Νέα στοιχεία για τις συνθήκες της αιματηρής καταδίωξης στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σύμης, την περασμένη Παρασκευή, με θύμα έναν 39χρονο υπήκοο Κουβέιτ φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Στον φάκελο της δικογραφίας, ενδεικτικά, περιλαμβάνεται έγγραφο που υπογράφει οπλίτης γιατρός του Κέντρου Υγείας Σύμης, από το οποίο προκύπτει ότι ο άτυχος μετανάστης χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι. «Στις 23 Αυγούστου έλαβα κλήση στο Κ.Υ. Σύμης περίπου στις 10 π.μ. για αναφερόμενο τραυματισμό μετανάστη (…) Τραυματίας χωρίς ζωτικά σημεία έφερε διαμπερές τραύμα κεφαλής από πυροβόλο όπλο, με πιθανή πύλη εισόδου κεφαλή και εξόδου αριστερή γνάθο».
Το αιματηρό περιστατικό εκτυλίχθηκε ανοικτά της Σύμης το πρωί της Παρασκευής. Περιπολικό σκάφος με κωδικό 1044, στο οποίο επέβαιναν δύο στελέχη του Λιμενικού, εντόπισε ταχύπλοο σκάφος με μετανάστες να κινείται προς τις ακτές της Σύμης. Ακολούθησε καταδίωξη, με τους χειριστές του δουλεμπορικού σκάφους να αναπτύσσουν ταχύτητα και να πραγματοποιούν ελιγμούς για να αποφύγουν την ακινητοποίηση και σύλληψή τους. Στη διάρκεια του επεισοδίου, ανθυπασπιστής του Λιμενικού πυροβόλησε με πολεμικό τυφέκιο G3A3 δύο φορές στον αέρα για εκφοβισμό και δύο φορές κατά της μηχανής του ταχύπλοου με σκοπό την ακινητοποίησή του. Μία από τις σφαίρες έπληξε τον 39χρονο στο κεφάλι.
Στο πλαίσιο της προανάκρισης, τα στελέχη του Λιμεναρχείου Σύμης εξέτασαν ως μάρτυρες επτά μετανάστες, έξι συγγενείς από το Κουβέιτ και έναν υπήκοο Παλαιστίνης, με τις καταθέσεις τους να παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ομοιότητες. Όλοι υποδεικνύουν ως χειριστές του σκάφους τους δύο νεαρούς Τούρκους, 24 και 16 ετών, που τελικά συνελήφθησαν από το Λιμενικό. «Καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου το σκάφος χειρίζονταν μόνο εκείνοι», λένε και οι επτά. Στο ερώτημα του προανακριτικού υπαλλήλου εάν ο 39χρονος θανάσιμα τραυματισμένος μετανάστης ήταν σκυμμένος ή όρθιος στη διάρκεια της καταδίωξης, απαντούν όλοι ως εξής: «Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και ειδικότερα κατά την καταδίωξη, όλοι ήμασταν σκυμμένοι».
Ο συνήγορος ενός από τους δύο συλληφθέντες ζητάει να γίνει έρευνα στα κινητά όλων των επιβαινόντων και των στελεχών του Λιμενικού για τον εντοπισμό τυχόν βίντεο της καταδίωξης. Κρίσιμο, τέλος, για τη διερεύνηση των συνθηκών της αιματηρής καταδίωξης είναι και το απόσπασμα των καταθέσεων που αφορά το εάν οι χειριστές του ταχύπλοου των δουλεμπόρων έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς ή όχι. Επ’ αυτού όλοι οι μετανάστες σημειώνουν ότι ο χειριστής «πήγαινε με μεγάλη ταχύτητα και πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς». Δεν περιέγραψαν, ωστόσο, απόπειρα εμβολισμού του περιπολικού του Λιμενικού, κάτι που πάντως έκανε με μεγάλη λεπτομέρεια το στέλεχος του Λιμενικού που άνοιξε πυρ κατά του δουλεμπορικού σκάφους. «Έστρεψε πάλι το σκάφος προς τα πάνω μας, με αποτέλεσμα να μας εμβολίσει πάλι, αυτή τη φορά από τα δεξιά», είπε απολογούμενος ο 44χρονος ανθυπασπιστής του Λιμενικού, ενώ σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με το εάν το σκάφος 1044 υπέστη υλικές ζημιές, απάντησε: «Σκίστηκε το προστατευτικό κάλυμμα του μπαλονιού, καθώς επίσης παρατηρήθηκε στρέβλωση της λαμαρίνας συγκράτησής του, όπως επίσης και βαθιές εκδορές στον πολυεστέρα από την πλευρά του κυβερνήτη».
Απολογητικό υπόμνημα
Ο συνήγορος ενός από τους δύο συλληφθέντες, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, με απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε για λογαριασμό του εντολέα του θέτει αρχικά ζητήματα απόλυτης ακυρότητας της προδικασίας, με το επιχείρημα ότι οι διωκόμενοι υπέγραψαν έγγραφα, μεταξύ των οποίων και τη «δήλωση αποδοχής» του κατασχεμένου δουλεμπορικού σκάφους, τα οποία ωστόσο δεν είχαν μεταφραστεί στα τουρκικά. Επιπλέον ζητάει να γίνει έρευνα στα κινητά όλων των επιβαινόντων και των στελεχών του Λιμενικού για τον εντοπισμό τυχόν βίντεο της καταδίωξης (το σκάφος δεν είναι εξοπλισμένο με κάμερα, σύμφωνα με πηγή του Λιμενικού), ενώ έθεσε θέμα πραγματογνωμοσύνης και στα δύο σκάφη «προς διαπίστωση των φερόμενων βλαβών από τις φερόμενες συγκρούσεις». Οι δύο κατηγορούμενοι ως δουλέμποροι απολογήθηκαν την Τετάρτη και κρίθηκαν προφυλακιστέοι, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή.