Intercargo: καμία απώλεια ζωής το 2023

Ολοένα και μεγαλύτερη ασφάλεια καταγράφεται στους κόλπους της εμπορικής ναυτιλίας, με την πρόσφατη έκθεση της INTERCARGO «Bulk Carrier Casualty Report» να υπογραμμίζει θετικές εξελίξεις αναφορικά με τη βελτίωση του επιπέδου ασφαλείας στα πλοία της χύδην φορτηγού ναυτιλίας.

Ειδικότερα, υπάρχει μια ξεκάθαρη τάση μείωσης των ατυχημάτων τα τελευταία 10 έτη. Το 2023 (έτος στο οποίο εστιάζει η έκθεση) δεν σημειώθηκε καμία απώλεια bulk carrier και καμία απώλεια ζωής. Μάλιστα, τα δεδομένα αυτά αντικατοπτρίζουν στην πραγματικότητα ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση από ό,τι καταδεικνύουν μονομερώς οι απόλυτοι αριθμοί ατυχημάτων, δεδομένου ότι το τονάζ του στόλου έχει αυξηθεί κατά 20% την τελευταία δεκαετία.

Σημαντικοί κίνδυνοι στα bulk carriers παραμένουν η υγροποίηση φορτίων ή άλλες περιπτώσεις όπου καταγράφεται αυξημένη υγρασία στα μεταφερόμενα εμπορεύματα. Πρόκειται για τις περιπτώσεις με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή. Μάλιστα, σύμφωνα με τα δεδομένα της INTERCARGO, το 61,8% των απωλειών ζωής που έχουν σημειωθεί στα bulk carriers τα τελευταία δέκα έτη (55) οφείλονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Παράλληλα, αναφορικά με την απώλεια πλοίων, οι προσαράξεις παραμένουν νούμερο ένα κίνδυνος.

Οι βελτιωμένες συνθήκες ασφαλείας φέρεται να οφείλονται στην αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις λειτουργίες των bulk carriers. Πέραν αυτού, η υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών και συστημάτων διαδραματίζει επίσης καίριο ρόλο.

Ο πρόεδρος της INTERCARGO, κ. Δημήτρης Φαφαλιός, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία στατιστικά δεδομένα αποτελούν ένα σημαντικό επίτευγμα, ειδικά εφόσον ληφθεί υπόψη η άνοδος του μεγέθους του στόλου των bulk carriers.

»Ωστόσο δεν υπάρχει περιθώρια για επανάπαυση. Κάθε απώλεια ζωής είναι τραγική και η ναυτιλιακή βιομηχανία πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή στα αίτια που αναλύονται στην έκθεση».

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος υπουργός Ναυτιλίας στη Βρετανία

Ο Μάικ Κέιν (φωτογραφία) διορίστηκε υπουργός Ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας μετά τη νίκη τους στις γενικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα. Ο Κέιν έχει εκπροσωπήσει την κυρίως εργατική τάξη στην εκλογική περιφέρεια των Wythenshawe και Sale

Στην πατρίδα του Οδυσσέα, δεν τον θέλουν… (*)

ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι είστε ένας άνθρωπος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που ασχολείται με την εμπορική ναυτιλία, η οποία είναι τοις πάσι γνωστό- αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών. Γνωστό είναι επίσης ότι διά της ναυτιλίας, με

Νέες προδιαγραφές ρυμούλκησης για την ασφαλή διαχείριση υπηρεσιών στα λιμάνια

Με στόχο η διαχείριση των ναυτικών συμβάντων στο Αιγαίο αλλά και η ρυμούλκηση μεγάλων πλοίων στα λιμάνια να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε νέα “πίστωση” χρόνου στα ρυμουλκά πλοία να συμμορφωθούν πλήρως με τις νέες προδιαγραφές του προεδρικού

Τα μαθήματα από τη δράση των φρεγατών κατά των UAV στην Ερυθρά

Χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών εξάγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι σήμερα τα ελληνικά πλοία έχουν καταρρίψει τρία UAV των Χούθι, ένα εκ των οποίων με τη

Μετάβαση στο περιεχόμενο