Κεραυνοί χωρίς βροχή: Η «ξηρή καταιγίδα» άναψε δεκάδες φωτιές – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Δεκάδες πυρκαγιές ξέσπασαν το Σάββατο (26/8) σε πολλά σημεία της Αττικής, αλλά και ανά την επικράτεια εξαιτίας των κεραυνών που έπεσαν από το πρωί, χωρίς όμως να εκδηλωθούν και οι πολυπόθητες βροχοπτώσεις. Οι περισσότερες εστίες κατασβέστηκαν από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, που βρίσκονταν επί ποδός για την αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων. Ανησυχητικές διαστάσεις πήρε η φωτιά στην Άνδρο.

Με νέα πύρινα μέτωπα, τα οποία προκλήθηκαν από την έντονη κεραυνική δραστηριότητα, δοκιμάστηκε η Αττική, με δυσκολότερο αυτό του Γραμματικού, αφού η φωτιά έκαιγε δίπλα στον οικισμό.

Η έντονη κεραυνική δραστηριότητα στην Αττική, όπου παρατηρήθηκαν περισσότερες από 300 κεραυνοπτώσεις, προκάλεσε τουλάχιστον 12 πυρκαγιές σε Γραμματικό, Βαρνάβα, Βάρη, Βούλα και Κορωπί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της ξηρής καταιγίδας, δηλαδή κεραυνοί χωρίς βροχόπτωση.

Οι φωτιές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, ενώ δεν υπήρξαν καταστροφές σε κατοικίες.

Το έντονο φαινόμενο επεκτάθηκε στην Κάρυστο, χωρίς να προκαλέσει φωτιά, ενώ συνέχισε στην Άνδρο όπου κεραυνοί προκάλεσαν δύο μέτωπα πυρκαγιάς. Μάλιστα, εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση του οικισμού Γίδες, όπου οι φλόγες μπήκαν στις αυλές των σπιτιών.

Κεραυνοί χωρίς βροχή: Η «ξηρή καταιγίδα» άναψε δεκάδες φωτιές – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις
Πηγή Blitzortung.org

Τι είναι η ξηρή καταιγίδα

Μία ξηρή καταιγίδα μπορεί να οριστεί ως μία καταιγίδα που χαρακτηρίζεται από ηλεκτρική δραστηριότητα (κεραυνούς) και συνοδεύεται από λίγη έως καθόλου βροχή. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που συνδέονται με την ανάπτυξη ξηρών καταιγίδων περιλαμβάνουν αυξημένη αστάθεια στην ατμόσφαιρα και ένα πολύ βαθύ και ξηρό κατώτερο στρώμα μέσα στην τροπόσφαιρα, το οποίο υπό συνθήκες μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη κατακόρυφων νεφών με μεγάλο ύψος βάσης. Το βαθύ και ξηρό τροποσφαιρικό στρώμα αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό στοιχείο όλων των ξηρών καταιγίδων, καθώς συνεισφέρει περαιτέρω στην εξάτμιση του διαθέσιμου υετού (βροχή) όπως πέφτει από τη βάση του νέφους προς το έδαφος και επομένως στην εκδήλωση κεραυνικής δραστηριότητας δίχως την παρουσία βροχής.

Ωστόσο, μία ξηρή καταιγίδα δεν οδηγεί πάντα και κατ’ ανάγκη σε έναρξη δασικής πυρκαγιάς. Η πιθανότητα ανάφλεξης από την πτώση κεραυνού εξαρτάται από το είδος της δασικής καύσιμης ύλης, την περιεχόμενη σε αυτήν υγρασία, αλλά και, γενικότερα, από τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εκδήλωση του κεραυνικού πλήγματος. Για παράδειγμα, όταν τα δασικά καύσιμα είναι πολύ ξηρά και οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες ευνοϊκές (π.χ., υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή σχετική υγρασία, ισχυροί άνεμοι), ένα κεραυνικό πλήγμα μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη και έναρξη πυρκαγιάς μέσα σε λίγα μόνο λεπτά από την εκδήλωση του. Αντίθετα, εάν η δασική καύσιμη ύλη είναι αρκετά υγρή και οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Συνολικά 122 οι φωτιές σε όλη την επικράτεια

Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 122 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 75 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ειδικότερα όπως αναφέρει σε ενημέρωσή της η Πυροσβεστική:

– Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

– Στον Έβρο, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί. Επίσης, αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπα πυρκαγιών εκδηλώθηκαν στις περιοχές Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά Έβρου γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλείς κατευθύνσεις.

– Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Δίστομο και Στείρι Βοιωτίας.

– Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βιτάλι βορειοανατολικά της νήσου ‘Ανδρου πήρε γρήγορα διαστάσεις γι’ αυτό το λόγο στις 14:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Γίδες προς το λιμάνι του Γαυρίου. Επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα συμπεριλαμβανομένων 8 πυροσβεστών με 2 οχήματα που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Τήνο και Σύρο, κι από αέρος συνδράμουν ένα ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Επίσης μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα 16 πυροσβέστες με 4 οχήματα της ΠΕΠΥΔ Κρήτης, 10 πυροσβέστες από την 1η Ε.ΜΟΔ.Ε., 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα από Γαλλία, και 10 εθελοντές με 3 οχήματα των Εθελοντικών Ομάδων, Βύρωνα, Κρυονερίου και Εκάλης Αττικής. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης

– Στην δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Γκάτζα του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας αντιμετωπίζονται ενεργές καύσεις κι επιχειρούν 24 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα, 4 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Κύπρο 2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στη Αλεξανδρούπολη και 16 πυροσβέστες που επιχείρησαν στην περιοχή της Νέας Μάκρης, Κροατία 1 αεροσκάφος που επιχείρησε σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη, Γερμανία 2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, Σουηδία 1 αεροσκάφος που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, Τσεχία 1 ελικόπτερο που επιχείρησε στο Δίστομο Βοιωτίας και 23 πυροσβέστες με 3 οχήματα που επιχειρούν στη Δαδιά Έβρου , Ρουμανία 51 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στη Λεπτοκαρυά Έβρου, Βουλγαρία 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Κοίλα Έβρου, Σλοβακία 39 πυροσβέστες με 8 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική, αλλά και μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα που επιχείρησαν στη Νέα Μάκρη και μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα για ‘Ανδρο, καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία 46 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Και την Κυριακή υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Για αύριο Κυριακή παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Κεραυνοί χωρίς βροχή: Η «ξηρή καταιγίδα» άναψε δεκάδες φωτιές – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών, δεδομένου ότι καταγράφεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Κεραυνοί χωρίς βροχή: Η «ξηρή καταιγίδα» άναψε δεκάδες φωτιές – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κ. Λ. Βόλου: Ευχαριστήριο σημείωμα σε Κ. Λ. Πειραιά

Ευχαριστήριο Σημείωμα Είναι πλέον γνωστές οι πρωτόγνωρες καταστάσεις, που βιώνουμε στη Θεσσαλία και στον Βόλο. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι διαβούμε εδώ είναι ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές, ακόμη και στην προμήθεια των πιο βασικών αγαθών, όπως το πόσιμο νερό.

Παρμενίων 23: Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τη μεγαλύτερη ελληνική στρατιωτική άσκηση [Βίντεο]

Η άσκηση περιείχε και το σενάριο αναχαιτίσεις αεροσκαφών με την κωδική ονομασία Renegade που εντυπωσίασε. Την Κυριακή 01 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο διεξαγωγής της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 23», κατά την οποία συνεξετάζεται η άσκηση του Πολιτικού

Νέες αποκαλύψεις για τα μαρτύρια της γυναίκας που βίαζε και εξέδιδε ο αστυνομικός – Πώς την πλησίασε

Στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ένας αστυνομικός ο οποίος κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και βιασμό κατ’ εξακολούθηση προέβη η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας. Ο άνδρας εκμεταλλευόταν την ιδιότητά του και το γεγονός ότι εκτελούσε υπηρεσία στην ίδια περιοχή όπου δραστηριοποιείτο μία

Μετάβαση στο περιεχόμενο