ΗΠΑ: Απόστρατος Ναύαρχος συνελήφθη για δωροδοκία

Aπόστρατος Ναύαρχος του αμερικανικού ΠΝ και δύο επιχειρηματικά στελέχη συνελήφθησαν για κατηγορίες σχετιζόμενες με σχέδιο δωροδοκίας αναφορικά με δημόσια σύμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο που δημοσιοποιήθηκε στις 31 Μαΐου 2024, ο κ. Robert Burke – που στην ενεργό υπηρεσία ήταν ο δεύτερος αρχαιότερος αξιωματικός του ΠΝ των ΗΠΑ – κατά την περίοδο από το 2020 ως το 2022, χρησιμοποίησε την ιδιότητα του για να βοηθήσει στελέχη της νεοϋορκέζικης εταιρείας Next Jump (workplace tech platform) να κερδίσουν δημόσιες συμβάσεις προμηθειών για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ο Ναύαρχος Burke αμφισβητεί το κατηγορητήριο και σχεδιάζει να δηλώσει ότι είναι αθώος, δήλωσε ο συνήγορος του κ. Burke σε δημοσιογράφους.

Την περίοδο 2018 – 2019, η εταιρεία Next Jump σχεδίασε πρόγραμμα εκπαιδεύσεων εργαζομένων των ενόπλων δυνάμεων, μικρό τμήμα του οποίου αφορούσε το ΠΝ των ΗΠΑ, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η σύμβαση ανεστάλη το 2019, ενώ η εταιρεία Next Jump ειδοποιήθηκε να διακόψει οποιαδήποτε επικοινωνία της με τον κ. Burke.

Ωστόσο, τον Ιούλιο 2021, σύμφωνα με την κατάθεση του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Burke φέρεται να συναντήθηκε με τους εκτελεστικούς συν-διευθύνοντες κ. Yongchul “Charlie” Kim και κα Meghan Messenger, και σχεδίασαν συμφωνία που λέγεται ότι ανέρχεται σε τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων δολαρίων. Σε αντάλλαγμα, οι Kim και Messenger υποσχέθηκαν στον Burke την πρόσληψή του στην εταιρεία τους, ισχυρίζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το Δεκέμβριο 2021, ο Burke φέρεται να είπε σε συνεργάτες του να κατακυρώσουν στους Kim και Messenger σύμβαση ύψους $355.000 για εκπαιδεύσεις των στρατευμάτων που διοικούσε σε Ιταλία και Ισπανία. Επίσης, φέρεται να πίεζε κι άλλους αξιωματικούς να χρησιμοποιούν την εταιρεία Next Jump, ενώ αργότερα προσπάθησε να αποκρύψει το ρόλο του στην προώθησή της “με ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις του προς το Ναυτικό,” υποστηρίζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το 2022, ο Burke ξεκίνησε να εργάζεται στη Next Jump ως ανώτερος εταίρος με αρχικές ετήσιες αποδοχές $500.000 και 100.000 μετοχές (stock options), δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τόσο ο Burke, όσο οι Kim και Messenger κατηγορούνται για συνομωσία με σκοπό τη διάπραξη δωροδοκίας και για δωροδοκία. Επίσης, ο Burke κατηγορείται για τέλεση πράξεων που επηρεάζουν προσωπικά οικονομικά συμφέροντα και που αποκρύπτουν από το κράτος των ΗΠΑ ουσιώδη στοιχεία. Εάν καταδικαστούν, ο Burke αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή κάθειρξης 30 ετών ενώ οι Kim και Messenger μέγιστες ποινές κάθειρξης 20 ετών έκαστος._

Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Π.Ο.Ε.Σ. – Σε εξέλιξη οι άμεσες διαγραφές των αποστρατευθέντων

ΘΕΜΑ:   Ατζέντα 2030 και Σταδιοδρομία Αξιωματικών ΣΧΕΤ. :   α.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 916/2024 έγγραφό μας β.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1025/2024 έγγραφό μας γ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1199/2024 έγγραφό μας δ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1439/2024 έγγραφό μας               ε.    Υπ’ αριθμ. πρωτ. 226/2025 έγγραφό μας στ.  Υπ’ αριθμ.

«Καφκικό» περιβάλλον στη Ρουμανία πριν τις προεδρικές κάλπες: Ο πόλεμος των τρολ, η λογοκρισία, τα βαριά πρόστιμα και οι φόβοι για ενίσχυση της ακροδεξιάς

Η ρουμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει κατηγορίες για λογοκρισία εν όψει των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της Κυριακής, με αυστηρούς νόμους που εισήχθησαν για την καταπολέμηση της ρωσικής προπαγάνδας με bots και τρολ, μετά την ακύρωση των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου. Όπως γράφει το Politico, φιλελεύθερες οργανώσεις και

Γυναίκες στη ναυτιλία: Η αποκαλυπτική έρευνα των IMO και WISTA

Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα με στόχο την ενίσχυση της ισότητας στη ναυτιλία πρέπει να αυξηθούν. Ειδικότερα, η

Σαν σήμερα: Όταν όλοι «έβλεπαν» καταστροφή, ο Ελληνικός Στρατός μεγαλούργησε: Μάχη του Σκρα και οι Βούλγαροι κατατροπώνονται

Ήταν μια από τις σημαντικότερες μάχες που ενεπλάκη ο Ελληνικός Στρατός στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου· μια μέρα σαν σήμερα 17 Μαΐου του 1918 (με το νέο ημερολόγιο 30 Μαΐου) ολοκληρώνεται με νίκη των ελληνικών δυνάμεων η Μάχη του Σκρα.   Εκείνη

Μετάβαση στο περιεχόμενο