Καύσιμα: Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για συγκράτηση των τιμών

Στο τραπέζι η επιδότηση και η οριζόντια μείωση ΦΠΑ ή και του ΕΦΚ σε νησιά

Σε εφιάλτη διαρκείας εξελίσσονται οι υψηλές τιμές των καυσίμων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και για τα συναρμόδια οικονομικά επιτελεία, που λόγω δημοσιονομικής στενότητας δυσκολεύονται να βρουν μέτρα στήριξης. Η αγωνία επικεντρώνεται κυρίως στα νησιά, όπου οι τιμές της αμόλυβδης σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα διαμορφώνονται ήδη σε πάνω από 2,4 ευρώ το λίτρο και σε Κρήτη, Κέρκυρα, Λευκάδα και Κεφαλονιά πάνω από 2,3 ευρώ το λίτρο, ενώ η τουριστική περίοδος είναι μπροστά και η αβεβαιότητα στη διεθνή αγορά παρούσα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητεί απεγνωσμένα μέτρα παρέμβασης για τη συγκράτηση των τιμών, πράγμα ωστόσο εξαιρετικά δύσκολο εφόσον έχει αποκλειστεί οποιοδήποτε μέτρο με δημοσιονομική επίπτωση. Στο τραπέζι φαίνεται να είναι η παροχή fuel pass στα νησιά και μόνο για τους Ελληνες που θα ταξιδέψουν σε αυτά για διακοπές κατά την τουριστική περίοδο, αλλά και η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ ή και του ΕΦΚ σε κάποια πολύ μικρά νησιά, μέτρο που εξετάζεται συνδυαστικά με την επιδότηση των πρατηριούχων ώστε να μη μειωθεί το περιθώριο κέρδους τους.

Το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο φέρεται να προσδοκά τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέψει μια πιο δραστική παρέμβαση για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές καυσίμων. Εάν η τουριστική κίνηση ξεπεράσει το 80% σε σχέση με το 2019 ή η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρήσει κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις.

Οι τιμές της αμόλυβδης σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα διαμορφώνονται ήδη σε πάνω από 2,4 ευρώ το λίτρο.

Στο κενό φαίνεται να έχουν πέσει, στο μεταξύ, προσπάθειες επίτευξης μιας συμφωνίας κυρίων με εταιρείες εμπορίας και πρατήρια για απορρόφηση μέρους των αυξήσεων, με τους δύο κλάδους να δηλώνουν ότι πωλούν ήδη με πλαφόν που δεν λαμβάνει υπόψη του το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος. Στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται εξάλλου από προχθές τα στοιχεία τιμολόγησης που παρέδωσαν δύο διυλιστήρια, στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται σε όλη την αλυσίδα καυσίμων. Στον κλάδο των πρατηρίων, τα συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη, έχουν καταγράψει παραβάσεις που αναλογούν στο 26%, δηλαδή ένα στα τέσσερα πρατήρια.

Η πλευρά της αγοράς, πάντως, επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων τη μείωση της φορολογίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 51,7% της τιμής της βενζίνης στην αντλία. Παραθέτει μάλιστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους έχουν αυξηθεί σημαντικά τόσο τα δημόσια έσοδα από τον ΕΦΚ, που είναι συνάρτηση των πωλήσεων, οι οποίες έχουν αυξηθεί, όσο και από τον ΦΠΑ λόγω των υψηλών τιμών.

Η συνολική ζήτηση καυσίμων αυξήθηκε το τετράμηνο κατά 13%, με τις βενζίνες να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση, 24%, το πετρέλαιο κίνησης 14% και το θέρμανσης 3,5%. Ο Μάιος, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, δείχνει μια αύξηση 6% στις βενζίνες και 8% στο πετρέλαιο κίνησης. Συγκρινόμενες ωστόσο με την προ COVID περίοδο, οι πωλήσεις καυσίμων ήταν μειωμένες κατά περίπου 20% στο τετράμηνο. Η αγορά εμφάνισε μια μεγάλη δυναμική το πρώτο δίμηνο του έτους, η οποία ανακόπηκε ελαφρώς τον Μάρτιο και τον Μάιο, σε αντίθεση με τον Απρίλιο που πήγε πολύ καλά λόγω Πάσχα.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τι προβλέπει το πδ 11/21 για τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής

Ενόψη της υποβολής ενδικοφανών προσφυγών  κατά αποφάσεων μεταθέσεων και για την υποβοήθηση των μετατιθέμενων στελεχών ΛΣ  παραθέτουμε ολόκληρο το πδ 11/21 μεταθέσεων. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 11/2021 ΦΕΚ 21/Α/10-2-2021 Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Κρήτη: Η «μαύρη» όψη των διακοπών – Θλιβερά στοιχεία για τους πνιγμούς στις παραλίες

Το 73,6% των θυμάτων είναι αλλοδαποί/τουρίστες – Τα επίσημα στοιχεία έως τις 15 Αυγούστου Τα υψηλά ποσοστά του τουρισμού αποτελούν τη φωτεινή όψη του ελληνικού καλοκαιριού με τον ήλιο και τη θάλασσα, όμως υπάρχει και η άλλη, η πιο σκοτεινή,

Παρέμβαση προέδρου ΠΕΑΛΣ: Μονόδρομος η αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022

17-08-2022 ΘΕΜΑ: “Αποδοχή του συνόλου των προσφυγών κατά των μεταθέσεων 2022” Αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος που μου αναλογεί, παρεμβαίνω ως κάτωθι:  Λίγες ημέρες μετά την κοινοποίηση των 200 μεταθέσεων έτους 2022 και λίγες ημέρες πριν τη χορήγηση ΦΠ

Το χρονικό της περιπέτειας των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου

Ενα κορίτσι 5 ετών από την ομάδα των Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων έχασε τη ζωή του, οι οποίοι από τις 7 Αυγούστου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα του ποταμού Εβρου, όπου φέρονται να είχαν προωθηθεί βάσει των μαρτυριών τους υπό την απειλή