Κίνα: Πρωτοφανής κοινωνική έκρηξη – Κλειδώνουν στα σπίτια τους κατοίκους, συνθήματα κατά του καθεστώτος Σι

Κίνα ώρα μηδέν. Η οργή ξεχειλίζει, η πίεση από τον πολυετή εγκλεισμό αποτυπώνεται στους δρόμους, η ανάγκη για επαναφορά της κανονικότητας φέρνει τελικά τη βία. Για ακόμη ένα 24ωρο, οι δρόμοι μεγάλων πόλεων της Κίνας έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με τον κόσμο σε απόγνωση – έχοντας κουραστεί από το καθεστώς του lockdown – να ζητά ελευθερία και πτώση του Σι Τζιπίνγκ.

Η αυστηρότητα των μέτρων στην Κίνα, όπου οι μολύνσεις έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ με τους θανάτους όμως να είναι λίγοι, έχει ξεφύγει. Οι αρμόδιες Αρχές έχουν φτάσει στο σημείο να σφραγίζουν πόρτες συγκροτημάτων για να μην βγαίνει ο κόσμος. Οι κάτοικοι «πνιγμένοι» από τη στέρηση της ελευθερίας τους πηδούν μέχρι και από τα παράθυρα και ορισμένοι έχουν βρει τραγικό τέλος.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, είναι συγκεχυμένες δεδομένου ότι το κινεζικό καθεστώς επιλέγει την απόκρυψη.

Το κύμα διαμαρτυρίας φούντωσε όταν πριν από λίγες ημέρες πυρκαγιά ξέσπασε σε συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ουρούμτσι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι. Από την πρώτη στιγμή, η αγανάκτιση κυρίευσε τους κατοίκους οι οποίοι φώναζαν κατηγορώντας τις Αρχές πως εάν δεν υπήρχαν αυτά τα τόσα αυστηρά μέτρα, ο κόσμος θα είχε προλάβει να βγει από τα διαμερίσματα και να σωθεί.

Ενδεικτικά της πρωτοφανούς κοινωνικής έκρηξης που επικρατεί στην Κίνα τα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ που αναφέρονται σε μια άνευ προηγουμένου κοινωνική κατακραυγή στην κομμουνιστική χώρα, ενώ δεν παραλείπουν να εστιάσουν στο σοβαρό κύμα διαμαρτυρίας κατά του προέδρου.

Το ρεύμα των διαδηλώσεων μεταφέρθηκε τόσο στην οικονομική πρωτεύουσα Σανγκάη, όπου οργανώθηκαν εκατοντάδες πορείες, όσο και στο Πεκίνο με φοιτητές να συμμετέχουν στις εξεγέρσεις.

Τις τελευταίες ώρες, η «φωτιά» των διαδηλώσεων έχει μεταφερθεί στην πόλη από όπου ξεκίνησε η υγειονομική κρίση, την Ουχάν.

Οργισμένοι κάτοικοι βάλουν κατά των Αρχών, αρνούνται πια να ακολουθήσουν τα μέτρα και σπάνε τα οδοφράγματα για να δείξουν την εναντίωσή τους στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων.

Οι κάτοικοι που αποφάσισαν να εξεγερθούν στην Ουχάν ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Συμβολικής σημασίας θεωρείται και η ένταση των διαδηλώσεων στη Σανγκάη όπου τη νύχτα του Σαββάτου πλήθος κόσμου φώναζε «Σι παραιτήσου», «Κομμουνιστικό Κόμμα φύγε».

Άλλοι κάτοικοι κρατούσαν λευκά πανό, θέλοντας να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στη λογοκρισία, ενώ πολλοί κυκλοφορούσαν με κεριά και λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ουρούμτσι.

Τέτοιοι είδους διαμαρτυρίες είναι πρωτοφανείς για τα κινεζικά δεδομένα, εάν σκεφτεί κανείς ότι σε μια χώρα όπου εφαρμόζεται η βίαιη καταστολή, ο κόσμος διστάζει να εξεγερθεί.

Όπως γράφουν διεθνείς αναλυτές, η κινεζική κυβέρνηση φαίνεται να υποτιμά την επίδραση που έχει η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων στον κόσμο, καθώς δεν υπολογίζει τις συνέπειες της κόπωσης από τα μέτρα.

Οι διαδηλώσεις, όπως παρατηρείται, γίνονται σε κομβικής σημασίας πόλεις. Στην οικονομική πρωτεύουσα, στο μέρος από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση της covid-19, ενώ κινητοποιήσεις γίνονται και μέσα από τα πανεπιστήμια…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος: Έκθεση αφιερωμένη στον «ζωγράφο της θάλασσας»

Η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει μια ακόμη σημαντική αναφορά στο έργο του μεγάλου Έλληνα θαλασσογράφου. Θα παρουσιαστούν 52 πίνακες της συλλογής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία είναι η μεγαλύτερη συλλογή έργων του κορυφαίου Έλληνα θαλασσογράφου. Επίσης το κοινό θα

Συνάντηση ΥΠτΠ, Μ. Χρυσοχοΐδη με Εκτελεστικό Διευθυντή FRONTEX, H. Leijtens

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε, χτες, Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Frontex, Hans Leijtens. Στο πλαίσιο της συνάντησης τους, συζήτησαν το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στα σύνορα δεδομένων των γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως και

Ένα αεροπλανοφόρο πλάι στο…Κ.Λ. Πειραιά

Απο τις σπάνιες εμφανίσεις στο λιμάνι του Πειραιά του Ισπανικού μίνι αεροπλανοφόρου Juan Carlos I (L 61). Είναι μάλιστα δεμένο σε σημείο όπου ο καθένας μπορεί να απολαύσει από πολύ μικρή απόσταση τα Harriers. Σπάνιο θέαμα. Όσοι έχουν χρόνο, ας

Το μακρύτερο road-trip του πλανήτη μας

Από Βορρά η διαδρομή ξεκινά από την Αλάσκα και στο Νότο καταλήγει στην Παταγονία (Γη του Πυρός). Διατρέχει 14 διαφορετικές χώρες της Αμερικανικής ηπείρου και έχει μήκος 48.000 χιλιόμετρα ή 29.825,817 μίλια. Όσοι σκεφτόσαστε να πάρετε τον ομματιών σας, μη

Μετάβαση στο περιεχόμενο