Κίνα-Φιλιππίνες: Αψιμαχία σε διαφιλονικούμενο ύφαλο στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το Πεκίνο επιβεβαίωσε ότι «απώθησε» σκάφη των Φιλιππίνων κοντά σε διαφιλονικούμενο ύφαλο απαντώντας έτσι στις κατηγορίες της άλλης χώρας  ότι, η ακτοφυλακή του έκανε χρήση εκτοξευτήρων νερού εναντίον δύο σκαφών τους και ότι εμπόδισε την πρόσβαση στο σημείο.

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή των Φιλιππίνων, η κινεζική ακτοφυλακή εγκατέστησε και πάλι ένα πλωτό φράγμα 380 μέτρων που περιορίζει την πρόσβαση στη ζώνη, του υφάλου Σκάρμπορο.

Ένα παρόμοιο πλωτό φράγμα είχε εγκατασταθεί από την Κίνα το Σεπτέμβριο 2023 στο ίδιο σημείο, πριν το διαλύσει μερικές ημέρες αργότερα η φιλιππινέζικη ακτοφυλακή.

Κοντά στον ύφαλο αυτό με τη μορφή ατόλης, τον έλεγχο του οποίου πήρε το 2012 η Κίνα, είχε συμβεί η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κινεζική ακτοφυλακή και φιλιππινέζικα σκάφη -ένα της ακτοφυλακής και το άλλο του γραφείου αλιευμάτων- που είχαν έρθει για να ανεφοδιάσουν με καύσιμα και τρόφιμα αλιείς που εργάζονταν στον τομέα.

«Παρά την παρενόχληση και τις προκλήσεις της κινεζικής ακτοφυλακής, τα σκάφη  κράτησαν τις θέσεις τους και συνέχισαν τη θαλάσσια περιπολία τους», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των Φιλιππίνων.

Το σκάφος της ακτοφυλακής έγινε στόχος και από τις δύο πλευρές εκτοξευτήρων ύδατος που του προκάλεσαν ζημιές στα κιγκλιδώματα και τους υαλοπίνακές του. Οι ζημιές αυτές «αποδεικνύουν την ισχυρή πίεση του νερού που χρησιμοποιήθηκε από την κινεζική ακτοφυλακή κατά την παρενόχληση εκ μέρους της των φιλιππινέζικων σκαφών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ύφαλος Σκάρμπορο βρίσκεται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων δυτικά του κύριου νησιού των Φιλιππίνων, του Λουζόν, και σε απόσταση σχεδόν 900 χιλιομέτρων από το κινεζικό νησί Χαϊνάν, νότια της ηπειρωτικής Κίνας.

Από την πλευρά της, η Κίνα ανέφερε ότι «απώθησε» φιλιππινέζικα πλοία.

«Στις 30 Απριλίου, η κινεζική ακτοφυλακή, σύμφωνα με το νόμο, απώθησε το πλοίο 4410 της φιλιππινέζικης ακτοφυλακής και το πλοίο 3004 της κυβέρνησης των Φιλιππίνων, που είχαν εισέλθει στα ύδατα κοντά στη νησί Χουανγκγιάν», ανέφερε σε ανακοίνωση, χρησιμοποιώντας την κινεζική ονομασία του υφάλου Σκάρμπορο.

Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία σχεδόν σε όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα -ένα σημαντικό σταυροδρόμι των θαλάσσιων εμπορικών οδών- προς μεγάλη απογοήτευση παράκτιων χωρών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο ανάπλασης της Γάζας συνδέεται με τη θαλάσσια πολιτική

Γράφει ο Ερόλ Ουζέρ Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει ενδιαφέροντα πρωτοσέλιδα που παραπέμπουν στο πιθανό σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να καταλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να τη μετατρέψουν σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Το σχέδιο

Τα κόμματα πέφτουν σε δημοσκοπικό κενό, ο σώζων εαυτόν σωθήτω

Αγαπημένα μου golden boys, αδικημένοι μου μικροαστοί, φτωχοί μου προλετάριοι, λατρεμένες μου βιοπαλαίστριες, πέφτουν οι δημοσκοπήσεις σαν βροχή και μαζί και τα ποσοστά των συστημικών κομμάτων. Λίγο ακόμα να συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση και προβλέπω να

Θολό το μέλλον για τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα

Η πρόσφατη περίοδος ηρεμίας στην Ερυθρά Θάλασσα μάλλον τελειώνει. Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς η επιστροφή της ναυσιπλοΐας στη Διώρυγα του Σουέζ παραμένει αμφίβολη. Όπως υπογραμμίζει σε πρόσφατη έκθεσή της η ναυλομεσιτική Intermodal, τα επίπεδα

Ενας Κρητικός θα διασχίσει το Αιγαίο με sup και φουσκωτό για καλό σκοπό

Θα διασχίσουν όλο το Αιγαίο, μια διαδρομή περίπου 870 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη έως την Κρήτη, κάνοντας όρθια σανιδοκωπηλασία. Τέσσερις άνδρες, λάτρεις του νερού, ξεκίνησαν νωρίς το πρωί από την ακτή Θερμαϊκού, στην περιοχή της Περαίας, μ’ ένα sup και

Μετάβαση στο περιεχόμενο