«Πλεύσιμα»: Δίνουν ανάσες στα πλοία πρώτης γραμμής του ΠΝ

Πώς η έγκριση από την Βουλή για τα «πλεύσιμα» του Πολεμικού Ναυτικού δίνει μεγάλες ανάσες στην ετοιμότητα του Στόλου

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πολεμικό Ναυτικό τα τελευταία χρόνια είναι το μαζικό κύμα φυγής σε στελέχη περίπου 40 ετών.

Αυτό που τόνιζαν οι στρατιωτικές και πολιτικές ηγεσίες είναι ότι οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν τους πολλαπλασιαστές ισχύος. Κι είχαν – κι έχουν – δίκιο. Διότι τι να κάνει κάποιος το καλύτερο οπλικό σύστημα του κόσμου όταν δεν υπάρχει ένα άξιο στέλεχος να το χειριστεί; Στα χέρια ενός καλά εκπαιδευμένου στελέχους ακόμη και ένα ξεπερασμένης τεχνολογίας οπλικό σύστημα μεταμορφώνεται σε υπερόπλο.

Πολεμικό Ναυτικό στόλος

Κι αν κάποιος έχει αντίρρηση επί των παραπάνω, μπορεί να ανατρέξει στα γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να βρίσκονται ανεπτυγμένα σε Αιγαίο και Μεσόγειο και τα στελέχη που επανδρώνουν τις άνω των 40 ετών φρεγάτες «S» να παραδίδουν μαθήματα ναυτοσύνης.

Όμως, το θέμα της ημερήσιας αποζημίωσης αποτελούσε την μεγαλύτερη γάγγραινα. Στελέχη που έτρωγαν με το κουτάλι την θάλασσα, που το ΠΝ είχε επενδύσει σε αυτά και προσδοκούσε να λάβει τα καλύτερα στοιχεία, βάσει της εκπαίδευσης και της εμπειρίας τους, έφευγαν στην πιο παραγωγική τους ηλικίας καταφεύγοντας στον ιδιωτικό τομέα.

Το να βρίσκεται κάποιος 2 και 3 μήνες εν πλω, μακριά από το σπίτι του, την οικογένειά του και να λαμβάνει ημερήσια αποζημίωση 18 ευρώ, την στιγμή που κρατούσε ψηλά την γαλανόλευκη, ήταν τουλάχιστον άδικο.

 

Μία αδικία η οποία αποκαταστάθηκε προσφάτως με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που αναμένεται να δημοσιευθεί.

Πολεμικό Ναυτικό στόλος

Η ΚΥΑ είναι αυτή που θα δώσει την πολυπόθητη λύση στην αιμορραγία άξιων στελεχών από το ΠΝ και θα δώσει κίνητρα ώστε οι αποστολές να εκτελούνται με περίσσιο ζήλο. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί επίσημα, εκτιμάται ότι ένα στέλεχος που θα βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή θα λαμβάνει 90€ αποζημίωση ημερησίως. Μάλιστα το ποσό θα είναι οριζόντιο, ανεξαρτήτως βαθμού. Δηλαδή, μία φρεγάτα που θα πραγματοποιεί για παράδειγμα αποστολή 2-3 μηνών στην Μεσόγειο, όλο το πλήρωμα θα λαμβάνει το ίδιο ποσό, το οποίο θα είναι «καθαρό».

Η οικονομική ανάσα που θα πάρουν οι οικογένειες όλων εκείνων που θαλασσοδέρνονται υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας αποτελεί το ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης όχι μόνο της Πολιτείας αλλά και ολόκληρου του λαού, στις θυσίες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πολεμικό Ναυτικό στόλος

Πλέον, η ηγεσία του ΓΕΝ πιστεύει ότι όχι μόνο θα μπορέσει να σταθεροποιήσει τις διαθεσιμότητες ανθρώπινου δυναμικού αλλά σύντομα να τις ενισχύσει, αφού έρχονται και προσλήψεις περίπου 700 ΕΠΟΠ.

Επιπλέον, θα πρέπει να τονισθεί ότι εκτός από τα στελέχη του ΠΝ, με πιέσεις του ΓΕΕΘΑ σε πλήρη συντονισμό με τα Γενικά Επιτελεία, το επίδομα αποστολών θα λαμβάνουν όλα τα στελέχη που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους αποστολές, είτε προέρχεται από τις Ειδικές Δυνάμεις είτε από άλλο Κλάδο.

Πολεμικό Ναυτικό στόλος Πολεμικό Ναυτικό στόλος

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρωσία: Με την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, Σουηδία και Φινλανδία θα μετατραπούν σε «θεμιτούς στόχους»

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μετατραπούν σε «θεμιτούς στόχους» μέτρων «αντιποίνων» της Ρωσίας αφού γίνουν κράτη μέλη του NATO, διεμήνυσε χθες Τρίτη ο Ρώσος πρεσβευτής στη Στοκχόλμη, επαναφέροντας στο προσκήνιο την απειλητική ρητορική της Μόσχας. «Μετά την ένταξη της

Δημόσιο: Ποιοι οι δικαιούχοι πριμ παραγωγικότητας ως 15% του βασικού μισθού

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή του πριμ παραγωγικότητας σε υπαλλήλους στο Δημόσιο. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασαν στο υπουργικό συμβούλιο τα κριτήρια απονομής και τον τρόπο υπολογισμού του συστήματος κινήτρων και

Οι 53 μέρες που θα κρίνουν τις κάλπες – Με ποιους στόχους προσέρχονται τα κόμματα

Σε 53 ημέρες θα κριθούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, αφού το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα και των εκλογών της δεύτερης κάλπης, αρχές Ιουλίου, εφόσον αυτές χρειαστούν. Τα κόμματα προσέρχονται

Ναυάγιο της Ζακύνθου: Γρίφος το άνοιγμα της παραλίας – Διίστανται οι απόψεις των επιστημόνων

Έναν δυσεπίλυτο γρίφο καλούνται να λύσουν μέσα στον επόμενο μήνα οι αρμόδιοι φορείς που είναι υπεύθυνοι για μια από τις διασημότερες παραλίες του κόσμου, το Ναυάγιο της Ζακύνθου, ενώ σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή

Μετάβαση στο περιεχόμενο