Ήρεμα, ρωτάμε…

Διαβάσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισε ενάντια στην τροπολογία για το έκτακτο επίδομα €600 στους ένστολους ΕΛ.ΑΣ. και ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Αργότερα και μετά από το σάλο που προκλήθηκε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρίνιζε ότι … «Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, εκ παραδρομής, αντιστράφηκε η ψήφος μας με την επόμενη Τροπολογία 1517/140 του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την οποία καταψηφίζουμε».  Αυτή ήταν η δικαιολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ…

Αυτόματα όμως μας ήρθε στο μυαλό μια πρόσφατη περίπτωση που αφορούσε και πάλι ευεργετική για τους ένστολους διάταξη.  Συγκεκριμένα, στις 25 Νοεμβρίου 2022 ψηφίστηκε στη Βουλή το μίνι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη (ν. 4997/2022) «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Στο άρθρο 72 προτεινόταν η κατάργηση της ειδικής εισφοράς (1%) της περ. β) παρ. 2 άρθρου 38 ν. 3986/2011.  Μιας εισφοράς, που για πάνω από μια 10ετία γινόταν στις δεδουλευμένες αποδοχές των εν ενεργεία στελεχών.

Κατά την κατ’ άρθρο ψηφοφορία του νομοσχεδίου, πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  δήλωσε τούτη τη φορά «παρόν», αποφεύγοντας έτσι την υπερψήφισή της.  Είχαμε δηλαδή το παράδοξο, οι κατά ΣΥΡΙΖΑ «μνημονιακές δυνάμεις» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) να ψηφίζουν υπέρ της κατάργησης ενός μνημονιακού νόμου και ο «αντιμνημονιακός» ΣΥΡΙΖΑ να τάσσεται υπέρ της διατήρησης του!!

Υπάρχει κάποιος που μπορεί να εξηγήσει πειστικά στα στελέχη το σκεπτικό αυτής της επιλογής;

Μήπως, εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά ανακάλυψαν ότι υπάρχουν καλές «μνημονιακές» διατάξεις;

Σε κάθε περίπτωση εκλογές πλησιάζουν… και τα στελέχη δικαιούνται να γνωρίζουν τι υποστηρίζει και τι  πράττει η κάθε παράταξη για τους ένστολους ώστε οι ίδιοι και οι οικογένειες τους να πράξουν τα δέοντα…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «μικροσκόπιο» της Ε.Ε. ελληνική ναυτιλία και Μόσχα

Νέα προβλήματα στην ελληνική ναυτιλία -και ειδικά στις εταιρίες που πρωταγωνιστούν στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες- θα προκαλέσει το 12ο «πακέτο» κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας το οποίο προγραμματίζεται να υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 14ης-15ης Δεκεμβρίου.

«Η Ελλάδα να είναι παρούσα στην Ερυθρά θάλασσα»

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» H Ερυθρά Θάλασσα, μήκους 1.400 ναυτικών μιλίων από το Σουέζ μέχρι τον πορθμό του Μπαμπ ελ Μαντέμπ, είναι καίριας σημασίας θαλάσσια λεωφόρος, από εμπορική και ενεργειακή άποψη για την Ευρώπη και την Ασία. Τη σημασία της

Προειδοποίηση ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Η διεθνής ναυτιλία ζητά περισσότερη στρατιωτική προστασία στις θαλάσσιες διαδρομές στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες προκάλεσαν φόβους για νέες διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού εφοδιασμού. Η ανησυχία

Εντός Δεκεμβρίου ξεκινά η επέκταση του φράχτη μήκους 35 χλμ. στον Έβρο

Εντός του Δεκεμβρίου θα αρχίσει να υψώνεται σταδιακά ο νέος φράχτης, μήκους 35 χλμ. στον Έβρο. Την ίδια ώρα που οι περιπολίες στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι μεταναστευτικές ροές

Μετάβαση στο περιεχόμενο