Ισχυρή ανάπτυξη 7% το πρώτο τρίμηνο του χρόνου

Στο 7% έφτασε η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του χρόνου παρά τον υψηλό πληθωρισμό με ατμομηχανές τις επενδύσεις τις εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν λίγη ώρα η ΕΛΣΤΑΤ.

O ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 7% μετά και την άρση της πλειοψηφίας των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν για το πρώτο τρίμηνο του 2021 λόγω της πανδημίας αλλά με παρόν τον υψηλό πληθωρισμό κυρίως από καύσιμα και πρώτες ύλες ο οποίος πήρε διαστάσεις το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου δείχνοντας αν μη τι άλλο την ανθεκτικότητα που έχει αποκτήσει η οικονομία σε περιόδους κρίσης.

Η εξέλιξη του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου δίνει και ένα πρώτο μήνυμα ότι η ετήσια πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,1% μπορεί να αποδειχθεί συντηρητική

Τούτο με δεδομένο ότι η αύξηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου διαμορφώθηκε από τις επιμέρους αυξήσεις εξαγωγών και επενδύσεων οι οποίες αυξάνουν το ποσοστό τους στο ΑΕΠ από το 2020 αλλάζοντας το αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο παλαιότερα χρόνια αφορούσε σε ποσοστό 67,5% την αύξηση της κατανάλωσης.

Η αύξηση που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ οφείλεται σε επιμέρους αυξήσεις:

Της συνολικής τελικής καταναλωτικής δαπάνης η οποία παρουσίασε αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.

Τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, δηλαδή τις επενδύσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021.

Τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 23,0%.

Από την άλλη,τροχοπέδη για την περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ, αποτέλεσαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες παρουσίασαν αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2021 με την βοήθεια και των συνεχών ανατιμήσεων στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Αναλυτικότερα εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 15,5%.

Στα στοιχεία της η ΕΛΣΤΑΤ έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω την ύφεση του πρώτου τριμήνου του 2021 από το 1,4% της προηγούμενης πρόβλεψης στο 1,7% αλλά και της ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου ρ του 2021 από το 7,7% της παλαιότερης πρόβλεψης σε 8,1%.

Η δυναμική της ανάπτυξης από το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου χρόνου στο πρώτο τρίμηνο του 2022 φαίνεται και στην τριμηνιαία σύγκριση στην οποία το ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο καταγράφει αύξηση κατά 2,3%.

Αυτή η τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε από επιμέρους αυξήσεις
Στην συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.

Στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.

Στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Ειδικότερα εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,4%.

Τέλος οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,6% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,0%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,9%.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Ραγκούσης: Την προσφυγή στη Δικαιοσύνη εξετάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος για την 8μηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των τακτικών μεταθέσεων 2022 στο Λιμενικό Σώμα

Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, την Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ), αναφορικά με την αναιτιολόγητη 8μηνη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των τακτικών μεταθέσεων 2022, τη μη τήρηση του ισχύοντος

Αλεξίπτωτο θαλάσσης: Τα μέτρα ασφαλείας και οι κανονισμοί – Ο εκπρόσωπος του υπ. Ναυτιλίας εξηγεί

Τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια ενός θαλάσσιου σπορ φέρνει στο προσκήνιο ο τραγικός θάνατος μιας 62χρονης Ελληνίδας, η οποία έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης στα Σύβοτα. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νίκος Κοκκάλας εξήγησε

Χαλκιδική: Θάνατος 81χρονης λουόμενης στη παραλία Διονυσίου Νέας Προποντίδας

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από την θαλάσσια περιοχή της παραλίας Διονυσίου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, μία 81χρονη γυναίκα. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε την 81χρονη στο Κέντρο Υγείας Νέων Μουδανιών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Από το

Βενιζέλος: Μεγάλο σφάλμα η θέση του πρωθυπουργού ότι η παρακολούθηση ήταν τυπικά νόμιμη

Για «σφάλμα» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «νόμιμη» την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη «να κινηθούν αμέσως τα αρμόδια όργανα της ποινικής δικαιοσύνης». Η