«Καυτή» ατζέντα 6 σημείων για το Υπουργείο Εργασίας

Εκκρεμότητες που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, εργαζόμενους και ασφαλισμένους, καλείται να διαχειριστεί η Ν. Κεραμέως.

ΕΞΙ «καυτά» θέματα που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, εργαζόμενους και ασφαλισμένους καλείται να διαχειριστεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Νίκη Κεραμέως – υπουργός, Κώστας Καραγκούνης και Πάνος Τσακλόγλου- υφυπουργοί). Μπορεί να έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις για εκκρεμότητες που αφορούν τόσο ασφαλιστικά όσο και συνταξιοδοτικά και εργασιακά θέματα, αλλά η διαδικασία επίλυσής τους έχει κολλήσει. Αποτελεί ζητούμενο για την κα. Κεραμέως και τους συνεργάτες της πώς θα ξεμπλοκάρουν ακανθώδη ζητήματα με σοβαρό πολιτικό κόστος, όπως είναι πιθανές περικοπές στις συντάξεις χηρείας και στον ενιαίο κανονισμό παροχών. Επίσης, εκκρεμεί η εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας, μονομερώς από τον εργοδότη, καθώς και η ρύθμιση για την απονομή συντάξεων σε ασφαλισμένους με χρέη προς τα Ταμεία. Πρόκειται για ρυθμίσεις που είχαν θεσμοθετηθεί επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη και ακόμα δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή!

Ας δούμε πιο αναλυτικά όλες τις εκκρεμότητες που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας, που από σήμερα και επίσημα βρίσκεται στην κατοχή της Νίκης Κεραμέως:

1. Εξαήμερη εργασία: Πρόκειται για ρύθμιση που ψηφίστηκε στον εργασιακό νόμο επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, το περασμένο φθινόπωρο. Αφορά το δικαίωμα που έχει εφεξής ο εργοδότης να επιβάλλει μονομερώς εργασία έξι ημέρες την εβδομάδα. Το μέτρο αφορά μόνο επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας που έχουν εναλλασσόμενες βάρδιες και περιλαμβάνει 40% προσαύξηση στο ημερομίσθιο των εργαζομένων που θα υποστούν τη συγκεκριμένη επιβάρυνση. Όσοι απασχολούνται στον τουρισμό και στον επισιτισμό εξαιρούνται της ρύθμισης.

2. Συντάξεις χηρείας: Το μέτρο της περικοπής των συγκεκριμένων συντάξεων αφορά μόνο όσους είναι δικαιούχοι και προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα (περίπου 8.500), καθώς όσοι προέρχονται από το Δημόσιο έχουν ήδη υποστεί τη συγκεκριμένη μείωση. Πρόκειται για διάταξη νόμου, η οποία προβλέπει τη χορήγηση του 70% της σύνταξης του αποθανόντος στον επιζώντα σύζυγο για μία τριετία. Μετά την πάροδο του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, εάν ο σύζυγος εργάζεται ή λαμβάνει κάποια άλλη σύνταξη, τότε η εν λόγω παροχή μειώνεται κατά το ήμισυ, δηλαδή υποχωρεί στο 35% της αρχικής. Προφανώς, η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει μεγάλο πολιτικό κόστος και γι’ αυτό έχει μείνει πίσω η εφαρμογή της. Επιπρόσθετα , οι συντάξεις χηρείας κινδυνεύουν με δεύτερη περικοπή λόγω εφαρμογής εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία όσοι λαμβάνουν περισσότερες της μίας συνταξιοδοτικές παροχές, πρέπει να διαλέξουν από ποια θα εισπράττουν την εθνική σύνταξη.

3. Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των συνταξιούχων, καθώς πρόκειται για χαράτσι (3%-14%) που επιβάλλεται από το 2011 για τις κύριες και από το 2012 για τις επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο επιδρά αρνητικά στο εισόδημα περίπου 700.000 συνταξιούχων, με αρκετούς εξ αυτών να μη λαμβάνουν στην πράξη ούτε την αύξηση 3% που δόθηκε στην αρχή του έτους. Αιτία το γεγονός ότι με την αύξηση άλλαξαν κλιμάκιο και αυξήθηκε παράλληλα και η
ΕΑΣ, με συνέπεια ορισμένοι να βρεθούν με μικρότερη σύνταξη από εκείνη που ανέμεναν. Ήδη στο υπουργείο Εργασίας έχουν επεξεργαστεί σενάρια για να περιορίσουν το πρόβλημα και τη δυσαρέσκεια των συνταξιούχων.

4. Ενιαίος κανονισμός παροχών: Πρόκειται για παροχές σε είδος που χορηγούν όλα τα πρώην Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Οι παρεμβάσεις αφορούν τις υψηλότερες παροχές (ασθένειας, κυοφορίας, εργατικού ατυχήματος, κηδείας), με ορατό τον κίνδυνο περικοπών, σε σχέση με τα σημερινά ποσά που καταβάλλονται.

5. Επίδομα ανεργίας: Έχει ήδη αποφασιστεί η συγκεκριμένη παροχή να χορηγείται με βάση την προϋπηρεσία και τον μισθό που λάμβανε ο κάθε δικαιούχος. Παράλληλα αναμένεται να συγχωνευθούν – απορροφηθούν οι όποιες ενισχύσεις λάμβανε μερίδα από τους μακροχρόνια ανέργους.

6. Οφειλές – συντάξεις: Πρόκειται για ρύθμιση που ψηφίστηκε στο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη και ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Αφορά περίπου 40.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, επειδή όμως έχουν υπέρογκο χρέος προς τα Ταμεία χάνουν το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη. Για να εφαρμοστεί όμως η ρύθμιση πρέπει να γίνεται άρση του τραπεζικού απορρήτου. Μόνο τότε θα μπορεί να έχει ισχύ η ηλεκτρονική πλατφόρμα που πρέπει να ενεργοποιήσει ο ΕΦΚΑ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση του Δημάρχου Δελφών με το νέο Λιμενάρχη Ιτέας

Το νέο Λιμενάρχη Ιτέας, Πλωτάρχη Λιμενικού Σώματος Πρέντζα Γεώργιο, υποδέχθηκε την Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024, στο γραφείο του στο Δημαρχείο της Άμφισσας, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής.  Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων του νέου Λιμενάρχη, στον

Η Μεταπολίτευση μετά τη δοκιμασία της οικονομικής κρίσης (*)

Η πεντηκοστή επέτειος της Μεταπολίτευσης ως μετάβασης από τη δικτατορία στη δημοκρατία  και τα πενήντα χρόνια της περιόδου από το 1974 έως σήμερα μας επιβάλλουν να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τον ιστορικό χρόνο. Για την ακρίβεια, θα έλεγα, ότι

ΠΑΘ 080: Στη Χαλκίδα για τη Ναυτική Εβδομάδα

Στη Χαλκίδα έφθασε χτες, Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, το περιπολικό πλοίο ανοιχτής θαλάσσης (Π.Α.Θ.) του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής 080 «Άγιος Ευστράτιος», μήκους 60 μέτρων, για την έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδας Χαλκίδας 2024, που διοργανώνει ο Δήμος Χαλκιδέων, σε συνδιοργάνωση με

Τα αυθαίρετα και «ορφανά» λιμάνια, μια ανοιχτή πληγή… Η περίπτωση των Κυθήρων και άλλων πολλών λιμένων (*)

Υπάρχουν επίσης λιμάνια, στα οποία δεν υπάρχουν κιόσκια, υπηρεσίες για τους επιβάτες, τουαλέτες, κυλικεία, στέγαστρα, τουαλέτες, σε χώρους υποδοχής των επιβατών, αλλά και στα περισσότερα λιμάνια δεν υπάρχουν συστήματα πυρόσβεσης. Υπάρχουν και λιμάνια που δεν εφαρμόζουν σε όλες τις διατάξεις

Μετάβαση στο περιεχόμενο