Η στρατηγική των αρχηγών στη μάχη του debate

Με τη «θολή προοδευτική διακυβέρνηση» και την ανάγκη σταθερότητας του τόπου θα προσέλθει o Κ. Μητσοτάκης. Κοινωνική ατζέντα, υποκλοπές, στα όπλα του Α. Τσίπρα. Τήρηση των «ίσων αποστάσεων» και το «βέτο» σε πρόσωπα κοινής αποδοχής για πρωθυπουργία-υπουργεία, η εμφάνιση του Ν. Ανδρουλάκη.

Η ώρα του πολυσυζητημένου debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ήρθε. Απόψε στις 9 μ.μ. οι επικεφαλής των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων θα βρεθούν απέναντι στους δημοσιογράφους ισάριθμων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, με έπαθλο τους αναποφάσιστους.

Καθ’ όλην την εβδομάδα τα «φροντιστήρια» και οι δοκιμαστικές πρόβες όλων έδωσαν και πήραν, προκειμένου να εμφανιστούν όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι στη σημερινή βραδιά και με στόχο να μην κάνουν το «μεγάλο λάθος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον αέρα της δημοσκοπικής υπεροχής, θα επιδιώξει να αναδείξει την ανάγκη επανεκλογής της ΝΔ με ζητούμενο την πολιτική σταθερότητα του τόπου και τους… κεντρώους ψηφοφόρους. Παράλληλα, θα θελήσει να βάλει στον διάλογο το θολό μήνυμα, τις αντιφάσεις και τις διαφορετικές φωνές της αντιπολίτευσης για την «προοδευτική διακυβέρνηση», αλλά και αυτό της κυβέρνησης ανοχής.

«Για πάμε όλοι μαζί, λοιπόν, να συζητήσουμε για αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε, αλλά να πέσουν και οι μάσκες. Γιατί στο debate θα είμαστε όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως πρέπει να είναι σε μια Δημοκρατία. Και να έρθουν να μας εξηγήσουν τα υπόλοιπα κόμματα πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται αυτή την “προοδευτική διακυβέρνηση”, αυτή την κυβέρνηση των ηττημένων που κάποιοι θέλουν να δρομολογήσουν. Αυτή την κυβέρνηση που θα φέρει μαζί ενδεχομένως, στο μυαλό τους, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τον Βαρουφάκη, τη “Δήμητρα”», δήλωσε σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του ο κ. Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα, θα αναζητήσει την ευκαιρία να αναφερθεί σε βασικά πεπραγμένα της κυβέρνησής του, αλλά και στο όραμά του για την επόμενη μέρα, ώστε να καταδείξει ότι η ΝΔ «είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη» για τον τόπο.

Α. Τσίπρας: Πρόγραμμα και δίλημμα

Ένα debate που έχει σχεδιαστεί για να έχει τα χαρακτηριστικά σόου και όχι ζωντανής, ενδιαφέρουσας, τηλεμαχίας μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, προδιαγράφουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς το “σόου” παραπέμπουν στις 26 κάμερες και στο drone που έχουν επιστρατευτεί για να καλύψουν την άφιξη και την αναχώρηση των αρχηγών, τις δηλώσεις τους έξω από το Ραδιομέγαρο και τη συζήτηση. Ενώ η απουσία ελεύθερων ερωτήσεων (κυρίως μεταξύ τους) προδιαγράφει, όπως λένε, μία διαδικασία παράλληλων μονολόγων με προετοιμασμένες απαντήσεις σε γνωστές από πριν ερωτήσεις.

Έστω κι έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει “καίριες απαντήσεις”, ενώ θα θέτει εμμέσως ερωτήματα προς τους υπόλοιπους αρχηγούς, κυρίως προς τον κ. Μητσοτάκη.

