Η Π.Ο.Λ ζητά την κατάργηση και στα Σ.Α. της ειδικής εισφοράς (1%) ν. 3986/2011 στο προωθούμενο σ/ν του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

ΠΡΟΣ:  Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών   Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη

Κύριε Υπουργέ,

Το 2011 με τον ν. 3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015» καθιερώθηκαν με το  άρθρο 38   δημοσιονομικά μέτρα.

Συγκεκριμένα με την περ. α) της παρ 2  καθιερώθηκε η  ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας σε ποσοστό δύο τοις εκατό (2%) επί των τακτικών αποδοχών και με την περ. β) της παρ 2 καθιερώθηκε η  ειδική εισφορά των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου. Για όσους υπαλλήλους του δεύτερου εδαφίου της προηγούμενης περίπτωσης δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ η εισφορά υπολογίζεται σε ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων, υπέρ του ΟΑΕΔ.

Στην συνέχεια επί του ίδιου έτους με την παρ. 11 του αρθρου. 2 του ν. 4024/11 προστέθηκε στην περ. β) της παρ 2 του άρθρου 38 του ν.3986/11 ότι για το προσωπικό που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, η εισφορά αυτή αποδίδεται υπέρ των εν λόγω Ταμείων.

Στο σχέδιο νόμου «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», που έχει αναρτηθεί στο opengov για δημόσια διαβούλευση (εδώ) διαπιστώνεται πως η ειδική εισφορά (1%) της περ. β) παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011 καταργείτε για όλους ασφαλισμένους του δημοσίου εκτός από τους ασφαλισμένους των Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ και  των Σ.Α .  Υπενθυμίζουμε πως  οι ένστολοι ασφαλισμένοι καταβάλουν υπέρ των μετοχικών ταμείων εισφορά ύψους 4% επί των τακτικών αποδοχών ενώ το επιπρόσθετο 1% επιβληθεί κατά την περίοδο των μνημονίων και μετά το PSI προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ταμείων.

Μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την οικονομική ανάκαμψη των ταμείων όπως αυτό επιβεβαιώνεται και από την Κυβέρνηση η ανάγκη επιβολής του 1% έχει εκλείψει.

 Ήμασταν παρόντες στη Θεσσαλονίκη  όταν ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη της Δ.Ε.Θ ανακοινώνοντας μία δέσμη μέτρων που θα ελαφρύνουν τους Έλληνες πολίτες δήλωσε πως : «Καταργείται για πάντα και για όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης. Ένα βάρος των μνημονίων παίρνει τέλος, ανακουφίζονται σχεδόν 3.000.000 φορολογούμενοι. Και βέβαια, στο Δημόσιο, μαζί με την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης και τη θέσπιση για πρώτη φορά Κινήτρων Επίτευξης Στόχων, παίρνει τέλος και η μη ανταποδοτική Εισφορά υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Μία ακόμη ελάφρυνση.».

     Σε μία περίοδο που ως εργαζόμενοι ένστολοι διεκδικούμε την αποτροπή  της σχεδιαζόμενης νομοθετικής παρέμβασης της Κυβέρνησης που ως αποτέλεσμα θα έχει  να μειωθούν  δραματικά   τα έσοδα των Μετοχικών Ταμείων των  Ενόπλων Δυνάμεων  -και κατά συνέπεια και των  ΜΤΝ, ΕΛΟΑΝ- από τις ανταποδοτικές  κρατήσεις ύψους 4% και 2% επί των πάσης φύσεως συμβάσεων προμηθειών- δαπανών, σε 2% και 1% αντίστοιχα.

Η απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη μας αδικεί ,η συγκεκριμένη διάταξη μας θίγει και μας κατατάσσει σε εργαζόμενους β ‘ διαλογής αφού από ότι προκύπτει οι ένστολοι θα είναι η μόνη κατηγορία ασφαλισμένων για τους οποίους  θα διατηρηθεί η ειδική εισφορά (1%).

Κύριε Υπουργέ

     ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών -Π.Ο.Λ. θα καταθέσουμε τις θέσεις και στη δημόσια διαβούλευση στο opengov για το σχετικό σ/ν ευελπιστώντας πως η συγκεκριμένη διάταξη θα τροποποιηθεί εντάσσοντας και τα Σ.Α στην κατάργηση 1% υπερ. Μετοχικών Ταμείων  καθώς και την κατάργηση του 2% υπέρ ανέργων, του ίδιου μνημονικού νόμου 3986/2011.

Ταυτόχρονα στο σ/ν προτείνουμε την ένταξη ευεργετικών διατάξεων που θα έχουν αντίκρισμα σε όλα τα στελέχη όπως η μείωση του ποσοστού αναγνώρισης των ετών σπουδών ,στρατού, και της τριετίας 90-95 από το 20% στο ποσοστό που ίσχυε πριν το νόμο Κατρούγκαλου ν.4387/2016 σε 6,67%.

.com/img/a/

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλακιωτάκης: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πλέον πρωταγωνιστεί στις διεθνείς μεταφορές

Τη θέση του ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πλέον πρωταγωνιστεί στις διεθνείς μεταφορές, ενισχύοντας το ρόλο του και την προστιθέμενη αξία του στην ανάπτυξη της περιοχής, διατύπωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, υπογραμμίζοντας σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα,

ΟΛΠ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος

Την ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης των υποδομών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και συγκεκριμένα στην Ανατολική πλευρά του Προβλήτα ΙΙ, ανακοινώνει η ΟΛΠ. Οι ανωτέρω εργασίες αποτελούν τμήμα της δεύτερης φάσης του ευρύτερου έργου βελτίωσης των υποδομών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και περιλάμβαναν την

Τραβάει το σχοινί η Τουρκία: Σενάριο κρίσης νότια της Κρήτης– Το σεισμογραφικό σκάφος και ο ρόλος της Τρίπολης – Σε επιφυλακή ο Στόλος

Στην εκτίμηση ότι πίσω από την προκλητική αντίδραση της κυβέρνησης της Τρίπολης και της υπουργού εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς η οποία κάνει λόγο «για έρευνες της Ελλάδας σε διαφιλονικούμενη περιοχή»  κρύβεται η Άγκυρα φαίνεται ότι καταλήγει η Αθήνα. Την ώρα που η

Φωτογραφική διάταξη για την επιλεκτική προαγωγή Αξιωματικών (εκ ΔΥΛΣ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ

Με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε πως στο σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας με τίτλο «Σύσταση Ινστιτούτου Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας, Λιμένων και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις» το οποίο ρυθμίζει μεταξύ άλλων και θέματα προσωπικού Λ.Σ. ΕΛ.ΑΚΤ.  περιλαμβάνεται και