Ίδρυση ακαδημίας πληροφοριών και αντικατασκοπείας για νέους πράκτορες της ΕΥΠ – Πώς θα γίνεται η εκπαίδευσή τους

 Για πρώτη φορά στη χώρα μας λειτουργεί πλέον Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Βασική της αποστολή η εκπαίδευση νέων πρακτόρων αλλά και εργαζομένων σε κρίσιμα υπουργεία και φορείς.
Καλά ενημερωμένες πηγές περιέγραφαν στο ΕΡΤΝews, πληροφορίες για τον τρόπο εκπαίδευσης, αλλά καταλαβαίνουμε όλοι ότι λόγω της φύσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας δεν μπορούμε να πούμε πραγματικά με το σταγονόμετρο.
Πριν από μερικούς μήνες κλειστή ομάδα από έμπειρα στελέχη της ΕΥΠ προχώρησε σε διμερείς επαφές με αντίστοιχα στελέχη μυστικών υπηρεσιών από άλλες χώρες για τη δημιουργία της Ακαδημίας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα επίσης να πούμε ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα προχωρήσει σε προσλήψεις σε δύο δημόσιους διαγωνισμούς για στελέχη, για υπηρεσιακά αλλά και επιτελικά, μιλάμε για δύο, όπως είπαμε, δημόσιους διαγωνισμούς που θα ανακοινωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, όπου ανάλογα με τον κλάδο αλλά και την ειδικότητα θα ακολουθήσουν και συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Η εκπαίδευση θα έχει διάρκεια 24 μήνες, αν σκεφτούμε βέβαια πως οι υποψήφιοι είναι πτυχιούχοι, έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά και πάμε να δούμε και αναλυτικά τα στάδια της εκπαίδευσης.

Το πρώτο στάδιο θα είναι οκτώ μήνες, θα είναι ουσιαστικά θεωρητική η εκπαίδευση. Εκεί θα διαμορφώνεται λοιπόν ο τρόπος σκέψης ώστε να προσαρμοστούν στο περιβάλλον των μυστικών υπηρεσιών, να αναπτύσσουν δεξιότητες και συγκεκριμένα όπως την κριτική αλλά και την αντιληπτική, να έχουν ανθεκτικότητα στην πίεση, πολύ βασικό να μπορούν επίσης να αναζητούν, να συλλέγουν πληροφορίες, να χειρίζονται πηγές αλλά και την γεωπολιτική κατάσταση διαφόρων χωρών της υφηλίου.

Το δεύτερο στάδιο θα έχει διάρκεια εκπαίδευσης δύο μήνες. Εκεί θα υπάρχουν προσημειωμένα σενάρια, συγκεκριμένα σε εικονική πόλη. Θα είναι βασισμένα σε υποθέσεις τόσο της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού. Θα υπάρχει επίσης θάλαμος εικονικής πραγματικότητας, όπου με τη χρήση της τεχνολογίας οι Έλληνες πράκτορες θα μεταφέρονται σε προσημειωμένα σενάρια δράσης και θα εξασκούν τη λήψη αποφάσεων με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Το τρίτο στάδιο θα έχει να κάνει με την πρακτική άσκηση, 12 μήνες εκεί πέρα θα υπάρχει ενσωμάτωση στην υπηρεσία.
Έμπειροι πράκτορες θα βρίσκονται δίπλα στους νέους και στο τέταρτο στάδιο, ουσιαστικά θα υπάρχουν οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για τη μονιμοποίησή τους.

Τέλος, κλείνοντας να πούμε ότι κρίσιμο για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είναι είναι το στάδιο της αντικατασκοπείας και γι’ αυτό θα υπάρχει συγκεκριμένη εκπαίδευση για στελέχη τα οποία θα βρίσκονται σε κρίσιμα υπουργεία αλλά και δομές.

ΠΗΓΗ

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανθρώπινο δυναμικό, η «μαύρη τρύπα» των Ενόπλων Δυνάμεων

Καλές οι αγορές όπλων, ανθρώπινο δυναμικό που θα βρεθεί για να τα χειριστεί αφού οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στις στρατιωτικές σχολές. Ο Ν. Δένδιας συχνά – πυκνά μιλάει για τη χακί «Ατζέντα 2030» που προβλέπει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Καμία αντίρρηση

Πανελλαδικές 2026: Οι Bάσεις της Ναυτιλίας

Ανακοινώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 23ης Ιουλίου 2026, τα αποτελέσματα για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω της σχετικής πλατφόρμας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα

Βάσεις Εισαγωγής 2026: Η σχολή που πέρασε μόλις… ένας υποψήφιος

Δείτε όλες τις Σχολές και τα τμήματα που «ανοίγουν πόρτες» με μονοψήφιο αριθμό εισακτέων Οι Βάσεις εισαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων 2026, ανέδειξαν περιφερειακά και εξειδικευμένα τμήματα ΑΕΙ που καλούνται πλέον να λειτουργήσουν με ελάχιστους νέους φοιτητές στα έδρανά τους. Η πιοκραυγαλέα περίπτωση καταγράφεται

Γερμανικός στρατός: Γιατί λείπουν οι γυναίκες;

Να καταταγώ στον στρατό; Σε καμία περίπτωση! Για τις νεαρές γυναίκες από τις οποίες η DW πήρε συνέντευξη στο Βερολίνο, η θητεία στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκτός συζήτησης. «Δεν ταιριάζει στα σχέδιά μου για σπουδές και εργασία», υποστηρίζει μία από τις