Ηράκλειο: Πέρασε ο «Τυφώνας» και καθάρισε τις ακτές

Η ομάδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, με εφαλτήριο τον «Τυφώνα», το επιχειρησιακό πλοίο του Ιδρύματος που στοχεύει στον καθαρισμό του συνόλου της ελληνικής ακτογραμμής, επισκέφθηκε το Ηράκλειο για μια σειρά περιβαλλοντικών δράσεων. Σκοπός ήταν η ολιστική προσέγγιση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης από απορρίμματα μέσα από δράσεις στο πεδίο, ενημερωτικές συναντήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το πλήρωμα του «Τυφώνα», στελέχη του Ιδρύματος και εθελοντές των ενόπλων δυνάμεων από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ), ένωσαν τις δυνάμεις τους και καθάρισαν την παραλία του Καρτερού. Σε λίγες μόλις ώρες, συλλέχθηκαν 848 κιλά απορρίμματα, ανάμεσά τους πλαστικά μπουκάλια, πλαστικές σακούλες, καλαμάκια, καθώς και μπατονέτες.

Ηράκλειο: Πέρασε ο «Τυφώνας» και καθάρισε τις ακτές

Στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , όπου συζητήθηκαν καλές πρακτικές και πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης της ρύπανσης από απορρίμματα. Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού του Δήμου Ηρακλείου, Κώστας Βαρδαβάς, η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου, Μαρία Καναβάκη, η γενική γραμματέας του Δήμου, Ευγενία Στυλιανού και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, μαζί με συνεργάτες του. Το έργο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης παρουσιάστηκε από την εκτελεστική Διευθύντρια Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου.

Έχοντας ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών και την ευαισθητοποίησή τους στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η εκπαιδευτική ομάδα του Ιδρύματος φιλοξένησε μαθητές και μαθήτριες από το Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου και το 8ο Λύκειο Ηρακλείου στον «Τυφώνα».

Με την επίσκεψή τους στο πλοίο, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά πώς είναι μία ημέρα δράσης. Ενημερώθηκαν για το “Typhoon Project” και ξεναγήθηκαν σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας των απορριμμάτων που πραγματοποιούνται στο κατάστρωμα, μετά τη συλλογή τους από τις ακτές.

Ηράκλειο: Πέρασε ο «Τυφώνας» και καθάρισε τις ακτές

Τον «Τυφώνα» επισκέφθηκαν, επίσης, στελέχη των Κέντρων Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία των Αρχανών και της Ιεράπετρας, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, καθώς και εκπαιδευτικοί από σχολεία του νομού Ηρακλείου αλλά και του Αγίου Νικολάου. Με την επίσκεψη απέκτησαν βιωματική εμπειρία του «Τυφώνα» και συζήτησαν με τα στελέχη του ιδέες για μελλοντικές συνεργασίες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Για την προαγωγή της ολιστικής αποτύπωσης και αντιμετώπισης του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης από απορρίμματα, πέραν των παράκτιων δράσεων πραγματοποιήθηκε υποθαλάσσιος καθαρισμός στην παραλία Παλαιόκαστρο, με την βοήθεια δυτών από την Ομάδα Poseidon Diving Club. Συνολικά, απομακρύνθηκαν 30 κιλά απορρίμματα, στην πλειονότητά τους εξαρτήματα αυτοκινήτων και οικοδομικά υλικά που βρέθηκαν στον βυθό μετά τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη αυτή ήταν η δεύτερη του «Τυφώνα» στον Νομό Ηρακλείου, μετά από τρεισήμισι χρόνια. Σκοπός της επαναληπτικής δράσης είναι η συλλογή στοιχείων για τις αλλαγές στην κατάσταση των ακτών με το πέρασμα του χρόνου και την αλλαγή συνηθειών μετά την πανδημία.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λιμεναρχείο Χίου – 23,68% αύξηση της επιβατικής κίνησης για τον Μάιο

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου ανακοινώνει τα στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών και  οχημάτων από και προς τους λιμένες Χίου και Μεστών, κατά τον μήνα Μάιο του έτους 2023. Συνολικά στο νησί της Χίου αποβιβάστηκαν με πλοία της γραμμής 10.481 επιβάτες (αύξηση 

Σάμος: Δράση του Λιμεναρχείου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης του πολίτη σε θέματα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος και εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος την 5η Ιουνίου, στελέχη του Λιμεναρχείου Σάμου την Πέμπτη 01-06-2023 μίλησαν σε μαθητές του 2ου Πειραματικού Σχολείου Σάμου για θέματα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος με

Η Σουηδία εισάγει την «αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική» της ΕΕ

Ανήμερα της εθνικής εορτής της 6ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson ανακοίνωσε την μεγάλη αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας.  «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: η μαζική μετανάστευση και η κακή ένταξη απλώς δεν λειτουργούν.  Αυτός είναι ο

Οι άγνωστοι ήρωες της Μυτιλήνης

Μεγάλη Πέμπτη του 2021 ήταν που μπήκε και έδεσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης το δεύτερο νεότευκτο Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος ΛΣ 910 «Γεώργιος Κωτούλας». Λίγοι ήξεραν πως εκείνη την ώρα ξανασυναντιόταν δυο άγνωστοι ήρωες της Εθνικής Αντίστασης κατά των ναζί Γερμανών

Μετάβαση στο περιεχόμενο