Κατώτατος μισθός: Από 1η Απριλίου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις – Πόσο θα διαμορφωθεί το ποσό

Αφορά 1 στους 4 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την διαδικασία προσδιορισμού του νέου κατώτατου μισθού. Η ανακοίνωση της απόφασης θα γίνει από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη εντός της εβδομάδας και το αργότερο έως την Παρασκευή 10 Μαρτίου, ημερομηνία έως την οποία ορίζεται – από το νόμο – ότι θα πρέπει να αποφασισθεί η νέα αύξηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση κλειδώνει γύρω στο 8% – δηλαδή ο νέος μισθός διαμορφωθεί στα 770 ευρώ. Σήμερα, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 713 ευρώ, μεικτά.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου αφορά 1 στους 4 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή περίπου 700.000 εργαζομένους που απασχολούνται με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Η σχετική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είχε αρχικώς ορισθεί για την Παρασκευή 3 Μαρτίου αλλά λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη και της κήρυξης του εθνικού πένθους, η νέα ημερομηνία συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου τοποθετείται στις επόμενες ημέρες έως την Παρασκευή, οπότε εκπνέει η νομοθετημένη προθεσμία.

Τα επιδόματα που θα συμπαρασύρει
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο επίδομα. Έτσι εφόσον ο κατώτατος μισθός αυξηθεί κατά 7,75% από 1η Απριλίου 2023 το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 472 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.

Το «ξεκλείδωμα» των τριετιών
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι ευελπιστούν σε επιπλέον προσαύξηση του μηνιαίου εισοδήματος τους, μέσω του «ξεπαγώματος» των τριετιών, οι οποίες είχαν ανασταλεί από το 2012 στο πλαίσιο εφαρμογής των μνημονίων. Αξίζει να σημειωθεί πως για να ενεργοποιηθούν ξανά οι τριετίες θα πρέπει η ανεργία να πέσει κάτω από το φράγμα του 10%. Από την εφαρμογή των τριετιών, οι μισθοί θα προσαυξάνονται κατά 10% κάθε τρία χρόνια. Πρόκειται για αυξήσεις ξεχωριστές, που δεν συνδέονται με τις ετήσιες αυξήσεις που ανακοινώνει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Μείωση εισφορών
Όποια κι αν είναι η τελική απόφαση της κυβέρνησης, αναμένεται να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη εξαγγελία μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Η περαιτέρω μείωση των εισφορών την οποία θα ανακοινώσει η κυβέρνηση υπολογίζεται γύρω στις 3 ποσοστιαίες μονάδες – σε βάθος τετραετίας.

Κατώτατος μισθός: Από 1η Απριλίου σε ισχύ οι νέες ρυθμίσεις – Πόσο θα διαμορφωθεί το ποσό

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Διχάζει η παρένθετη μητέρα

Από την μία, η κυβέρνηση Μελόνι ανακοινώνει ότι πρόκειται να προωθήσει την έγκριση νόμου που θα τιμωρεί αυστηρά την πρακτική αυτή τόσο όταν γίνετα εντός εθνικών συνόρων όσο και στο εξωτερικό, από Ιταλούς πολίτες. Από την άλλη, η αντιπολίτευση των Πέντε

Λιτανείες και προσευχές στη Νότια Γαλλία για να βρέξει

Οι αγρότες της νότιας Γαλλίας είναι απελπισμένοι με την ξηρασία. Στο Περπινιάν το Σάββατο οργανώθηκε λιτανεία λαϊκών και κληρικών με δεήσεις για να βρέξει επί τέλους. Η λιτανεία στο Περπινιάν είχε ελάχιστη σχέση με τη παράδοση και την καλλιέργεια θρησκευτικών

Η Ελλάδα δαπάνησε πάνω από τον μέσο όρο του ΝΑΤΟ

«Η Γερμανία απέτυχε ξεκάθαρα τον στόχο του 2% του ΝΑΤΟ και αυτό τη χρονιά του Zeitenwende», δηλαδή του σημείου καμπής στη γερμανική αμυντική πολιτική, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στη σημερινή της έκδοση. Σύμφωνα με δήλωση του ΝΑΤΟ που παρουσιάστηκε την Τρίτη, οι

Με εντυπωσιακή ανάπτυξη όλων των οικονομικών μεγεθών τα αποτελέσματα 2022 για Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου

ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΕΩΣ 2022 ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  Το 2022 υπήρξε για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου χρονιά έντονης δραστηριότητας, με εντυπωσιακή ανάπτυξη όλων των οικονομικών μεγεθών. Με βάση τις  οικονομικές καταστάσεις, τα αποτελέσματα της χρήσεως αξιολογούνται

Μετάβαση στο περιεχόμενο