Η οριστική μελέτη ανάπλασης και αντιδιαβρωτικής προστασίας της χερσαίας λιμενικής ζώνης της Χερσονήσου, παρουσιάζεται σήμερα, στους δημότες, επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων της περιοχής.
Η δημοτική αρχή χαρακτηρίζει εμβληματικό το έργο το οποίο θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του παραλιακού μετώπου του Λιμένα Χερσονήσου όπου δραστηριοποιούνται δεκάδες επιχειρήσεις και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπονται τρεις ζώνες ανάπλασης και ειδικότερα:
α) Ζώνη θέασης και αστικού εξοπλισμού στο εξωτερικό όριο προς τη θάλασσα, πλάτους περίπου 2 μέτρων, όπου θα τοποθετηθούν κτιστοί καθιστικοί πάγκοι, καλαθάκια, παρτέρια πρασίνου, φωτιστικοί ιστοί κ.ά.
β) Ζώνη περιπάτου πεζών και ΑΜΕΑ, ελάχιστου πλάτους 3,5 μέτρων, με δυνατότητα χρήσης από οχήματα έκτακτης ανάγκης αλλά και τροφοδοσίας.
γ) Ζώνη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, που μετατοπίζεται προς το όριο του αστικού ιστού, μπροστά από τις προσόψεις των καταστημάτων πλάτους περίπου 6 μέτρων, όπου προβλέπονται ειδικά στέγαστρα ρυθμιζόμενης σκίασης.
Η παρουσίαση της οριστικής μελέτης έρχεται μετά από την σχετική έγκριση που έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην 40η τακτική συνεδρίαση του στις 8-10-2024, όπου και παρουσιάστηκε η σχετική μελέτη. Η έγκριση της σχετικής μελέτης προκύπτει ως αποτέλεσμα των συνεργειών της μελετητικής ομάδας, της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Χερσονήσου, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δήμου Χερσονήσου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
«Θεωρούμε την ανάπλαση της χερσαίας λιμενικής ζώνης στο Λιμένα Χερσονήσου, ένα από τα εμβληματικά έργα για την ευρύτερη περιοχή και μια παρέμβαση η οποία σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής και της Πολιτείας, θα αναμορφώσουν και θα βελτιώσουν την εικόνα της περιοχής συνολικά» αναφέρει με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης ο οποίος και προσθέτει:
«Ένα τέτοιο εμβληματικό έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την πλήρη και αναλυτική ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων, δημοτών, επιχειρηματιών και φορέων, με σεβασμό πάντα στην επιχειρηματικότητα, τον αρχαιολογικό πλούτο, αλλά και την ιστορικότητα της περιοχής. Στόχος μας είναι να υπάρξει μια κοινή συνισταμένη και μια συντονισμένη προσπάθεια συνεργειών για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος».