Ισπανία: Ευνοημένα από την κρίση στην Ερυθρά τα λιμάνια της χώρας

Τι δείχνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Ο όγκος των εμπορευμάτων που διακινούνται από τα κορυφαία λιμάνια της Ισπανίας αυξήθηκε έως και 25% τον Ιανουάριο καθώς οι επιθέσεις στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα ανάγκασαν πολλές εταιρείες να εκτρέψουν πλοία με προορισμό την Ευρώπη, γύρω από τη νότια Αφρική.

Σύμφωνα με την ισπανική ένωση λιανικής και βιομηχανίας τροφίμων Aecoc, τα βόρεια λιμάνια της Ισπανίας έχουν επίσης δει τους όγκους διαμετακόμισης να τριπλασιάζονται καθώς οι έμποροι επιλέγουν να αποφύγουν τη μεταφορά εμπορευμάτων με φορτηγά στην Ευρώπη λόγω των εκτεταμένων αποκλεισμών από αγρότες.

Λιμάνια όπως το Λας Πάλμας των Καναρίων Νήσων και η Βαρκελώνη σημείωσαν αύξηση 25,4% και 7,6% στον όγκο των εμπορευμάτων αντίστοιχα, κατά τον πρώτο μήνα του 2023. Η συνολική κυκλοφορία εμπορευμάτων προς τα ισπανικά λιμάνια – συμπεριλαμβανομένων εμπορευμάτων, υγρών χύδην και ξηρού χύδην – αυξήθηκε κατά 3,4% τον Ιανουάριο έναντι 3,3% μείωσης της κίνησης πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Σημεία εισόδου

Τα ισπανικά λιμάνια είναι σημαντικά σημεία εισόδου στην Ευρώπη για ναυτιλιακές εταιρείες που επιλέγουν να πλεύσουν γύρω από τη νότια Αφρική και όχι μέσω της Ερυθράς Θάλασσας για να αποφύγουν τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στα ανοιχτά της Υεμένης.

Η αύξηση της κίνησης μπορεί να συνδέεται με τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε στο Reuters η κρατική λιμενική υπηρεσία, αλλά θα πρέπει να περιμένει μερικούς μήνες για μια πιο ακριβή εκτίμηση.

Ο όγκος των εμπορευμάτων υπό διαμετακόμιση αυξήθηκε κατά 2,8% στα ισπανικά λιμάνια, αλλά η άνοδος είναι ακόμη πιο εμφανής στα λιμάνια της Βόρειας Ισπανίας, όπως το Σανταντέρ και το Μπιλμπάο, τα οποία τις πρώτες 30 ημέρες του έτους διακινούσαν μεταξύ δύο και τρεις φορές τον όγκο των εμπορευμάτων υπό διαμετακόμιση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022.

Η αύξηση των όγκων στο Σανταντέρ οφείλεται επίσης στην επέκταση του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού, ανέφερε το γραφείο Τύπου του.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Κυρανάκης: Σε δύο μήνες θα έχουμε ψηφιακή εφαρμογή για την προστασία των ακτών μας

Για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο «Our Ocean Confererce 2024», που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Ειδικότερα επεσήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της παρατήρησης της

«Στέγαση στελεχών ΛΣ»: Ένα άπιαστο όνειρο…

Με αφορμή την επικείμενη έναρξη της τουριστικής σεζόν, είναι ευκαιρία να ασχοληθούμε με αυτό το φλέγον ζήτημα… Ο όρος «στέγαση στελεχών ΛΣ ΕΛΑΚΤ» με φροντίδα, μέριμνα και δαπάνη του Δημοσίου πρωτοεμφανίστηκε σε νόμο του 2017 (ν. 4504) και αποσαφηνίστηκε περαιτέρω

Βαθιά η θλίψη στο Λιμενικό Σώμα για την ξαφνική απώλεια ενός ακόμη στελέχους του

Στο πένθος έχει βυθιστεί το Λιμενικό Σώμα μετά από τη νέα ξαφνική απώλεια του ενός ακόμη στελέχους του. Ο Σημαιοφόρος ΛΣ Βασίλης Σταυρινός  μέλος πληρώματος του Π.Α.Θ./ Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. 080“Άγιος Ευστράτιος” έφυγε ξαφνικά από κοντά μας. Όπως αναφέρουν οι συνάδελφοι του 

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ και αγοραστική δύναμη των μισθών στην Ελλάδα*

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε (27/3/2024) το Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία παρουσιάζονται και από την Eurostat, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας μας το 2023 αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 2022. Επίσης ανακοινώθηκε ότι η αύξηση αυτή είναι υπερδιπλάσια από τον

Μετάβαση στο περιεχόμενο