Κίνα-Φιλιππίνες: Αψιμαχία σε διαφιλονικούμενο ύφαλο στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το Πεκίνο επιβεβαίωσε ότι «απώθησε» σκάφη των Φιλιππίνων κοντά σε διαφιλονικούμενο ύφαλο απαντώντας έτσι στις κατηγορίες της άλλης χώρας  ότι, η ακτοφυλακή του έκανε χρήση εκτοξευτήρων νερού εναντίον δύο σκαφών τους και ότι εμπόδισε την πρόσβαση στο σημείο.

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή των Φιλιππίνων, η κινεζική ακτοφυλακή εγκατέστησε και πάλι ένα πλωτό φράγμα 380 μέτρων που περιορίζει την πρόσβαση στη ζώνη, του υφάλου Σκάρμπορο.

Ένα παρόμοιο πλωτό φράγμα είχε εγκατασταθεί από την Κίνα το Σεπτέμβριο 2023 στο ίδιο σημείο, πριν το διαλύσει μερικές ημέρες αργότερα η φιλιππινέζικη ακτοφυλακή.

Κοντά στον ύφαλο αυτό με τη μορφή ατόλης, τον έλεγχο του οποίου πήρε το 2012 η Κίνα, είχε συμβεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κινεζική ακτοφυλακή και φιλιππινέζικα σκάφη -ένα της ακτοφυλακής και το άλλο του γραφείου αλιευμάτων- που είχαν έρθει για να ανεφοδιάσουν με καύσιμα και τρόφιμα αλιείς που εργάζονταν στον τομέα.

«Παρά την παρενόχληση και τις προκλήσεις της κινεζικής ακτοφυλακής, τα σκάφη  κράτησαν τις θέσεις τους και συνέχισαν τη θαλάσσια περιπολία τους», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των Φιλιππίνων.

Το σκάφος της ακτοφυλακής έγινε στόχος και από τις δύο πλευρές εκτοξευτήρων ύδατος που του προκάλεσαν ζημιές στα κιγκλιδώματα και τους υαλοπίνακές του. Οι ζημιές αυτές «αποδεικνύουν την ισχυρή πίεση του νερού που χρησιμοποιήθηκε από την κινεζική ακτοφυλακή κατά την παρενόχληση εκ μέρους της των φιλιππινέζικων σκαφών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ύφαλος Σκάρμπορο βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων δυτικά του κύριου νησιού των Φιλιππίνων, του Λουζόν, και σε απόσταση σχεδόν 900 χιλιομέτρων από το κινεζικό νησί Χαϊνάν, νότια της ηπειρωτικής Κίνας.

Από την πλευρά της, η Κίνα ανέφερε ότι «απώθησε» φιλιππινέζικα πλοία.

«Στις 30 Απριλίου, η κινεζική ακτοφυλακή, σύμφωνα με το νόμο, απώθησε το πλοίο 4410 της φιλιππινέζικης ακτοφυλακής και το πλοίο 3004 της κυβέρνησης των Φιλιππίνων, που είχαν εισέλθει στα ύδατα κοντά στη νησί Χουανγκγιάν», ανέφερε σε ανακοίνωση, χρησιμοποιώντας την κινεζική ονομασία του υφάλου Σκάρμπορο.

Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν σε όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα -ένα σημαντικό σταυροδρόμι των θαλάσσιων εμπορικών οδών- προς μεγάλη απογοήτευση παράκτιων χωρών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντοπίστηκε μετά από 58 χρόνια το ναυάγιο της «Φαλκονέρας» – Η αιτία βύθισης του πλοίου

Μετά από 58 χρόνια εντοπίστηκε στα 700 μέτρα βάθος και σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από την τοποθεσία στην οποία θεωρήθηκε αρχικά ότι είχε βυθιστεί, το ναυάγιο της «Φαλκονέρας». Το κύτος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» που βυθίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1966

Ξεκίνησαν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγάρικου ηλεκτρικού καταμαράν στο Δούναβη

Ο δήμος της βουλγαρικής πόλης Σιλίστρα ξεκίνησε δοκιμαστικά δρομολόγια του πρώτου βουλγαρικού ηλεκτρικού καταμαράν στον ποταμό Δούναβη. Το σκάφος, αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενός διασυνοριακού έργου μεταξύ της δημοτικής αρχής της Σιλίστρα και του νομαρχιακού συμβουλίου

Νησιά Άλαντ: Η «Αχίλλειος πτέρνα» της Φινλανδίας προκαλεί πονοκέφαλο στην Ευρώπη

Η στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, για την οποία η Τουρκία προβάλει συνεχώς τις αντιρρήσεις της, έχει κριθεί απαραίτητη εξαιτίας των άστατων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Συχνά η ελληνική διπλωματία επικαλείται το ότι «η Ελλάδα δεν έχει τους γείτονες της Σουηδίας». Η εισβολή

ΜΤΝ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις αποδοχών ΜΤΝ & ΕΚΟΕΜΝ 2023 για την Εφορία

Το ΜΤΝ ανάρτησε χτες (24/5/2024) τις Βεβαιώσεις Αποδοχών από το ΜΤΝ και από το ΕΚΟΕΜΝ για το Έτος 2023 που υποβάλλονται αυτούσιες στην Εφορία με τις φορολογικές δηλώσεις των μερισματούχων του Ταμείου. Στις Βεβαιώσεις Αποδοχών εξατομικευμένη πρόσβαση μπορεί να έχει

Μετάβαση στο περιεχόμενο