Κερδίζει έδαφος το «πλαστικό» χρήμα – Στα 94 δισ. οι συναλλαγές το 2022, πώς θα κλείσουν τα παράθυρα της φοροδιαφυγής

Νέο άλμα κατά 11,3 δισ. ευρώ (13,6%) έκανε η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα μας μέσα σε ένα χρόνο, αγγίζοντας το 2022 τα 94 δισ. ευρώ- από 82,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2021- συμβάλλοντας σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το «πλαστικό» χρήμα κερδίζει σταθερά έδαφος από το 2015 και εντεύθεν, ωθούμενο αρχικώς από τις συνθήκες που διαμόρφωσαν τα capital controls και εν συνεχεία η πανδημία.

Οι χρεωστικές κάρτες αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών, με ποσοστιαία συμμετοχή 92% στον συνολικό αριθμό συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών.

Ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών το 2022 έκανε νέο άλμα στο 1,93 δισ. από 1,65 δισ. το 2021 σημειώνοντας αύξηση κατά 16%. Ανάλογη ήταν η αύξηση και στις χρεωστικές κάρτες, με τον συνολικό αριθμό των συναλλαγών το 2022 να φτάνει σε 1,775 δισ. από 1,52 δισ. το προηγούμενο έτος (17%).

Η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα διαμορφώθηκε πέρυσι στα 4.898 ευρώ ( από 4.546 ευρώ το 2021) έναντι μέσης αξίας συναλλαγών ανά πιστωτική στα 2.501 ευρώ ( από 2.117 ευρώ).

Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε κατά 12% σε 94 συναλλαγές από 84 το 2021 αλλά η μέση αξία ανά συναλλαγή, συνέχισε την πτωτική της πορεία και διαμορφώθηκε πέρυσι στα 48 ευρώ όταν το 2020 ήταν στα 58 ευρώ. Πρακτικά, το πλαστικό χρήμα χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο ακόμα και για αγορές μικρής αξίας.

Στα περιστατικά απάτης στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών το 2022 καταγράφηκε μείωση του αριθμού τους κατά 27% σε σχέση με το 2021.

Χωρίς να υπάρχει ποσοτικοποίηση στοιχείων, η επίδραση της αύξησης της χρήσης «πλαστικού» χρήματος είναι καταλυτική στην πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να προδιαγράφουν νέες ευνοϊκές επιπτώσεις όταν προς το τέλος του έτους ολοκληρωθεί η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS και η διαβίβαση της ενιαίας απόδειξης σε πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ.

Με το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα κλείσει ένα ακόμα παράθυρο φοροδιαφυγής, το οποίο μένει ακόμα ορθάνοικτο καθώς δεν είναι ασύνηθες η πληρωμή να γίνεται με κάρτα, η συναλλαγή να καταγράφεται στο POS αλλά όχι και στην ταμειακή απαιτώντας στη συνέχεια εκτεταμένους ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων για να αποκαλυφθεί η κλοπή ΦΠΑ.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών, μελετούν από μηδενική βάση τη θέσπιση ειδικών κινήτρων με στόχο την ενθάρρυνση των ψηφιακών πληρωμών και τον περιορισμό της «μαύρης» οικονομίας, καθώς τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τις τράπεζες δείχνουν ότι οι πληρωμές σε επαγγελματίες συγκεκριμένων κλάδων που …παραδοσιακά φοροδιαφεύγουν στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ενδεικτικές και δεν αντιστοιχούν στο ύψος της πραγματικής αξίας/υπηρεσίας.

Κερδίζει έδαφος το «πλαστικό» χρήμα – Στα 94 δισ. οι συναλλαγές το 2022, πώς θα κλείσουν τα παράθυρα της φοροδιαφυγής

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Mόνο το 13% των Ελλήνων γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας, οι νέοι την αγνοούν εντελώς

Τεράστιο έλλειμα ενημέρωσης για τη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου, την ελληνόκτητη, έχει η ελληνική κοινωνία. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από έρευνα που διεξήγαγε η Focus Bari, με θέμα: «Οι αντιλήψεις των Ελλήνων και οι προκλήσεις στη Ναυτιλία» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005

Κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα για τις ώρες εργασίας

Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες, πριν ακόμα θεσμοθετηθεί η εξαήμερη εργασία στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και σε εκείνες που εφαρμόζουν σύστημα με εναλλασσόμενες βάρδιες. Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η «Ν», κάνουν λόγο για ώρες εργασίας

von der Leyen: Επανεξελέγη Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής για 2η φορά

Με 401 ψήφους υπέρ της, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανεξέλεξε πριν λίγο την κα Ursula von der Leyen για δεύτερη θητεία ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για ακόμη μια πενταετία η κα. von der Leyen θα βρίσκεται στο τιμόνι του κύριου

Κριμαία: Ουκρανικά ναυτικά drones έπληξαν τη βάση της ρωσικής Ακτοφυλακής (βίντεο)

Ουκρανικά ναυτικά drones επιτέθηκαν σε βάση της ρωσικής Ακτοφυλακής στην Κριμαία, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με στόχο το κέντρο διοίκησης, μια αποθήκη πυρομαχικών και εξοπλισμού, έναν υποσταθμό ισχύος, τεχνικές εγκαταστάσεις και θέσεις πυροβολικού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο