Η ξηρασία πλήττει την Ευρώπη — Στερεύει ο Ρήνος, «μάχη» του νερού στη Βρετανία

Ακραίες καταστάσεις βιώνει ολοένα και πιο συχνά η Ευρώπη ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης, που μαζί με τις σοβαρές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα με απρόβλεπτες διαστάσεις. Στη Βρετανίαπολίτες πανικόβλητοι εξαφανίζουν τα νερά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται καταστροφικές πλημμύρες από σφοδρές βροχοπτώσεις στη χώρα.

Στη Γερμανία, το επίπεδο στάθμης του ποταμού Ρήνου είναι τόσο χαμηλό, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διακίνηση των εμπορευμάτων, επιφέροντας σοβαρό πλήγμα στην ήδη εύθραυστη οικονομία, κυρίως στο εμπόριο και την ενέργεια.

Οι συνέπειες της ξηρασίας που πλήττει την Ευρώπη είναι εμφανείς σχεδόν παντού: από την αλλαγή της καθημερινότητας των κατοίκων της μέχρι την όψη των ποταμών. Η στάθμη του Ρήνου συνεχίζει να μειώνεται σε επικίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα βαθμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, το βάθος του ποταμού στο πέρασμα Κάουμπ, δυτικά της Φρανφούρτης αναμένεται να πέσει στις 15 Αυγούστου στα 30 εκατοστά. Η διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του Ρήνου έχει γίνει ήδη πολύ πιο δύσκολη καθιστώντας υποχρεωτική τη μείωση του φορτίου των πλοίων, ενώ διαταράσσει τη μεταφορά πετρελαιοειδών εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

«Με το χαμηλό επίπεδο της στάθμης αυτή τη στιγμή, αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε τρία ή τέσσερα πλοία ενώ κανονικά θα χρειαζόμασταν μόνο ένα» δήλωσε ο επικεφαλής εταιρείας Μεταφορών, Ρομπέρτο Σπράντσι.

«Οι βασικές συνέπειες της ξηρασίας σχετίζονται με τη χαμηλό στάθμη του Ρήνου και άλλων ποταμών. Αυτό σημαίνει ότι η μεταφορά, πετρελαιοειδών, όπως βενζίνης, ντίζελ και πετρελαίου θέρμανσης δε μπορεί να γίνει στην περιοχή αυτή όπως συνήθως» σημείωσε ο Αλεξάντερ φον Γκέρσντορφ, εκπρόσωπος γερμανικού ενεργειακού λόμπι.

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία τα αποθέματα των υπόγειων υδάτων μειώνονται και οι εταιρείες ύδρευσης προειδοποιούν για σοβαρές ελλείψεις, ενώ το εμφιαλωμένο νερό εξαφανίζεται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αναγκάζοντας ορισμένες αλυσίδες να περιορίσουν την ποσότητα ανά καταναλωτή.

Οι ειδικοί σημαίνουν σήμα συναγερμού για το μέλλον με δεδομένη την κλιματική κρίση.

«Στο μέλλον περιμένουμε περισσότερες ξηρασίες και πλημμύρες. Θα δούμε λοιπόν αλλαγές στον τρόπο που θα χρησιμοποιούμε και θ’ αποθηκεύουμε νερό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και είναι σημαντικό να μάθουμε από αυτήν την ξηρασία  καθώς όπως βλέπουμε δεν είμαστε έτοιμοι για ξηρασίες. Ήδη προχωράμε σε περιορισμούς στην κατανάλωση νερού» τόνισε η καθηγήτρια Υδρολογίας, Χάνα Κλόουκ.

Στη Γαλλία, έχει ξεκινήσει η επιβολή προστίμων για τους επιχειρηματίες της πρωτεύουσας που αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες των καταστημάτων τους την ώρα που λειτουργεί ο κλιματισμός. Οι δημοτικές αρχές του Παρισιού επέβαλαν το σχετικό μέτρο για εξοικονόμηση ενέργειας εν μέσω καύσωνα, ενώ στη Λυόν απαγορεύτηκε η λειτουργία των πλυντηρίων αυτοκινήτων λόγω ξηρασίας.

Στο Βέλγιο, ένα εργοστάσιο ζάχαρης  βοηθά τους αγρότες εν μέσω ξηρασίας, δίνοντάς τους το νερό από την επεξεργασία ζαχαρότευτλων για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Ο καύσωνας και η ξηρασία σε συνδυασμό με την ανθρώπινη δραστηριότητα καταφέρουν πολλαπλά πλήγματα στο περιβάλλον. Στη Βραζιλία, πυρκαγιές και εντατική υλοτομία έχουν οδηγήσει την αποψίλωση του Αμαζονίου σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ στην Ευρώπη, Γερμανία και Πολωνία προσπαθούν να εντοπίσουν την αιτία θανάτου χιλιάδων ψαριών στον ποταμό Οντέρ. Περιβαλλοντικές οργανώσεις κάνουν λόγο για τεράστια μόλυνση των υδάτων από κάποιο τοξικό παράγοντα, ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι προσάπτουν στην πολωνική κυβέρνηση ότι δεν αντέδρασε αρκετά γρήγορα, ούτε ειδοποίησε το Βερολίνο εγκαίρως για το πρόβλημα.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου

