Καιρίδης για μεταναστευτικό: Οι 5 χώρες του ευρωπαϊκού νότου απαιτούν και δικαιούνται αλληλεγγύης και στήριξης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, συμμετείχε στις εργασίες της υπουργικής Συνόδου της Ομάδας MED5, η οποία πραγματοποιήθηκε, στις 19 και 20 Απριλίου, στα Κανάρια Νησιά, υπό την προεδρία του Ισπανού υπουργού Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της προηγούμενης Συνόδου, τον περασμένο Οκτώβριο, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι οι MED5 (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) αποτελούνται από πέντε μόνο κράτη-μέλη της ΕΕ, ο ρόλος και η συμβολή τους στην επίτευξη της συμφωνίας για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ ήταν πολύ μεγάλος, και το ίδιο συμβαίνει και τώρα κατά τη διαδικασία εφαρμογής του.

Η μεταναστευτική πρόκληση επηρεάζει καθοριστικά την πολιτική στην Ευρώπη σήμερα και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αποτελεσματική διαχείρισή της. Γι’ αυτό οι πέντε χώρες του ευρωπαϊκού νότου απαιτούν και δικαιούνται της ευρύτερης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στήριξης».

Το βασικό αντικείμενο της Συνόδου

Βασικό αντικείμενο της Συνόδου ήταν η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, η χρηματοδότηση της εφαρμογής του και η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης. «Σήμερα, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση μιας κοινής, και, γι’ αυτό, πιο αποτελεσματικής, ευρωπαϊκής πολιτικής, που βασίζεται στην αυστηρή προστασία των συνόρων, τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και την προώθηση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης, με όρους και κανόνες», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τι συμφώνησαν οι MED5

Οι υπουργοί των MED5 συμφώνησαν στη σημασία της κατά προτεραιότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των πέντε χωρών τους, δεδομένου ότι πρόκειται για τα κράτη που δέχονται τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση. Επιπρόσθετα, υπογραμμίσθηκε η σημασία της ισορροπίας μεταξύ της αλληλεγγύης και της ευθύνης και κατά την εφαρμογή του νέου Συμφώνου. Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν επίσης ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Matteo Piantedosi, ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Byron Camilleri, και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασύλου της Κύπρου, Ανδρέας Γεωργιάδης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Ο Δένδιας παραδίδει τα στρατιωτικά νοσοκομεία στους ιδιώτες

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τα υγειονομικά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλή, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επιχείρησε να εμφανίσει ένα «σχέδιο σωτηρίας» για τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ωστόσο, μια προσεκτική ανάγνωση των αλλαγών που προωθούνται αποκαλύπτει μια διαφορετική πραγματικότητα:

Δεξαμενόπλοια: Ασφαλιστικά παίγνια της Ρωσίας με σύμμαχο την Ινδία

Στα δεξαμενόπλοια μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου προς την Ινδία φαίνεται να εστιάζεται το ενδιαφέρον αρκετών ασφαλιστικών εταιρειών της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, επιπλέον τρεις ρωσικές ασφαλιστικές εταιρείες υπέβαλαν πρόσφατα αίτηση στην Ινδία για να παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη σε δεξαμενόπλοια

Η νέα μόδα στις Βρυξέλλες: Γράφουμε γράμματα στον Άγιο Βασίλη

Γιώργος Σκορδίλης Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο, αν δεν ήταν τόσο αποκαλυπτικό της ευρωπαϊκής πολιτικής κουλτούρας. Ευρωβουλευτές, φορώντας τον μανδύα της ηθικής αυστηρότητας, ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει (!) τις πωλήσεις ελληνικών πλοίων σε ρωσικά συμφέροντα. Κι όλα

Κικίλιας : Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκπτωτικών μειώσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τις οικογένειες και στα ταχύπλοα

«Στόχευσή μας είναι να μην είναι πολυτέλεια για την ελληνική οικογένεια να ταξιδέψει στα νησιά» υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας Για το ενδεχόμενο μειώσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια μέσα από τις μειώσεις των λιμενικών τελών που εξαγγέλθηκαν προ ημερών, μίλησε ο υπουργός Ναυτιλίας και

Μετάβαση στο περιεχόμενο