Καταδίκη για 97χρονη γραμματέα των ναζί

Πρόκειται πιθανώς για την τελευταία δίκη στη Γερμανία για ναζιστικά εγκλήματα. Η 97χρονη πρώην γραμματέας κρίθηκε ένοχη για συνέργεια σε δολοφονία πάνω από 10.000 ατόμων.

Η 97χρονη Ίρμγκαρντ Φ. κατά τη δίκη

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή, σύμφωνα με την πρόταση του αρμόδιου εισαγγελέα, επέβαλε δικαστήριο της βόρειας Γερμανίας κοντά στο Αμβούργο στην 97χρονη Ίρμγκαρντ Φ., πρώην γραμματέα και δακτυλογράφο στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΣτούτχοφΤο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ίρμγκαρντ Φ. εργάστηκε εκεί ως υπάλληλος των ναζί από το 1943 έως τον Απρίλιο του 1945, σε μια διοικητική θέση «κλειδί». Σύμφωνα με τους δικαστές το γραφείο στο οποίο εργαζόταν «διασφάλιζε την ομαλή λειτουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης» και ως εκ τούτου «είχε γνώση όλων των γεγονότων που συνέβαιναν εκεί».

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στούτχοφ θανατώθηκαν από τους ναζί περίπου 65.000 άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι, Πολωνοί παρτιζάνοι αλλά και αιχμάλωτοι πολέμου από τον Σοβιετικό Στρατό. Η Ίρμγκαρντ Φ. κρίθηκε ένοχη για συνέργεια στη δολοφονία τουλάχιστον 10.000 ανθρώπων.

Μάλιστα ενδιαφέρον έχει ότι δικάστηκε από το δικαστήριο ανηλίκων της μικρής πόλης Ίτζεχοε έξω από το Αμβούργο, επειδή ήταν μόλις 18 ετών όταν άρχισε να εργάζεται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Τα τελευταία χρόνια πριν από τη σύλληψή της, ζούσε σε γηροκομείο, ενώ πριν από τη δίκη είχε προσπαθήσει να εξαναφιστεί.

«Λυπάμαι για όσα συνέβησαν. Τίποτα άλλο»

Ίρμγκαρντ Φ.Η νεαρή, χαμογελαστή Ίρμγκαρντ στο στρατόπεδο συγκέντρωσης

Αυτό που προκάλεσε όμως έντονη εντύπωση κατά τη διάρκεια της δίκης ήταν η σιωπή της. Προς το τέλος είπε μόνο: «Λυπάμαι για όσα συνέβησαν. Λυπάμαι που ήμουν στο Στούτχοφ εκείνη τη χρονική περίοδο. Τίποτα άλλο».

Για την εισαγγελέα Μάξι Βάντσεν πρόκειται πάντως για «μια εξαιρετικά σημαντική δίκη ιστορικής σημασίας» μιας και πιθανότατα θα είναι η τελευταία δίκη για ναζιστικά εγκλήματα.

Από το 2011 και μετά υπήρξε σειρά καταδικαστικών αποφάσεων στη Γερμανία για τους τελευταίους εν ζωή συνεργούς του ναζιστικού καθεστώτος. Πολλές υποθέσεις ωστόσο δεν έφτασαν ποτέ στις δικαστικές αίθουσες εξαιτίας του θανάτου των υπαιτίων ή της φυσικής τους ανικανότητας λόγω ηλικίας να παραστούν σε δίκη.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά

Τουρισμός: Αντέχει η «βαριά βιομηχανία» το κύμα τουριστών;

Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, οι ανακοινώσεις περί ρεκόρ αφίξεων δημιουργούν θετικό κλίμα για την οικονομία και οι προσδοκίες αυξάνονται σε… ετήσια βάση.  Πράγμα λογικό, βέβαια, εάν αναλογιστούμε ότι το 2019 είχε εκτιμηθεί

Συλλήψεις αλλοδαπών για παράβαση του νόμου περί όπλων στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 49 και 48 ετών, προέβησαν, βραδινές ώρες της 23/01/2023, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, για παράβαση του Ν.2168/93 «περί όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που