Κίνημα “χωρίς απόδειξη” λόγω της ακρίβειας

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν χιλιάδες νοικοκυριά στα χρόνια των Μνημονίων φαίνεται ότι επιστρέφουν, ενδεχομένως όμως σε μικρότερη κλίμακα. Από την αγορά αναφέρουν ότι πολλοί ζητούν, αντί της απόδειξης, έκπτωση στις αγορές που πραγματοποιούν για βασικά είδη διατροφής. Οι επαγγελματίες σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και αυτοί που είναι συνεπείς και εκδίδουν αποδείξεις σε όλες τις συναλλαγές, αναγκάζονται να μειώνουν τις τιμές και φυσικά να μην κόβουν την απόδειξη. Από τον κρεοπώλη, τον μπακάλη, για αγορές ρούχων και υποδημάτων, οι καταναλωτές ζητούν επιπλέον έκπτωση, χωρίς απόδειξη. Η ενεργειακή κρίση, η τρίτη στη σειρά μετά τα Μνημόνια και την πανδημία, έχει συρρικνώσει το καλάθι της νοικοκυράς καθώς οι τιμές των προϊόντων έχουν εκτιναχθεί.

Την ίδια στιγμή όμως εντοπίζονται και φαινόμενα κερδοσκοπικά και φοροδιαφυγής. Μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι οι πελάτες χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πλαστικό χρήματα δεν εκδίδουν την απόδειξη. Οι πρακτικές αυτές έχουν φθάσει στα αυτιά της ΑΑΔΕ η οποία κινητοποιεί τον μηχανισμό της, αλλά και την αστυνομία, προκειμένου να διαπιστωθούν και να εντοπισθούν οι επιτήδειοι που χρησιμοποιούν ξένα POS, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τη φορολογία στην Ελλάδα για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με τους πολίτες.

Σημειώνεται ότι στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί επιχειρηματίες οι οποίοι χρησιμοποιούσαν POS με τα οποία έστελναν τα ποσά των συναλλαγών σε τράπεζες του εξωτερικού, παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις σχετικά με τα capital controls. Μάλιστα, στη Μύκονο σε ξενοδοχειακή μονάδα, είχε εντοπιστεί και κατασχέθηκε μηχάνημα POS, για παράβαση της νομοθεσίας περί κεφαλαιακών περιορισμών. Σε κοινούς ελέγχους με την αστυνομία μάλιστα είχαν βρεθεί 1.200 μηχανάκια POS Βουλγαρίας και Μάλτας και τα οποία είχαν κατασχεθεί.

Μετά την άρση των capital controls πολλές επιχειρήσεις συνέχισαν να χρησιμοποιούν ξένα POS με στόχο την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ στο ελληνικό δημόσιο και προφανώς τα χρήματα που εισέπρατταν δεν φορολογούνταν ποτέ.

Με την online όμως διασύνδεση περισσότερων από 600.000 ταμειακών μηχανών και των POS με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές όλα θα αλλάξουν. Στόχος, όπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, είναι η διασύνδεση μεταξύ Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και τερματικών POS, με σκοπό τη διασφάλιση έκδοσης των νόμιμων παραστατικών πριν από οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω τερματικών POS. Η υλοποίηση του μέτρου θα ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά.

Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα εκτεταμένο σχέδιο περιορισμού της φοροδιαφυγής και αύξησης της διαφάνειας, τμήμα του οποίου έχει ήδη ενταχθεί μεταξύ των πρώτων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτική πλέον εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, οι νέες κλειστού τύπου ταμειακές μηχανές και η διασύνδεση τους με τα POS θα βοηθήσουν την εφορία να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο όχι μόνο πότε έγινε η συναλλαγή αλλά και εάν χρησιμοποιήθηκαν μετρητά ή κάρτα. Παράλληλα, με την διασύνδεση μπαίνει φρένο στη λειτουργία POS με έδρα ξένες χώρες.

Κίνημα “χωρίς απόδειξη” λόγω της ακρίβειας

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπεγράφη σύμβαση αναβάθμισης δύο Super Puma – Τον Μάρτιο οι διαγωνισμοί για νέα ελικόπτερα πυρόσβεσης

Σύμβαση για την αναβάθμιση δύο Super Puma υπέγραψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες. Πρόκειται για έργο —μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ— συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ και

To ιστορικό βύθισης του “Ναύαρχος Κουντουριώτης” στην Θεσσαλονίκη

Γράφει ο Νικόλαος Σιδηρόπουλος (Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο https://www.wreckhistory.com ) Το “Ναύαρχος Κουντουριώτης” καθελκύστηκε ως “War Charger” στις 18 Αυγούστου του 1918, και παρόλο που είχε σύντομη επιχειρησιακή ζωή μιας και ταξίδεψε  για μόλις τρία χρόνια, οι ατυχίες του ξεκίνησαν πριν καν

Σκάφος ΑΤ 35: Το πρώτο Ελληνικό φουσκωτό κατασκευασμένο από 100% ναυπηγικό αλουμίνιο

Ο Γιάννης και ο Μάρκος, ιδρυτές της Alpha Tango, γνωρίστηκαν το 2013 σαν συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκόβης όπου σπούδαζαν μηχανολόγοι ναυπηγοί. Το όραμα τους ήταν να σχεδιάσουν ένα μοναδικό σκάφος και να το βγάλουν σε παραγωγή. Πρώτη παρουσίαση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης έβγαλε τον Πολάκη από συντονιστή – Όλες οι αλλαγές

Αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η καθαίρεση του Παύλου Πολάκη από την θέση του συντονιστή στις Ειδικές Επιτροπές Παρακολούθησης Κοινοβουλευτικού Έργου, τοποθετώντας τον ωστόσο ως τομεάρχης στον τομέα Διάφανειας, θέση που είχε επί Τσίπρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο