Και μία και δύο και τρεις «Σούδες»

Ο 4ος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ πραγματοποιείται ενώ χθες έλαβε χώρα διπλή επίσκεψη της υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ σε 2 βάσεις στην Ελλάδα.

Ήταν 10 Μαΐου 2021 όταν ο υπογράφων ήταν «παρών» στην Αλεξανδρούπολη, όπου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, φύτεψε ως ιδέα την «Σούδα του Βορρά» με την μεγάλη και ολοένα ενισχυόμενη παρουσία των Αμερικανών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, παρουσία του απελθόντος πλέον Αμερικανού Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ.

Χθες o Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και η Υφυπουργός Άμυνας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας (Assistant Secretary of Defense for International Security Affairs) των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Δρ. Celleste Wallander, επισκέφθηκαν το Στρατηγείο της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού (Μ/Κ ΜΠ), τις εγκαταστάσεις του Λιμένα Αλεξανδρούπολης και την 110 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στη Λάρισα, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Η Δρ. Celleste Wallander βρίσκεται στη χώρα μας συνοδεύοντας τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Secretary Of State) κ. Antony J. Blinken.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και η Αμερικανίδα Υφυπουργός Άμυνας βρέθηκαν αρχικά στο Στρατηγείο της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ στην Αλεξανδρούπολη, όπου, παρουσία του Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού (Δ΄ ΣΣ) Αντιστράτηγου Δημόκριτου Κωνσταντάκου, τους υποδέχτηκε ο Διοικητής της Μεραρχίας Υποστράτηγος Παναγιώτης Καβιδόπουλος και τους ενημέρωσε για τις τρέχουσες δραστηριότητες του Σχηματισμού.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς και η Δρ. Celleste Wallander παρακολούθησαν παρουσίαση από Επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ και του ΓΕΕΘΑ.

«Σήμερα, η περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι ζωτικής σημασίας για τα επιχειρησιακά σχέδια της Συμμαχίας που αφορούν την ενίσχυση της ανατολικής της πτέρυγας, απέναντι σε μια ολοένα πιο απρόβλεπτη και επιθετική Ρωσία, ενώ είναι καθοριστική για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης, χάρη σε εξαιρετικά φιλόδοξα έργα όπως η δημιουργία της Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης και Επαναεροποίησης. Ο Μέγας Αλέξανδρος, του οποίου το όνομα φέρει αυτή η πόλη με υπερηφάνεια, επεσήμανε κάποτε ότι δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο για όποιον προσπαθεί. Και πράγματι, έτσι έχουν τα πράγματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ακολούθως, οι δύο υφυπουργοί Άμυνας μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης όπου τους υποδέχθηκε ο Υποδιοικητής της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ Ταξίαρχος Δημήτριος Παντζιόκας και ενημερώθηκαν σχετικά με θέματα Υποστήριξης Φιλοξενούμενου Έθνους (ΥΦΕ).

Ακολούθησε επίσκεψη στα σημεία υποδοχής και επαναπροώθησης των Αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, παρακολούθησαν παρουσίαση από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης κ. Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ όπου και ενημερώθηκαν σχετικά με τις δραστηριότητες του λιμένα και τις προοπτικές που διανοίγονται στο προσεχές μέλλον.

Εν συνεχεία, Χαρδαλιάς και Wallander συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας, μετέβησαν στη Λάρισα και επισκέφθηκαν την έδρα της 110 ΠΜ στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, όπου παρουσία του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχου (Ι) Γεώργιου Φασούλα, ενημερώθηκαν από τον Διοικητή της Πτέρυγας Σμήναρχο (Ι) Αργύριο Μουστρούφη για τις τρέχουσες δραστηριότητες και το επιχειρησιακό έργο της 110ΠΜ.

Στην Αεροπορική Βάση Λάρισας, ο κ. Χαρδαλιάς και η Δρ Wallander επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της 110ΠΜ, όπου έχουν μετασταθμεύσει  8 UAV MQ-9 REAPER της USAFE με το προσωπικό υποστήριξής τους και ενημερώθηκαν από τον Lieutenant Colonel William Bollinger για την αποστολή, την οργάνωση και τις τρέχουσες δραστηριότητες της Μονάδας.

Κατά τις επισκέψεις τους οι δύο υφυπουργοί συνοδεύονταν επίσης από την Επιτετραμμένη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα (Deputy Chief of Mission) κ. Maria Olson, τη Γενική Πρόξενο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Θεσσαλονίκη κ. Elizabeth K. Lee, τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πρέσβη ε.τ. κ. Ελευθέριο Αγγελόπουλο και αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η «Φωλιά»

Όπως είχαμε γράψει στο enikos.gr, στόχος του ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, είναι να μετατραπεί η 110 Π.Μ. σε φωλιά των ελληνικών UAVs. Και δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχει ήδη σκέψη αναβάθμισης των UAVs «ΠΗΓΑΣΟΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία κατασκευάζονται από την ΕΑΒ. Η αναβάθμιση αυτή μπορεί να γίνει σε συνεργασία με Ισραηλινούς, με στόχο τη μετατροπή των «ΠΗΓΑΣΟΣ» σε αεροσκάφη μάχης!

Ήδη, έχει αποφασιστεί η Ελλάδα να αποκτήσει 3 UAV – MQ9 στην έκδοση Guardian ενώ υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για την απόκτηση κι επιπλέον UAV του τύπου στην έκδοση Reaper.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση θανατηφόρων λοιμώξεων από τη θάλασσα λόγω υπερθέρμανσης

Η συνεχής θέρμανση του κλίματος θα μπορούσε να αυξήσει τις θανατηφόρες λοιμώξεις από τη θάλασσα! Τα βακτήρια Vibrio vulnificus αναπτύσσονται σε ζεστά ρηχά παράκτια νερά στη θάλασσα και μπορούν να μολύνουν έναν άνθρωπο μετά από ένα κόψιμο ή ένα τσίμπημα

Μετάβαση στο περιεχόμενο