Τα σημεία αιχμής θα είναι το κοινωνικό πεδίο (ακρίβεια/αισχροκέρδεια, μισθοί, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας) με “ίσες δόσεις” κριτικής στην κυβέρνηση και προβολής των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ενδεικτική η “προετοιμασία” που έκανε τα τελευταία 24ωρα αναδεικνύοντας εμβληματικές προγραμματικές δεσμεύσεις, όπως η χθεσινή δήλωση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ανακοινωθεί την επομένη της συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης (σ.σ. για αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι να διαμορφωθεί το νέο νομικό πλαίσιο, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη και του ΕΦΚ στα καύσιμα και κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια).

Θα προβάλλει επίσης το μείζον θέμα των υποκλοπών, υπό το φως του πορίσματος της ευρω-Εξεταστικής Επιτροπής (PEGA) που αποτελεί “κόλαφο για το Μαξίμου”.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα αναδείξει την ανάγκη σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης “από την κάλπη της απλής αναλογικής”, με τις απαντήσεις (ή την απάντηση) να στρέφεται πρωτίστως στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ν. Ανδρουλάκης: Αυστηρή τήρηση των “ίσων αποστάσεων”

Σε ανάλογο μήκος κύματος θα επιχειρήσει να κινηθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αναδεικνύοντας, κατ΄αρχάς, τις προγραμματικές προτάσεις του δικού του κόμματος.

Αναμένεται, επίσης, να αναφερθεί στην προσωπική του περιπέτεια με την παρακολούθηση από την ΕΥΠ (σ.σ. αν και η Χ. Τρικούπη κράτησε ιδιαιτέρως χαμηλά το πόρισμα της PEGA), και να προβάλλει τη θέση για κατάργηση του νομικού πλαισίου της κυβέρνησης για την διερεύνηση των υποκλοπών.

Φυσικά, θα επιμείνει στην προϋπόθεση “ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας στη θέση του πρωθυπουργού” και θα τηρήσει απαρέγκλιτα τη γραμμή των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα.

Ένα ακόμα δείγμα γραφής έδωσε χθες, δηλώνοντας “όταν λέω πρόσωπα κοινής αποδοχής, δεν εννοώ μόνο τον πρωθυπουργό, εννοώ και υπουργούς”, ενώ μένει να φανεί εάν θα “φωτογραφίσει” αποκλεισμό κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση για την 82η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Το κέντρο των εκδηλώσεων της επετείου της Μάχης της Κρήτης είναι πάντα το Μνημείο των Πεσόντων στη γέφυρα του Κερίτη στον Αλικιανό και αποτελεί το σύμβολο της αντίστασης του άμαχου πληθυσμού κατά των εχθρικών δυνάμεων και στέκεται εκεί ως ένδειξη

Η απάντηση του Υπ. Ναυτιλίας για το τουρκικό σκάφος στα Κύθηρα

Η αβλαβής διέλευση σκαφών επιτρέπεται κανονικά στα εθνικά χωρικά ύδατα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα ότι τουρκικά αλιευτικά ρίχνουν δίχτυα κοντά στις ακτές των Κυθήρων. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο σκάφος που

Μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία η ελληνική σημαία μέσα σε ένα χρόνο!

Από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 το εθνικό νηολόγιο μειώθηκε κατά 12 πλοία και κατά 1.873.674 κόρους. Το εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο, είναι ότι στους δώδεκα αυτούς μήνες, ο ελληνικός εμπορικός στόλος, μειώθηκε κατά 41 ποντοπόρα πλοία.

MTN: Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΟΧΩΝ ΕΦΑΠΑΞ Γλάδστωνος 1- ΤΚ 106 77, ΑΘΗΝΑ Αθήνα, 24 Μαϊ 23   Ανακοίνωση για Καταβολή Επιστροφών Κρατήσεων ΕΛΟΑΝ   1. Από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοηθείας Ναυτικού (ΕΛΟΑΝ) ανακοινώνεται ότι σε συνεδρίαση

Μετάβαση στο περιεχόμενο