Η τραγική εικόνα μιας φάλαινας που σακατεύτηκε από πλοίο στη Μεσόγειο

Το κήτος των 17 μέτρων πιθανότατα «είναι καταδικασμένο σε αργό και επώδυνο θάνατο».

Χτύπημα από διερχόμενο πλοίο θεωρείται η πιθανότερη εξήγηση για τη φρικτή παραμόρφωση πτεροφάλαινας που βιντεοσκοπήθηκε να πασχίζει να κολυμπήσει έξω από τις ακτές της Ισπανίας στη Μεσόγειο.

Το κήτος των 17 μέτρων που βρέθηκε έξω από την Κουλέρα, κοντά στην Βαλένσια, μοιάζει διπλωμένο στη μέση λόγω «σκολίωσης άγνωστης αιτιολογίας» ανέφερε στο Facebook το ενυδρείο Oceanogràfic València.

Η φάλαινα εντοπίστηκε στις 4 Μαρτίου από καπετάνιο σκάφους που ενημέρωσε την ακτοφυλακή, η οποία με τη σειρά της ζήτησε τη συνδρομή ειδικών του ενυδρείου.

Οι βιολόγοι και οι κτηνίατροι της ομάδας προσπάθησαν να τοποθετήσουν στη ράχη της φάλαινας συσκευή παρακολούθησης, όμως η επιχείρηση απέτυχε λόγω της παραμορφωμένης ραχοκοκαλιά.

«Ο όρος σκολίωση απλά αναφέρεται σε μια αφύσικη πλευρική καμπύλωση της σπονδυλικής στήλης» διευκρίνισε μιλώντας στο LiveScience.com ο Τζενς Κάρι της οργάνωσης Pacific Whale Foundation στη Χαβάη.

«Η σκολίωση μπορεί να έχει πολλές αιτίες, η συχνότερη όμως είναι το αμβλύ τραύμα» είπε. Το πιθανότερο είναι ότι η φάλαινα «χτυπήθηκε πρόσφατα από σκάφος» είπε ο Κάρι.

Το ίδιο εκτίμησε ο Έριχ Χόιτ της βρετανικής οργάνωσης Whale and Dolphin Conservation και ο Σιμόνε Πανιγκάδα του Ερευνητικού Κέντρου «Τηθύς» στην Ιταλία.

Οι φάλαινες μπορεί να γεννηθούν με σκολίωση ή να την εμφανίσουν σε νεαρή ηλικία, σχεδόν ποτέ όμως δεν φτάνουν την ενηλικίωση.

Ο λόγος είναι ότι τα κήτη αυτά βασίζονται στην πελώρια ουρά τους για να εφορμήσουν σε κοπάδια μικρών ψαριών ή καρκινοειδών που ονομάζονται κριλ. Όμως η φάλαινα του βίντεο δείχνει ανίκανη να κολυμπήσει κανονικά.

«Βλέπουμε από το βίντεο ότι η φάλαινα είναι ήδη πολύ αδύνατη και αρχίζει να δείχνει άρρωστη» είπε ο Κάρι. Δεδομένου όμως ότι οι πτεροφάλαινες μπορούν να ζήσουν για μήνε χωρίς τροφή, το κήτος έξω από τη Βαλένσια είναι πιθανότατα καταδικασμένο σε «αργό και επώδυνο θάνατο».

Σύμφωνα με την οργάνωση Friends of the Sea, περίπου 20.000 φάλαινες σκοτώνονται κάθε χρόνο από πλοία.

Νεκρή πτεροφάλαινα που ρυμουλκήθηκε σε ακτή του Πειραιά το 2020 ( Archipelagos – Institute of Marine Conservation)

Η πτεροφάλαινα (Balaenoptera physalus) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κήτος μετά τη γαλάζια φάλαινα και, παρόλο που απαντά σε όλο τον κόσμο, κατατάσσεται στα απειλούμενα είδη.

Τον Δεκέμβριο του 2020, πτεροφάλαινα 12 μέτρων που πέθανε από άγνωστα αίτια βρέθηκε να επιπλέει έξω από τον Πειραιά.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθοριστικό το 2025 για την ελληνική ακτοπλοϊα – Το κόστος της πράσινης προσαρμογής

Έτος εξελίξεων για τον κλάδο της ακτοπλοΐας αποτελεί το 2025, ενόψει και των πρωτοβουλιών του υπουργείου Ναυτιλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξασφάλιση κονδυλίων με στόχο την ομαλή προώθηση του κλάδου προς την πράσινη μετάβαση. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος

Ψήφισμα που καταδικάζει την παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Ψήφισμα το οποίο καταδικάζει την παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Το ψήφισμα, που εισήχθη από τους βουλευτές Νικόλ Μαλιωτάκη, Γκας Μπιλιράκη, Κρις Παππάς και Ντίνα Τάιτους, καταδικάζει την παράνομη κατοχή της

Προειδοποίηση Κικίλια για την επιδείνωση του καιρού – «Οι πολίτες να προσέχουν και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών»

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Κυριακή (12-01-25) έως την Τρίτη (14-01-25) στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές κυρίως στα δυτικά, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) που εκδόθηκε

Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ για την προστασία σας από τηλεφωνικές απάτες

 Βίντεο και οδηγίες για την αντιμετώπιση συνηθισμένων –πλέον- μορφών τηλεφωνικής απάτης, δημοσιοποίησε η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να ενημερώσει και να υποψιάσει το κοινό. «Μην πείθεσαι από άτομα που προσπαθούν, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης φιλικού / συγγενικού προσώπου (π.χ. ατύχημα)

Μετάβαση στο περιεχόμενο