ΙΜΟ: Η λίστα με τις υποψηφιότητες για τη θέση του Γενικού Γραμματέα

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) ανακοίνωσε τη λίστα υποψηφίων για τη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Επτά κράτη – μέλη του ΙΜΟ όρισαν από έναν υποψήφιο καθώς η θητεία του σημερινού Γενικού, Kitack Lim της Δημοκρατίας της Κορέας, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Οι υποψηφιότητες που ελήφθησαν μέχρι την προθεσμία της 31ης Μαρτίου 2023, έχουν ως εξής με αλφαβητική σειρά:

  • κ. Moin Uddin Ahmed (Μπαγκλαντές)
  • κ. Suat Hayri Aka (Τουρκία)
  • κ. Arsenio Antonio Dominguez Velasco (Παναμάς)
  • Dr. Cleopatra Doumbia-Henry (Ντομίνικα)
  • κα Nancy Karigithu (Κένυα)
  • κα Minna Kivimäki (Φινλανδία)
  • κ. Zhang Xiaojie (Κίνα)

Το Συμβούλιο του ΙΜΟ κατά την 128η σύνοδό του (Δεκέμβριος 2022) ενέκρινε τις διαδικασίες για την εκλογή του Γενικού Γραμματέα στη σύνοδο του Συμβουλίου του Ιουλίου 2023.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στα κεντρικά γραφεία του ΙΜΟ στο Λονδίνο την Τρίτη 18 Ιουλίου.

Μετά τις εκλογές τον Ιούλιο του 2023, η απόφαση του Συμβουλίου θα υποβληθεί στην 33η σύνοδο της Συνέλευσης του ΙΜΟ στα τέλη του 2023 οπότε η Συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει τον διορισμό.

Ο εκλεγμένος Γενικός Γραμματέας θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024.

Όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα θα ψηφίσει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα και την κυπριακή για την κατηγορία «Γ’» του Συμβουλίου.

Η Ελλάδα, ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΙΜΟ, εκλέγεται, με εξαίρεση το 1977, συνεχώς στην Κατηγορία «Α» του Συμβουλίου, λόγω του μεγέθους του εμπορικού της στόλου.

Σε αυτή την κατηγορία συμμετέχουν δέκα κράτη με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την παροχή διεθνών ναυτιλιακών υπηρεσιών: Κίνα, Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Παναμάς, Δημοκρατία της Κορέας, Ρωσική Ομοσπονδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της ναυτιλιακής νομοθεσίας με συνεχή παρουσία στο έργο των επιτροπών – υποεπιτροπών του Οργανισμού, υποβάλλοντας προτάσεις που ρυθμίζουν τη ναυτιλιακή δραστηριότητα με ρεαλιστικό τρόπο.

Ο ΙΜΟ έχει 174 κράτη μέλη και 3 συνδεδεμένα μέλη. 63 Διακυβερνητικές Οργανώσεις έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τον ΙΜΟ και 80 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) έχουν συμβουλευτικό καθεστώς.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα δεδομένα για τη δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου

Περαιτέρω μείωση κατά 0,1% σημείωσε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Φεβρουάριο εφέτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη δύναμη του Φεβρουαρίου 2023, ενώ μείωση 0,7% σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2023 προς το 2022, και πλέον αριθμεί 1.820

Σκάνδαλο στην Ιαπωνία: Ψευδή δεδομένα για 4.000 κινητήρες πλοίων

Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στην Ιαπωνία καθώς η κορυφαία ιαπωνική κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων IHI Corp. ανακοίνωσε την Τετάρτη 24 Απριλίου ότι μια θυγατρική της έχει παραποιήσει τα στοιχεία αποδοτικότητας καυσίμου για 4.361 κινητήρες, κυρίως πλοίων, που παράγονται τουλάχιστον από το 2003

Εφορία: Τρεις κρίσεις μετά, πληρώνουν οι ίδιοι

Μια περίπου σταθερή εικόνα παρουσιάζουν διαχρονικά τα δηλωθέντα εισοδήματα και οι φόροι που πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Παρά το γεγονός ότι έχουμε περάσει οικονομική κρίση, πανδημία και πρόσφατα ενεργειακή κρίση, οι ίδιοι φορολογούμενοι πληρώνουν τους φόρους, τα εισοδήματα παραμένουν χαμηλά για

Οι μισθοί και τα προνόμια των ευρωβουλευτών

Σημαντικές οικονομικές απολαβές, αλλά και «χρυσά» προνόμια περιλαμβάνει το… επάγγελμα του ευρωβουλευτή! Πρόκειται για ένα «πόστο», για το οποίο ερίζουν πολλοί, αφού στους πολιτικούς διαδρόμους αρκετοί αποδέχονται ότι ο ευρωβουλευτής είναι μια θέση που αντίστοιχή της δεν υπάρχει. Κάποιοι, βέβαια,

Μετάβαση στο περιεχόμενο