επόμενες γενιές των στελεχών, της πλούσιας ιστορίας του Λ.Σ και της συνεισφοράς του στους αγώνες της Πατρίδας μας.

Ένα μνημείο   δείκτης  στην κοινωνία  της προσφοράς στην Πατρίδα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Ένα μνημείο αναφορά  έμπνευσης για τις νεότερες γενιές των στελεχών της Λιμενικής Οικογένειας, αφορμή   για προσφορά στην Πατρίδα  και επιτεύγματα σπουδαιότερα  των προγόνων.

Το έτος 2011 βρέθηκε τελικά ο χώρος, όταν παραχωρήθηκε στο Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος το κτίριο που στεγάζεται σήμερα μαζί με τον περίβολο περίφρακτο χώρο.

Μέχρι πρόσφατα στην πατρίδα όμως δεν περίσσευαν .. να διαθέσει ελάχιστα χρήματα για ένα σκαλισμένο μάρμαρο, που δεν το πιάνει η σκουριά των  εφήμερων και ταπεινών καθημερινών σκοπιμοτήτων….

Θα έλεγε κανείς με αρκετή δόση πικρίας, ότι  εκείνοι που θυσιάστηκαν για μας σήμερα, δεν έδωσαν κάτι από το περίσσευμά τους αλλά  το αίμα και την ζωή τους έδωσαν…..

Μπροστά στην οικονομική μεμψιμοιρία Του Κράτους, την εκπλήρωση του  ηθικού  χρέους για την ιερή μνήμη στους νεκρούς μας, ανέλαβαν τα ίδια τα στελέχη σε ενέργεια και εν αποστρατεία…

Από τις πενιχρές οικονομίες λοιπόν της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λ.Σ., της Ένωσης Αποστράτων Λ.Σ, της Λέσχης Λ.Σ. κτίστηκε αυτό το Μνημείο. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή στάθηκε ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά    και ο Δήμος Πειραιά.

Μοναδικός Απών από την προσπάθεια αυτή, η Πολιτεία και το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Αξίζει να τονισθεί το μέγεθος αυτής της  γύμνιας της Πολιτείας, αφού ζήτησε, να πληρώσουν τα στελέχη από τις πετσοκομένες  αποδοχές τους  ακόμη και  το λευκό πανί, που καλύπτει το Μνημείο μέχρι την τελετή αποκαλυπτηρίων της ερχόμενης Παρασκευής.

Ανάστατοι είναι η οικογένεια των  στελεχών  του Λ.Σ. με τον εντελώς πρόχειρο σχεδιασμό και την  καταμεσίς του καλοκαιριού  τελετή αποκαλυπτηρίων…

Το μνημείο είναι έτοιμο από τον Μάρτιο. Ξαφνικά ο κ. Υπουργός προγραμμάτισε την τελετή 20 Ιουλίου, δημιουργώντας σε όλους μας ερωτηματικά και απορίες.. γι΄ αυτού του είδους την «βιασύνη» ..

Αλήθεια τι είναι αυτό που φοβάται ο κ. Υπουργός και βιάζεται; Γιατί λόγω καλοκαιριού στερεί την δυνατότητα συμμετοχής στην εκδήλωση μεγάλου αριθμού ατόμων από την οικογένεια του Λιμενικού Σώματος και της κοινωνίας του Πειραιά;

Έχει γίνει κάποια σοβαρή έρευνα, ώστε να κληθούν στην εκδήλωση  απόγονοι και συγγενείς από όλους τους πεσόντες  στην διαδρομή της Ιστορίας του Σώματος;

Πολύ φοβούμαστε, πως δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Εδώ έχει κληθεί η α.ε.  Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν έχει σταλεί ούτε μία πρόσκληση…

Τριτοκοσμικά κλήθηκαν κάποιοι μέσω τηλεφώνου…

Ούτε οι Ενώσεις που με  δαπάνες τους ανυψώθηκε το μνημείο  κλήθηκαν…

Ούτε μια δημόσια ανακοίνωση δεν έχει εκδοθεί για το γεγονός…

Δεν μας είναι κατανοητό τι ακριβώς επιδιώκεται από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου…

Εύκολα όμως  κανείς μπορεί να φθάσει στο συμπέρασμα, ότι διοργανώνεται μία γιορτή με έντονα τα χαρακτηριστικά που έχει  μία  «φιέστα» για την τηλεόραση και την προβολή πολιτικών προσώπων.

Ερωτηματικά μας δημιουργεί και η στάση της Ηγεσίας του Αρχηγείου…

Πάντως από πληροφορίες μας -για να είμαστε δίκαιοι- υπήρξε κάποια χαλαρή αντίδραση  από πλευράς κ. Αρχηγού, πλην όμως αυτό δεν δικαιολογεί ούτε συγχωρεί, το τελικό αποτέλεσμα.

Εξ΄ άλλου μιλάμε για μνημείο πεσόντων στελεχών του Λιμενικού Σώματος, όπου ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ  ΕΧΕΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ  ΔΟΞΑΣΑΝ  ΜΕ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.

Και φθάσαμε στο σημείο,  ενώ είναι κατακαλόκαιρο και τα εν ενεργεία στελέχη του Λ.Σ. δίνουν την μάχη της ασφαλούς μετακίνησης χιλιάδων επιβατών ημερησίως στα λιμάνια,  να αποσυρθούν από τέτοιες υπηρεσίες για να συγκροτήσουν το αναγκαίο της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Άγημα και να ληφθούν μέτρα ασφαλείας και  τάξης…

Γιατί στα αισθήματα τιμής και περηφάνειας του προσωπικού για τους νεκρούς του Σώματος, προσπαθούμε να αναμείξουμε την ταπεινή μιζέρια και την δυσαρέσκεια της ανοργανωσιάς κάποιων;

Πολλά στελέχη αναρωτιούνται:

Γιατί να μην συμμετέχει σε αυτή την σπουδαία τελετή μνήμης ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός στελεχών;

Γιατί έγινε προσπάθεια να συμμετέχει στην τελετή αυτή – λόγω αυξημένων υποχρεώσεων αυτή την περίοδο- ο μικρότερος δυνατός αριθμός στελεχών;Στην 100χρονη ιστορία του το Λιμενικό Σώμα δεν φείσθηκε κόπων και θυσιών εκτελώντας με πίστη και αφοσίωση την αποστολή, που του ανέθετε η Πολιτεία. Μακριά από καιροσκοπικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Και όταν οι δυσκολίες καθηλώνουν προσωρινά την προσπάθεια, στο τέλος  οι δυσκολίες οι ίδιες αναδεικνύουν τον δρόμο της ανάκαμψης.

Και το Λ.Σ. και τα στελέχη του  ξέρουν  από θάλασσα, μαζί με τους ναυτικούς μας πορεύονται για την ανάπτυξη του στρατηγικού τομέα για την χώρα μας, της ναυτιλίας.

Γνωρίζουν τη σημασία της καλλιέργειας του κλίματος ασφάλειας στα γαλάζια νερά των θαλασσών μας και την τεράστια σημασία για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας της ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού και άλλων δραστηριοτήτων στη θάλασσα.

Τα στελέχη του Λ.Σ. τιμούν καθημερινά τον όρκο πίστης στην πατρίδα, που έδωσαν στην πρώτη ημέρα που συνδέθηκαν με αυτό και την πλούσια  Ιστορία του.

Τα στελέχη του Λ.Σ.  διαβεβαιώνουν τον Έλληνα πολίτη, ότι με την αφοσίωσή τους στο καθήκον θα συνεχίσουν να τον κάνουν περήφανο, για την ανθρωπιστική προσφορά της χώρας μας στην διεθνή κοινότητα.

Τα στελέχη του Λ.Σ το μόνο που ζητούν, είναι ο σεβασμός από την Πολιτεία και η πραγματική αναγνώριση -χωρίς καιροσκοπισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες – της τεράστιας προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο.

Αυτό αποτελεί και τον μόνο ουσιαστικό τρόπο απόδειξης του οφειλόμενου σεβασμού και τιμής στα στελέχη του και την ιστορία του.

Δημήτρης Α.Σαιτάκης

Γενικός Γραμματέας ΕΑΑΛΣ

τ.Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