Ιταλία: Διχάζει η παρένθετη μητέρα

H παρένθετη μητρότητα μετατρέπεται σε κύριο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ιταλία. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως πρόκειται για αποπροσανατολισμό από σημαντικά θέματα.

Από την μία, η κυβέρνηση Μελόνι ανακοινώνει ότι πρόκειται να προωθήσει την έγκριση νόμου που θα τιμωρεί αυστηρά την πρακτική αυτή τόσο όταν γίνετα εντός εθνικών συνόρων όσο και στο εξωτερικό, από Ιταλούς πολίτες. Από την άλλη, η αντιπολίτευση των Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος, κατηγορεί την συντηρητική συμμαχία που κυβερνά τη χώρα, ότι έχει μετατρέψει το όλο αυτό θέμα σε μια ιδεολογική και μόνον αντιπαράθεση.

Οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο της Ιταλίας, από την μεριά τους ζητούν νομική ρύθμιση που να αναγνωρίζει τα παιδιά με γονείς του ίδιου φύλου και προσθέτουν ότι «αν υπάρχει πρόθεση να βρεθούν λύσεις, τότε ο διάλογος μπορεί να καταλήξει σε αποτέλεσμα, όπως συνέβη στην Πορτογαλία όπου πρόσφατα εγκρίθηκε νόμος για την αλληλέγγυα κύηση από παρένθετες μητέρες».

Περί χειραφέτησης των γυναικών 

Τζόρτζια Μελόνι, Ιταλία
H Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια ΜελόνιΕικόνα: Claudio Sisto/Just Pictures/IMAGO

Πολλά στελέχη της κυβέρνησης Μελόνι, όμως, αναφέρονται σε «υποκατάστατη» και όχι παρένθετη μητρότητα και επιμένουν ότι με τον τρόπο αυτό, ακυρώνονται δεκαετίες αγώνων υπέρ της χειραφέτησης των γυναικών.

Οι τόνοι, έχουν ανέβει αισθητά. Σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης Rai, για παράδειγμα, η βουλευτής της Λέγκα και πρώην δικαστικός Σιμονέτα Ματόνε υποστήριξε πως η άποψη ότι κάποιες γυναίκες πρέπει “να σερβίρουν παιδιά”, προσβάλλει πρώτα απ΄όλα τις ίδιες». Η δε πρώην δήμαρχος του Τορίνο και νυν στέλεχος των Πέντε Αστέρων, Κιάρα Απεντίνο, απάντησε ότι «πρέπει να δοθούν άμεσα ίσα δικαιώματα στα παιδιά των ομόφυλων οικογενειών διότι όλα τα υπόλοιπα αποτελούν πολιτική υποκρισία».

Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Ρώμης ζήτησε από τους νομάρχες να σταματήσει η εγγραφή, στα διάφορα ληξιαρχεία της Ιταλίας, των παιδιών με δυο μπαμπάδες ή δυο μητέρες.

Απόσπαση της προσοχής από τα μεγάλα θέματα;

Έγκυος γυναίκα
Ιατρική εξέταση εγκύουΕικόνα: Caroline Seidel/dpa/picture alliance

Πολλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι το όλο θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, αλλά ότι υπάρχει η εντύπωση  πως στην φάση αυτή, η κυβέρνηση Μελόνι του δίνει ιδιαίτερο βάρος (όπως και στο μεταναστευτικό) έχοντας ένα συγκεκριμένο στόχο: να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από άλλες, κύριες καθημερινές υποθέσεις, όπως είναι η αύξηση των τιμών, οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και οι γενικότερες επιλογές οικονομικής πολιτικής. Επιλογές οι οποίες διαψεύδουν, σε ένα βαθμό, τις προεκλογικές υποσχέσεις.

«Δεν μας ενδιαφέρει η προπαγάνδα. Zητάμε συγκεκριμένα πράγματα, όπως έναν νόμο για τα παιδιά μας διότι αν ο βιολογικός γονιός πεθάνει, λόγω νομικού κενού κινδυνεύουν να δοθούν για υιοθεσία», υπογραμμίζουν οι ιταλικές Οικογένειες Ουράνιο Τόξο. Η Ιταλίδα υπουργός Ισότητας και Οικογένειας Εουτζένια Ροτσέλα, όμως επιμένει ότι «η κυβέρνηση αυτή, τάσσεται ξεκάθαρα κατά ενός φαινομένου που άλλο δεν είναι από ένα εμπόριο παιδιών».

Μένει να διαπιστωθεί αν η πόλωση αυτή θα συνεχιστεί ή αν οι τόνοι θα μπορέσουν να κατέβουν, σε αναζήτηση ενός ρεαλιστικού διαλόγου. Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν- ερωτηθείς σχετικά- υπογράμμισε ότι «τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να αναγνωρίζουν τα πλήρη δικαιώματα των παιδιών με γονείς του ίδιου φύλου».

 

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2023: Αναρτήθηκε το μηνιαίο ενημερωτικό

Πληροφορούνται τα μέλη ΕΑΑΛΣ και οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας ότι πριν λίγο αναρτήθηκαν τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα πληρωμής σύνταξης για τον Ιούνιο 2023. Εξατομικευμένη πρόσβαση στο ενημερωτικό σημείωμα κάθε δικαιούχου, μπορεί να αποκτηθεί με είσοδο (με χρήση των προσωπικών κωδικών

Πρόεδρος Ναυαγοσωστών: “Είμαστε εκτός στόχων, άρα, δυστυχώς, περισσότεροι θάνατοι…”

Πολλά ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν με τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, παρά την κίνηση του ΥΠΕΣ να επιχορηγήσει τους Δήμους, τον προηγούμενο μήνα με €10 εκ. για προσλήψεις. Και αυτό διότι ανακύπτουν πρακτικά ζητήματα, που η Πολιτεία δεν σκέφτηκε και πλέον οι στόχοι για

«Για να δούμε την προίκα μας»

Για διακίνηση μεταναστών μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο διώκονται πέντε αστυνομικοί από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου. Πρόκειται για τέσσερις αστυφύλακες και έναν ανθυπαστυνόμο, που συνελήφθησαν χθες από στελέχη της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Κατηγορούνται ότι σε συνεννόηση με διακινητές

Ω καιροί, ω ήθη…

Κύριε Αρχισυντάκτα, Η πρόσβαση στον αύλειο χώρο του κτιρίου ΥΝΑΝΠ/Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στη Δραπετσώνα θεωρώ αδιανόητο να επετράπη από όσους είχαν την ευθύνη για την τάξη και την ασφάλεια πέριξ και εντός του κτιρίου ΥΝΑΝΠ/Αρχηγείου.  Σίγουρα, έλαβαν κάποια εντολή… Όμως, από

Μετάβαση στο περιεχόμενο