Κατανάλωση καυσίμων: Ο Έλληνας δεν αφήνει το ΙΧ του παρά την εκτόξευση των τιμών της βενζίνης

Μπορεί η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να φλερτάρει με τα 2 ευρώ και το κόστος των μετακινήσεων με το αυτοκίνητο να έχει αυξηθεί σημαντικά, ωστόσο η εξέλιξη αυτή δε φαίνεται να έχει επηρεάσει την κατανάλωση καυσίμων, η οποία σύμφωνα με πηγές της αγοράς καυσίμων όχι μόνο δεν παρουσιάζει μείωση αλλά αντίθετα κινείται ανοδικά.

 

Βεβαίως ακόμη και χωρίς τη … “μαρτυρία” των εταιρειών καυσίμων, η κίνηση στους δρόμους της Αττικής αποτελεί μια ακόμη σημαντική ένδειξη ότι η κατανάλωση των καυσίμων κίνησης βαίνει διαρκώς αυξανόμενη. Έστω και εάν το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σημαντική αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων που θεωρητικά πρέπει να οδηγήσουν το δείκτη της αγοράς καυσίμων σε αρνητικό πρόσημο.

Πρακτικά η εικόνα από τις εταιρείες καυσίμων αλλά και η εικόνα των δρόμων μαρτυρούν ότι ο Έλληνας δεν εγκαταλείπει εύκολα το ΙΧ για τις μετακινήσεις του ακόμη και όταν οι τιμές των καυσίμων διανύουν ανοδική τροχιά όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά καυσίμων στη χώρα μας κινείται ανοδικά και σε αυτό σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξαν και τα δύο τριήμερα του Μαρτίου, δηλαδή η Καθαρή Δευτέρα και η 25η Μαρτίου, με την έξοδο των εκδρομέων σε οδικούς προορισμούς. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς το Μάρτιο η κατανάλωση βενζίνης αυξήθηκε σε ποσοστό 2,5% ενώ το ντίζελ κίνησης παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό (-0,5%).

Η εικόνα εμφανίζεται ακόμη καλύτερη για το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου τόσο οι βενζίνες όσο και το πετρέλαιο κίνησης κινούνται ανοδικά. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς καυσίμων, οι πωλήσεις βενζίνης κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 3% ενώ ακόμη καλύτερα κινήθηκε το ντίζελ με άνοδο της τάξης του 4,5%.

Όπως προαναφέρθηκε η αγορά αναμένεται να κινηθεί ακόμη καλύτερα το επόμενο διάστημα κυρίως λόγω της αναμενόμενης μεγάλης εξόδου του Πάσχα. Με βάση τις τρέχουσες τιμές των καυσίμων, το οδικό ταξίδι για τους Πασχαλινούς προορισμούς αναμένεται να κοστίσει σημαντικά: για το ταξίδι Αθήνα Θεσσαλονίκη το κόστος καυσίμου ξεπερνά τα 75 ευρώ για βενζίνη και τα 50 ευρώ για ντίζελ, ενώ από την Αθήνα για τη Σπάρτη το κόστος θα είναι τα 45 ευρώ για βενζίνη και 30 ευρώ για ντίζελ. Αντίστοιχα για Καλαμάτα το κόστος διαμορφώνεται σε 36 ευρώ για βενζίνη και 24 ευρώ για ντίζελ ενώ για την Πάτρα σε 30 ευρώ για βενζίνη και σε 20 ευρώ για ντίζελ, χωρίς να υπολογίζεται επιπλέον το κόστος των διοδίων.

Πηγή 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο