Η συνωμοσιολογία ως άλλοθι

Ανάλογα με τα μέσα και τις πηγές που επιλέγει ο καθένας για την ενημέρωσή του, οι πυρκαγιές οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, μεμονωμένους εμπρησμούς με δόλο ή εξ αμελείας, συνήθη προβλήματα υποδομών, Ρομά, μετανάστες, «πασίγνωστα απολυταρχικά καθεστώτα» (διατύπωση έγκριτου πανεπιστημιακού), υβριδικό πόλεμο.

Σε κάποια δημοσιεύματα «κυβερνητικές πηγές» ή της ΕΥΠ αναφέρουν οργανωμένα σχέδια που άλλες πηγές της ΕΥΠ τα διαψεύδουν. Κάπου διαβάσαμε ότι οι φωτιές στον Εβρο ξεκίνησαν «σε γνωστά περάσματα μεταναστών» ενώ, αλλού, πηγές της ΕΛ.ΑΣ. το διαψεύδουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ως σήμερα, κάθε φορά που διατυπώνονταν σενάρια «αποσταθεροποίησης», «ασύμμετρων απειλών» κ.λπ., δεν αποδείχθηκαν ποτέ. Η συνωμοσιολογία, βέβαια, έπαιζε στα πρωτοσέλιδα. Η κατάληξη των ερευνών που τη διέψευδε δεν γινόταν είδηση.

Ολα αυτά, όμως, παράγουν κοινωνικά αποτελέσματα. Με αποκορύφωμα υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο που «συνέλαβε» μετανάστες. Η αλβανική καταγωγή του ενθουσίασε όσους έσπευσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, αγνοώντας πως ούτε ο σκληρός εσωτερικευμένος ρατσισμός ούτε η φυλετική διάσταση είναι (δυστυχώς) πρωτοφανή φαινόμενα.

Ευτυχώς συνελήφθη. Ωστόσο, με βάση την κατάθεσή του, κόντρα στο «ένοχος ένοχον ου ποιεί», συνελήφθησαν οι μετανάστες που συνέλεξε, δηλώνοντας πως ήταν μόνος και άοπλος απέναντι σε 13 οπλισμένους με μαχαίρια. Η ιστορία προκαλεί προβληματισμό, αλλά ας ευχηθούμε να έχουν όλοι μια δίκαιη δίκη.

Η δικαιολόγηση όμως του ρατσιστικού φαινομένου κι οι αναφορές σε «αυτοδικία» (που προϋποθέτει αδίκημα) είναι ανησυχητικές. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για το πώς σχολιάζει «φαινόμενα πογκρόμ κι αυτοδικίας», είπε ότι σε κάθε κρίση «έχουμε τους εμπόρους ελπίδας, αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με τον πιο χυδαίο τρόπο κι είναι αυτοί οι οποίοι ωθούν τους πολίτες σε παράνομες πράξεις». Εδειξε, δηλαδή, ως ηθικούς αυτουργούς των πράξεων όσων κυνηγάνε μετανάστες κάποιους (ποιους;) που τους πουλούν «ελπίδα» (ποια;).

Ομως, το αφήγημα των ύποπτων ξένων το είδαμε να διακινείται από κύκλους και πηγές υποστηρικτικές στην κυβέρνηση. Κι αν δεχτούμε ότι ίσως ισχύει, δεχόμαστε ότι είναι πιθανό οργανωμένες ομάδες να διέσχισαν τα σύνορά μας, μετακινήθηκαν σε «γνωστά περάσματα» κι ότι συγχρονισμένα άναψαν φωτιές που έφτασαν να προκαλέσουν ρεκόρ καμένων εκτάσεων. Αρα – αν το δεχτούμε – δεν πρέπει να ελέγξουμε την κυβέρνηση για το κλασικό πρόβλημα του ελλιπούς σχεδιασμού στην πρόληψη. Αλλά οφείλουμε να την ελέγξουμε για εγκληματική ανικανότητα διασφάλισης της εθνικής μας ασφαλείας. Αλήθεια, αυτό επιθυμούν;

Μοσχολιού Τζίνα

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετώντας πάνω από την Καλαμάτα

Στο αμέτρητο πλήθος των εταιρειών παγκοσμίως, λίγες είναι εκείνες που μπορούν να καυχηθούν ότι ίδρυσαν μια πλήρως λειτουργική σχολή πιλότων σε ξένη επικράτεια και που την είδαν να διαπρέπει μέσα σε ελάχιστους μήνες. Το αξιοθαύμαστο αυτό επίτευγμα ανήκει στο Τμήμα

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο