Καιρίδης για μεταναστευτικό: Οι 5 χώρες του ευρωπαϊκού νότου απαιτούν και δικαιούνται αλληλεγγύης και στήριξης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, συμμετείχε στις εργασίες της υπουργικής Συνόδου της Ομάδας MED5, η οποία πραγματοποιήθηκε, στις 19 και 20 Απριλίου, στα Κανάρια Νησιά, υπό την προεδρία του Ισπανού υπουργού Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της προηγούμενης Συνόδου, τον περασμένο Οκτώβριο, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι οι MED5 (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) αποτελούνται από πέντε μόνο κράτη-μέλη της ΕΕ, ο ρόλος και η συμβολή τους στην επίτευξη της συμφωνίας για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ ήταν πολύ μεγάλος, και το ίδιο συμβαίνει και τώρα κατά τη διαδικασία εφαρμογής του.

Η μεταναστευτική πρόκληση επηρεάζει καθοριστικά την πολιτική στην Ευρώπη σήμερα και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αποτελεσματική διαχείρισή της. Γι’ αυτό οι πέντε χώρες του ευρωπαϊκού νότου απαιτούν και δικαιούνται της ευρύτερης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στήριξης».

Το βασικό αντικείμενο της Συνόδου

Βασικό αντικείμενο της Συνόδου ήταν η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, η χρηματοδότηση της εφαρμογής του και η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης. «Σήμερα, η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση μιας κοινής, και, γι’ αυτό, πιο αποτελεσματικής, ευρωπαϊκής πολιτικής, που βασίζεται στην αυστηρή προστασία των συνόρων, τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και την προώθηση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης, με όρους και κανόνες», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τι συμφώνησαν οι MED5

Οι υπουργοί των MED5 συμφώνησαν στη σημασία της κατά προτεραιότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των πέντε χωρών τους, δεδομένου ότι πρόκειται για τα κράτη που δέχονται τη μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση. Επιπρόσθετα, υπογραμμίσθηκε η σημασία της ισορροπίας μεταξύ της αλληλεγγύης και της ευθύνης και κατά την εφαρμογή του νέου Συμφώνου. Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώθηκαν με την υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν επίσης ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Matteo Piantedosi, ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Byron Camilleri, και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασύλου της Κύπρου, Ανδρέας Γεωργιάδης.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο