Η Τουρκία «προκαλεί» στο Αιγαίο: «Πυρά» σε ελληνική άσκηση κοντά στην Κάρπαθο – Ζητεί αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Η Τουρκία προχώρησε σε αντιΝavtex, αντιδρώντας σε ελληνική αεροναυτική άσκηση που πραγματοποιείται σήμερα, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ισχυριζόμενη πως πρόκειται για χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας. Τις τελευταίες ημέρες τα δημόσια έγγραφα της Άγκυρας θυμίζουν περιόδους έντασης των ελληνοτουρκικών.

Μόλις χθες, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, η Τουρκία προχώρησε σε αντιΝavtex, αντιδρώντας σε ελληνική αεροναυτική άσκηση που πραγματοποιείται σήμερα, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ισχυριζόμενη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», πως η περιοχή είναι σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμετάδωσε τις συντεταγμένες ως ένδειξη υπεροχής, κάτι που δεν συνέβη με την ελληνική Navtex που εκδόθηκε την ίδια ημέρα ανατολικότερα.

Σε δεύτερη Navtex προχώρησε η Τουρκία, σήμερα 20 Φεβρουάριου, θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από Θάσο μέχρι και Καστελόριζο.

Παράλληλα, αντέδρασε σε ελληνική ΝΟΤΑΜ που δεσμεύει περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο, Άη Στράτη, Ψαρά και Λέσβο για αεροναυτική άσκηση από τις 20 έως τις 22 Φεβρουαρίου, εκδίδοντας αντιΝΟΤΑΜ και θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης Λήμνου, Άη Στρατή και Λέσβου.

Όλα αυτά δεν αποτελούν τυχαία μεμονωμένα περιστατικά, καθώς είναι μια συνέχεια της τουρκικής πρακτικής, η οποία μπορεί να μηδένισε τις παραβιάσεις στον αέρα, αλλά τις συνέχισε και τις αύξησε στη θάλασσα, καταγράφοντας 1.642 παραβιάσεις το 2023. Η αναθεωρητική πρακτική της Τουρκίας συνεχίστηκε όλο το 2023 και στο κομμάτι του ΝΟΤΑΜ και των Navtex.

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, απαντά εκδίδοντας τις απαραίτητες απαντήσεις υπό την μορφή των αντιΝΟΤΑΜ και αντιNavtex, εξηγώντας πως έχει η διεθνής νομιμότητα που ορίζεται μέσα από διεθνείς συνθήκες και πρακτικές, τονίζοντας το παράνομο και παράτυπο των τουρκικών αυτών κινήσεων.

Η Τουρκία «προκαλεί» στο Αιγαίο: «Πυρά» σε ελληνική άσκηση κοντά στην Κάρπαθο – Ζητεί αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για την προσφορά της στη Θεσσαλία με 50 εκατ.

Η Πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας που δοκιμάστηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τόσο ο Υπουργός Υποδομών

Σημαντικός ακτοπλοϊκός κόμβος το λιμάνι της Ραφήνας

ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κόμβο ακτοπλοϊκών υπηρεσιών λόγω της κοντινότερης απόστασής του από τις Κυκλάδες και την Εύβοια, αλλά και  μελλοντικής του σύνδεσης με τον σιδηρόδρομο και την Αττική οδό, εξελίσσεται το λιμάνι της Ραφήνας. Το ΤΑΙΠΕΔ, με την ιδιότητα της Αρχής

Απαγορευμένες ζώνες για τις μηχανότρατες και νέες προστατευόμενες περιοχές – Οι δεσμεύσεις για τις ελληνικές θάλασσες

Σε περίπου 780 εκατ. ευρώ έχει εκτιμηθεί ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των  21 δεσμεύσεων της Ελλάδας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Our Ocean Conference 2024 που διεξήχθη στην Αθήνα.  Η… μερίδα του λέοντος, ήτοι 500 εκατ. ευρώ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο