Η τραγική εικόνα μιας φάλαινας που σακατεύτηκε από πλοίο στη Μεσόγειο

Το κήτος των 17 μέτρων πιθανότατα «είναι καταδικασμένο σε αργό και επώδυνο θάνατο».

Χτύπημα από διερχόμενο πλοίο θεωρείται η πιθανότερη εξήγηση για τη φρικτή παραμόρφωση πτεροφάλαινας που βιντεοσκοπήθηκε να πασχίζει να κολυμπήσει έξω από τις ακτές της Ισπανίας στη Μεσόγειο.

Το κήτος των 17 μέτρων που βρέθηκε έξω από την Κουλέρα, κοντά στην Βαλένσια, μοιάζει διπλωμένο στη μέση λόγω «σκολίωσης άγνωστης αιτιολογίας» ανέφερε στο Facebook το ενυδρείο Oceanogràfic València.

Η φάλαινα εντοπίστηκε στις 4 Μαρτίου από καπετάνιο σκάφους που ενημέρωσε την ακτοφυλακή, η οποία με τη σειρά της ζήτησε τη συνδρομή ειδικών του ενυδρείου.

Οι βιολόγοι και οι κτηνίατροι της ομάδας προσπάθησαν να τοποθετήσουν στη ράχη της φάλαινας συσκευή παρακολούθησης, όμως η επιχείρηση απέτυχε λόγω της παραμορφωμένης ραχοκοκαλιά.

«Ο όρος σκολίωση απλά αναφέρεται σε μια αφύσικη πλευρική καμπύλωση της σπονδυλικής στήλης» διευκρίνισε μιλώντας στο LiveScience.com ο Τζενς Κάρι της οργάνωσης Pacific Whale Foundation στη Χαβάη.

«Η σκολίωση μπορεί να έχει πολλές αιτίες, η συχνότερη όμως είναι το αμβλύ τραύμα» είπε. Το πιθανότερο είναι ότι η φάλαινα «χτυπήθηκε πρόσφατα από σκάφος» είπε ο Κάρι.

Το ίδιο εκτίμησε ο Έριχ Χόιτ της βρετανικής οργάνωσης Whale and Dolphin Conservation και ο Σιμόνε Πανιγκάδα του Ερευνητικού Κέντρου «Τηθύς» στην Ιταλία.

Οι φάλαινες μπορεί να γεννηθούν με σκολίωση ή να την εμφανίσουν σε νεαρή ηλικία, σχεδόν ποτέ όμως δεν φτάνουν την ενηλικίωση.

Ο λόγος είναι ότι τα κήτη αυτά βασίζονται στην πελώρια ουρά τους για να εφορμήσουν σε κοπάδια μικρών ψαριών ή καρκινοειδών που ονομάζονται κριλ. Όμως η φάλαινα του βίντεο δείχνει ανίκανη να κολυμπήσει κανονικά.

«Βλέπουμε από το βίντεο ότι η φάλαινα είναι ήδη πολύ αδύνατη και αρχίζει να δείχνει άρρωστη» είπε ο Κάρι. Δεδομένου όμως ότι οι πτεροφάλαινες μπορούν να ζήσουν για μήνε χωρίς τροφή, το κήτος έξω από τη Βαλένσια είναι πιθανότατα καταδικασμένο σε «αργό και επώδυνο θάνατο».

Σύμφωνα με την οργάνωση Friends of the Sea, περίπου 20.000 φάλαινες σκοτώνονται κάθε χρόνο από πλοία.

Νεκρή πτεροφάλαινα που ρυμουλκήθηκε σε ακτή του Πειραιά το 2020 ( Archipelagos – Institute of Marine Conservation)

Η πτεροφάλαινα (Balaenoptera physalus) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κήτος μετά τη γαλάζια φάλαινα και, παρόλο που απαντά σε όλο τον κόσμο, κατατάσσεται στα απειλούμενα είδη.

Τον Δεκέμβριο του 2020, πτεροφάλαινα 12 μέτρων που πέθανε από άγνωστα αίτια βρέθηκε να επιπλέει έξω από τον Πειραιά.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Mόνο το 13% των Ελλήνων γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας, οι νέοι την αγνοούν εντελώς

Τεράστιο έλλειμα ενημέρωσης για τη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου, την ελληνόκτητη, έχει η ελληνική κοινωνία. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από έρευνα που διεξήγαγε η Focus Bari, με θέμα: «Οι αντιλήψεις των Ελλήνων και οι προκλήσεις στη Ναυτιλία» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005

Κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα για τις ώρες εργασίας

Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες, πριν ακόμα θεσμοθετηθεί η εξαήμερη εργασία στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και σε εκείνες που εφαρμόζουν σύστημα με εναλλασσόμενες βάρδιες. Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η «Ν», κάνουν λόγο για ώρες εργασίας

von der Leyen: Επανεξελέγη Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής για 2η φορά

Με 401 ψήφους υπέρ της, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανεξέλεξε πριν λίγο την κα Ursula von der Leyen για δεύτερη θητεία ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για ακόμη μια πενταετία η κα. von der Leyen θα βρίσκεται στο τιμόνι του κύριου

Κριμαία: Ουκρανικά ναυτικά drones έπληξαν τη βάση της ρωσικής Ακτοφυλακής (βίντεο)

Ουκρανικά ναυτικά drones επιτέθηκαν σε βάση της ρωσικής Ακτοφυλακής στην Κριμαία, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με στόχο το κέντρο διοίκησης, μια αποθήκη πυρομαχικών και εξοπλισμού, έναν υποσταθμό ισχύος, τεχνικές εγκαταστάσεις και θέσεις πυροβολικού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο