Ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ το έτος 2004 παιδικό-βρεφονηπιακό σταθμό για το Λ.Σ. και δεν το ξέραμε;

Είναι αλήθεια, ότι κατά την συζήτηση του πρόσφατου νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας που έγινε  και νόμος του Ελληνικού κράτους (ν. 4770/2021) υπήρξε μια επίθεση από πρώην Υπουργό σε προσωπικό τόνο απέναντι σε συνδικαλιστή εκπρόσωπο της Ένωσης των Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ (ΠΕΑΛΣ), γεγονός ασυνήθιστο στον πολιτικό μας βίο.

Συνήθως η αντιπαράθεση στην Βουλή  γίνεται επί των απόψεων μεταξύ των κομμάτων ή στην χειρότερη περίπτωση στηλιτεύονται επικρατούσες απόψεις στο κοινωνικό σύνολο. Οι βουλευτές δεν συνηθίζεται   να αντιπαρατίθενται εντός κοινοβουλίου με πρόσωπα που δεν έχουν την βουλευτική ιδιότητα, για τον απλούστατο λόγο, ότι δεοντολογικά δεν έχουν ίδιες δυνατότητες αντιπαράθεσης εντός κοινοβουλίου.

 Το ποιο παράξενο στην υπόθεση αυτή είναι το γεγονός,  ότι αμέσως μετά (αρχές Φεβρουαρίου) έρχεται ο κομματικός μηχανισμός  της Αξιωματικής αντιπολίτευσης (Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας) και  εξέδωσε ανακοίνωση – οφειλόμενη απάντηση λέει,  η  οποία δεν απευθυνόταν προς την ΠΕΑΛΣ,  αλλά προσωπικά προς τον Πρόεδρό της Αρχιπλοίαρχο ΠΑΣΣΑΚΟ Σπ..

Με την «απάντηση» αυτή το Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας έθετε σωρεία ερωτημάτων για το «πολύπλευρο»  έργο στο ΥΝΑΝΠ, που παράχθηκε επί της  διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!

Όμως εύλογα δημιουργείται η απορία, γιατί μια τέτοια ανακοίνωση εκδόθηκε από το Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας και όχι  από τον Τομέα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η κριτική αναφέρεται σε θέματα και πεπραγμένα των Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ ,που διετέλεσαν στο ΥΝΑΝΠ;

Δεν θέλουμε  να πιστέψουμε, ότι κάποιοι  δυσαρεστήθηκαν και δεν  θεώρησαν επαρκείς τις απαντήσεις του εισηγητή και των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  που μίλησαν για τα  θέματα που τέθηκαν κατά την διαδικασία ψήφισης του ν. 4670/2021 στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ίσως αυτό να εξηγεί και το γεγονός, ότι εν προκειμένω δεν έχουμε να κάνουμε με ένα  κείμενο πολιτικής, αλλά ένα κείμενο έκθεσης ιδεών στην οποία εκτίθεται ως έργο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχει από καταβολής του ΥΝΑΝΠ και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Και η απάντηση στρέφεται μεν προς τον πρόεδρο της ΠΕΑΛΣ αλλά ουσιαστικά απευθύνεται προς όλους εμάς τους πολίτες για να ενημερωθούμε για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στο ΥΝΑΝΠ.

Να ενημερωθούν και τα στελέχη του Λ.Σ. για αυτά που έζησαν στο πετσί τους.  Για θέματα που δεν αφορούν τον Πρόεδρο της ΠΕΑΛΣ αλλά το Υπουργείο και το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ γενικότερα.

Βέβαια αφού τίθενται στον δημόσιο διάλογο, τέτοια θέματα που αφορούν στην ζωή των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, είναι ευνόητο να προκαλούν τον δημόσιο αντίλογο.

Όχι σαν ανταπάντηση κανενός. Εκεί είναι η ΠΕΑΛΣ και οποιοσδήποτε άλλος που τυχόν θίγεται  από την ανακοίνωση του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας να δώσουν την όποια απάντηση επιθυμούν.

Τα Λιμενικά Νέα έχοντας υπόψη τις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν είτε τηλεφωνικά είτε με mail από πολλά απλά στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ για  θέματα της ανακοίνωσης,  επιχειρούν  να εκφράσουν για κάποια θέματα την διαφορετική άποψη.   Γιατί έτσι  υπάρχει δημοκρατικός διάλογος και πολύπλευρη παράθεση απόψεων…

Επικοινώνησε στέλεχος του Λ.Σ. με τα Λιμενικά Νέα και ανέφερε ότι το παιδί του, που σήμερα είναι 20 ετών, το είχε στείλει  στο παιδικό σταθμό του Λ.Σ. που λειτουργούσε στον Πειραιά. Στη συνέχεια εξέφρασε την απορία του πως είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι επί των ημερών του   θεσμοθετήθηκε η ίδρυση του Παιδικού- Βρεφονηπιακού Σταθμού του Λ.Σ, ενώ αυτός πριν από 17 χρόνια έστελνε το παιδί του στον παιδικό σταθμό του Λ.Σ.;

Αναζητήσαμε και βρήκαμε την σχετική αναφορά στην ανακοίνωση του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έχει ως ακολούθως;

«Επίσης γνωρίζει να μας πει πότε θεσμοθετήθηκε η ίδρυση και λειτουργία του υφιστάμενου Παιδικού – Βρεφονηπιακού Σταθμού του Λιμενικού Σώματος; Στην περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης είναι η απάντηση…».

Η αλήθεια είναι ότι μόλις το διαβάζεις το απόσπασμα σου τραβιέται λιγάκι έως…πολύ το στομάχι.

Αναζητήσαμε λεπτομέρειες  γι’ αυτό που όλοι  βέβαια γνωρίζαμε και για την  αποκατάσταση της αλήθειας θα πρέπει να τονιστεί ότι:

Ο Βρεφονηπιακός σταθμός Λ.Σ.  ιδρύθηκε το 2004 ( και όχι την περίοδο 2015-2019) με πρωτοβουλία της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής-Πειραιά & Νήσων, σε συνεργασία με το Δήμο Πειραιά και την τότε στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Λ.Σ.

Αρχικά, ο Σταθμός στεγάστηκε για 7 συνεχόμενες σχολικές χρονιές σε Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Πειραιά, κατόπιν σύναψης συμβάσεως του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με το Δήμο Πειραιά, φιλοξενώντας 55 παιδιά.

Επειδή αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των αιτήσεων με αποτέλεσμα ο Σταθμός στο Δήμο Πειραιά να αδυνατεί να φιλοξενήσει περισσότερα παιδιά, αναζητήθηκε άλλη λύση.

Η προσπάθεια αυτή οδήγησε στη σύναψη νέας σύμβασης με το Δήμο Κερατσινίου¬ – Δραπετσώνας και ο Σταθμός ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2011-2012 να λειτουργεί συστεγασμένος με το Δ΄ Παιδικό Σταθμό του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Με τους ίδιους κανόνες λειτουργίας με τον Σταθμό του Δήμου.

Το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και  λειτουργία του Σταθμού προβλεπόταν από το έτος 2002 με τις διατάξεις του ν. 3079/2002 (Α΄311), Άρθρο 128 παρ. 5.

  «5. Στις περιοχές δικαιοδοσίας των Λιμενικών Αρχών ιδρύεται ανά μία Λέσχη – Εντευκτήριο Λ.Σ., παιδικός σταθμός και κατασκήνωση, που εγκαθίστανται σε οικήματα και εγκαταστάσεις του Δημοσίου ή σε αντίστοιχους από το Δημόσιο μισθωμένους χώρους. Τα θέματα της ίδρυσης, λειτουργίας και κατάργησης των παραπάνω ορίζονται με κοινές υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, που δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ο εξοπλισμός τους βαρύνει το Δημόσιο. Στις Λέσχες – Εντευκτήρια Λ.Σ. λειτουργεί και πρατήριο απαραίτητων ειδών ατομικής χρήσης του προσωπικού Λ.Σ..»

Στις διατάξεις του άρθρου 42 του ν. 4029/2011  «Εθελοντισμός στο Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή και στο Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις» οι οποίες θα έπρεπε να είναι πιο οικείες σε κάποιους στο Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ που έλκουν την προέλευσή τους από το Υπουργείο Ναυτιλίας, η διάταξη για τους παιδικούς σταθμούς επαναλήφθηκε αναμορφωμένη ως νέα παράγραφος 8  στο  άρθρο 128 του ν. 3079/2002.

Παραθέτουμε  διάταξη του  42 του ν. 4029/2011 αυτούσιας (χωρίς τις μεταβολές της που έγιναν μόλις πριν λίγες μέρες με το άρθρο 37 του ν. 4770/2021):

«Άρθρο 42

Στο άρθρο 128 του ν. 3079/2002 (Α΄ 311) προστίθενται παρ. 8, 9 και 10 ως ακολούθως:

«8. Στον Πειραιά και στις περιοχές δικαιοδοσίας Λιμενικών Αρχών ιδρύονται παιδικοί σταθμοί, που  εγκαθίστανται σε οικήματα και εγκαταστάσεις του Δημοσίου ή σε αντίστοιχους από το Δημόσιο μισθωμένους χώρους. Επιπλέον ιδρύονται  παιδικές εξοχές για τα τέκνα των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και θέρετρα για το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό του  Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., σε οικήματα και εγκαταστάσεις του Δημοσίου ή σε αντίστοιχους από το Δημόσιο μισθωμένους χώρους. Τα θέματα ίδρυσης, λειτουργίας και κατάργησης των ανωτέρω, ορίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη.  Ο εξοπλισμός τους βαρύνει το Δημόσιο. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με απόφασή του, δύναται να μεταβιβάζει σε ιεραρχικά σε υφιστάμενα όργανα την αρμοδιότητα να συνάπτουν συμβάσεις στις οποίες μετέχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την παροχή των παραπάνω υπηρεσιών…»

 

 Αν βέβαια ανατρέξει κανείς στο επίσημο σάϊτ του Υπουργείου, στην προ του ΣΥΡΙΖΑ περίοδο, οι Υπουργοί ήξεραν την λειτουργία του Σταθμού και συνήθιζαν να τον επισκέπτονται  και δεν ήταν σύνηθες  τα νήπια να επισκέπτονται το Υπουργείο για να πουν τα κάλαντα.

Φωτο: Επίσκεψη κ. Βαρβιτσώτη στον Παιδικό-Βρεφονηπιακό Σταθμό το έτος 2014 (πριν από διακυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ).

Δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο  κάποιοι  δεν  είχαν αντιληφθεί την λειτουργία του σταθμού από το 2004, δηλαδή στην εποχή που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήταν στα σπάργανα (με τα γνωστά ποσοστά) και την ανακάλυψαν όταν ο κ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ την 22-12-2016 ανανέωσε την σύμβαση με τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας  ή όταν με ΚΥΑ  ρυθμίστηκαν λεπτομέρειες αναφορικά με την λειτουργία του σταθμού αυτού.

Να σημειώσουμε, ότι και  στην  περίπτωση της ανανέωσης της σύμβασης με τον Δήμο Δραπετσώνας που υπέγραψε  ο τότε Υπουργός, προκλήθηκε η δυσαρέσκεια και η αντίδραση των εκπροσώπων των στελεχών του Λ.Σ., διότι μειώθηκαν οι θέσεις  των παιδιών από 94 σε 70.  

Βλέπε :portcity.gr/index.php/λιμενικο-σωμα/item/10676-«κύριε-υπουργέ-έχει-τοποθετηθεί-ωρολογιακή-βόμβα-στα-θεμέλια-του-βρεφονηπιακού-σταθμού-του-λιμενικού»

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η  προσπάθεια από το Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ ανούσιας οικειοποίησης ενός θέματος, χωρίς να υπάρχει και ιδιαίτερος λόγος.

Απλά για την δημιουργία εντυπώσεων… Καμώματα, χωρίς να υπολογίζεται ο μόχθος των εργαζομένων.

Γιατί η ανακοίνωση του Τμήματος των Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν τιμά διαχρονικά τον αγώνα των στελεχών του Λ.Σ, που σε συνεργασία με τις εκάστοτε ηγεσίες, με πολύ κόπο πάσχισαν να ιδρύσουν τον Σταθμό, να τον εξοπλίσουν, να  τον στελεχώσουν με κατάλληλα στελέχη.

Δεν τιμά τον καθημερινό αγώνα που έδιδαν και δίδουν τα στελέχη που υπηρετούσαν και εξακολουθούν να υπηρετούν στον Σταθμό,  προκειμένου να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν περισσότερες οικογένειες στελεχών Λ.Σ.

Ο μηδενισμός όλων των πραγμάτων στο όνομα μικροκομματικών επιδιώξεων δεν πρόκειται να ωφελήσει κανέναν.  Ούτε το Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Να δεχθούμε ότι συμπληρώθηκε το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργείας του Σταθμού;

Να το δεχθούμε.

Αλλά μέχρι εκεί και τίποτα παραπάνω.

Οι Ενώσεις εκμεταλλευόμενες το άρθρο 128 του ν. 3079/2002 μπήκαν μπροστά το 2004. Το χρόνο δηλαδή που ιδρύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί αλλιώς «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» καθώς λέει και ο λαός μας.

Εκτός και αν κάποιοι  θεωρούν τους εαυτούς των, ως συνεχιστές του έργου του ΠΑΣΟΚ, στην περίοδο διακυβέρνησης  του οποίου ιδρύθηκε ο Σταθμός.

Τότε το πράγμα αλλάζει. Να κάνουμε όμως και άλλους … συμψηφισμούς…

 Και στα μνημόνια…

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένωση Λιμενικών Κρήτης: “Εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους ως προς την υποβολή ατομικών αναφορών για την ένταξη στους πίνακες των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023”

Παραθέτουμε ανακοίνωση ένωσης Λιμενικών Κρήτης “Σε συνέχεια της  με ωπ:221201/09-22 Διαταγής ΔΠ-Α΄ και  της έναρξης εργασιών των τακτικών μεταθέσεων έτους 2023 (κάθε Σεπτέμβριο σύμφωνα με πδ μεταθέσεων) εφιστούμε την προσοχή στους συναδέλφους ως προς την υποβολή ατομικών αναφορών όσων εμπίπτουν στα οριζόμενα στο άρθρο 15

Στήνουν σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας!

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η τουρκική ηγεσία, με τη «χορηγία» ορισμένων ελλήνων δημοσιογράφων και ΜΚΟ, στήνει σκηνικό ενοχοποίησης της Ελλάδας για δήθεν κακομεταχείριση ή παρεμπόδιση εισόδου στο ελληνικό έδαφος προσφύγων και μεταναστών. Στήνει μάλιστα προβοκάτσιες στον Έβρο, τουλάχιστον δύο έχουμε

Στα καΐκια της Παλαιάς Φώκαιας για φρέσκο ψάρι και ιστορίες από τα παλιά

Νωρίς το πρωί μιας καυτής αυγουστιάτικης μέρας. Μικρά καΐκια, γρι γρι και ψαρόβαρκες γλιστράνε απαλά στο νερό και ένα ένα δένουν στο λιμανάκι της Παλαιάς Φώκαιας. Είναι στις καλές του σήμερα ο Σαρωνικός, η θάλασσα λάδι, η ατμόσφαιρα αστραφτερή και