Βρετανία: Από την ξηρασία στις πλημμύρες

Οι Βρετανοί πανικοβάλλονται και πάλι – αυτήν τη φορά αδειάζουν τα ράφια με το εμφιαλωμένο νερό. Από χτες Παρασκευή που ανακοινώθηκε επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας, ορισμένα σούπερ μάρκετ έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν περιορισμούς στον αριθμό των φιαλών, στα 3-5 μπουκάλια που μπορεί να αγοράσει κάποιος, καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν πέραν αυτού που χρειάζονται.

Οκτώ περιοχές της Αγγλίας βρίσκονται επίσημα σε ξηρασία λόγω της έντονης ζέστης και των χαμηλών βροχοπτώσεων, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι το επόμενο έτος για να επανέλθουν τα συνήθη επίπεδα στους ταμιευτήρες υδάτων.

Η ποσότητα νερού που διατηρήθηκε στις δεξαμενές της Αγγλίας ήταν μόλις στο 65 τοις εκατό της συνολικής χωρητικότητας στα τέλη του περασμένου μήνα – το χαμηλότερο επίπεδο για εκείνο το σημείο του ημερολογιακού έτους από το 1995.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο του 1976, να «στεγνώσουν» δηλαδή οι οικιακές βρύσες.

«Όλες οι εταιρείες ύδρευσης μας έχουν διαβεβαιώσει ότι οι βασικές προμήθειες εξακολουθούν να είναι ασφαλείς», δήλωσε ο υπουργός Υδάτων Steve Double.

Οι αγρότες απαιτούν από τους υπουργούς να διασφαλίσουν ότι οι προμήθειες νερού για τους αγρότες έχουν την ίδια προτεραιότητα με αυτές για το περιβάλλον.

Η τιμή για τις πατάτες, τα καρότα και άλλα λαχανικά θα μπορούσε να αυξηθεί το χειμώνα ως αποτέλεσμα των κακών συνθηκών καλλιέργειας στον ξηρό καιρό, σύμφωνα με τον Robert Goodwill πρώην υπουργό της κυβέρνησης.

Και μετά την ξηρασία έρχονται καταστροφικές βροχές. Η Αγγλία βρίσκεται αντιμέτωπη με πλημμύρες από τις δυνατές βροχές που προβλέπονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η βροχή που προβλέπεται την επόμενη εβδομάδα, θα είναι του «λάθους» είδους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε τοπικές ξαφνικές πλημμύρες και να μην ανακουφίσει πραγματικά τις συνθήκες ξηρασίας.

Το «σωστό» είδος βροχής που χρειάζεται το έδαφος λένε από την μετεωρολογική υπηρεσία, είναι σταθερή ροή και επίμονη σε μακρύ διάστημα. Αυτό δίνει στο ξηρό έδαφος περισσότερο χρόνο για να απορροφήσει τη βροχόπτωση προτού αυτή εξαφανιστεί στον πλησιέστερο αγωγό ή ποτάμι.

Εν τω μεταξύ η Greenpeace χτυπάει το κουδούνι κινδύνου.

Η Ami McCarthy, ακτιβίστρια για το κλίμα της Greenpeace UK, λέει ότι η ξηρασία σε όλη την Ευρώπη, οι ακραίοι καύσωνες και η κρίση του κόστους ζωής «είναι όλα αποτέλεσμα της εξάρτησης μας από τα ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν το κλίμα».

Aνταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Η ξηρασία πλήττει την Ευρώπη — Στερεύει ο Ρήνος, «μάχη» του νερού στη Βρετανία

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, το σχολείο κατάρτισης εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών, το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις

Τελετή Ορκωμοσίας Νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023

Παρουσία του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αλεξανδράκη Γεώργιου, τελέσθηκε σήμερα η ορκωμοσία ενενήντα επτά (97) νεοκαταταγέντων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων εκπαιδευτικής σειράς 2022-2023. Στην τελετή που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), στο Ναυτικό

ΛΣ : Να μετακινείται ο φάκελος…Όχι ο πολίτης

Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό πρωτοξεκίνησε από το Υπουργείο Αιγαίου το 1998;;; Ποιος γνωρίζει ότι το slogan αυτό αποτέλεσε την πρώτη διαφήμιση των σημερινών Κ.Ε.Π.(Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών); Ποιος γνωρίζει ότι ο «προάγγελος» των σημερινών ΚΕΠ (τότε λέγονταν «Γραφεία τουΠολίτη»)

Ο Ερντογάν μηνύει τον αντιπρόεδρο της γερμανικής Βουλής

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κινδυνεύει να βρεθεί ο αντιπρόεδρος της γερμανικής Βουλής και αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του κατά του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε σε προεκλογική συγκέντρωση «μικρό αρουραίο των υπονόμων». Το