Κλείνει βασικός αγωγός της Ουκρανίας που μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Την ανησυχία που επικρατεί στις Βρυξέλλες έρχεται να επιβεβαιώσει το κλείσιμο βασικού αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Πρόκειται για έναν από τους δυο κύριους αγωγούς της Ουκρανίας που μεταφέρει το αέριο από τη Gazprom στην Ευρώπη, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στο βασικό σημείο εξόδου το οποίο είναι στα βορειοανατολικά, κοντά στο Χάρκοβο όπου γίνονται σφοδρές επιθέσεις συνεχώς. Επικαλούμενη αυτές τις επιθέσεις η αρμόδια αρχή της Ουκρανίας δήλωσε ότι θα κλείσει αυτό τον αγωγό στις 7 το πρωί της Τετάρτης. Υπήρχε η σκέψη για μια εναλλακτική λύση έτσι ώστε να πάει στον άλλο αγωγό αυτή η ροή του φυσικού αερίου όμως η Gazprom ανακοίνωσε ότι αυτό είναι τεχνικά αδύνατο. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να βρει λύση και στο πώς θα παρακαμφθεί ο αποκλεισμός που έχει επιβάλει η Ρωσία στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να εξασφαλιστεί η εξαγωγή σιτηρών.

 

Έκτο πακέτο κυρώσεων – Τα «αγκάθια» για ευρωπαϊκή συμφωνία & οι αγωγοί πετρελαίου
Το νέο πακέτο κυρώσεων όπως φαίνεται θα είναι αρκετά διαφορετικό από την αρχική πρόταση της Κομισιόν από τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες να διευκολυνθούν τα κράτη-μέλη και ειδικά εκείνα που λαμβάνουν πετρέλαιο μέσω αγωγών όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη τεχνικές διεργασίες και όταν σημειωθεί πρόοδος αναμένεται να έχουμε τηλεδιάσκεψη την οποία ανακοίνωσε εχθές η Πρόεδρος της Κομισιόν με περιφερειακούς παράγοντες. Όσον αφορά στους Μόνιμους Αντιπροσώπους της ΕΕ συναντώνται αύριο- είναι η τακτική τους συνάντηση- ωστόσο άγνωστο παραμένει εάν θα συζητηθούν οι κυρώσεις. Τέλος, στις 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

«El Pais»: Η απάντηση της ΕΕ στον ρωσικό εκβιασμό για την ενέργεια
Ένα ενεργειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης βρίσκεται στα σκαριά, ως ανάχωμα απέναντι στο ρωσικό εκβιασμό, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η El Pais.

Η Κομισιόν αναμένεται να προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα, τα κράτη μέλη που επηρεάζονται θα μπορούν να επικαλεστούν τη ρήτρα αλληλεγγύης και να ζητήσουν από τις γειτονικές χώρες να μοιραστούν το φυσικό τους αέριο. Στόχος είναι καμία ευρωπαϊκή χώρα να μην αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον:«κάποιες χώρες είναι αντικειμενικά σε δύσκολη θέση γιατί εξαρτώνται σχεδόν 100% από το ρωσικό πετρέλαιο. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Σλοβακία, όχι μόνο η Ουγγαρία. Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για εναλλακτικές προμήθειες, τις οποίες αναζητούμε».

Μπροστά στο ενδεχόμενο ενός γενικευμένου μπλακ άουτ, η Ευρώπη θα κληθεί να υιοθετήσει οριζόντια μέτρα, για να διασφαλίσει επαρκές φυσικό αέριο σε προστατευόμενους πελάτες, όπως τα νοικοκυριά. Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν λύσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης σε εθνικό επίπεδο, που κυμαίνονται από την προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς έως τη μείωση των τιμών του θερμοστάτη σε κτίρια.

«Η γερμανική οικονομία στηρίχτηκε στη φθηνή ενέργεια και στο φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία αλλά αυτό το οικονομικό μοντέλο τελείωσε. Η Γερμανία πρέπει να επισπεύσει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και στη συνέχεια θα ανακάμψει το οικονομικό της μοντέλο, αλλά αυτό θα χρειαστεί περίπου 2 χρόνια» ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος Μακροοικονομίας του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας, Αλεξάντερ Κριγολούζσκι.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ενέργειας καταθέτει ήδη προτάσεις για τη μείωση της κατανάλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες με στόχο την εξοικονόμηση χιλιάδων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως όπως τηλεργασία έως 3 μέρες την εβδομάδα, μείωση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους και Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις

«Μία γρήγορη διαδικασία και με επιτάχυνση στην εφαρμογή των ηλιακών πάνελ είναι κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει στο να χαλαρώσουμε και να τελειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Όπως ξέρετε, το σχέδιο RepowerEU θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες πολύ σύντομα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για την Ενέργεια, Τιμ Μακφί.

Με βάση τον προγραμματισμό, το τελικό σχέδιο της Κομισιόν αναμένεται να παρουσιαστεί στις 18 Μαΐου, έτσι ώστε στο τέλος του μήνα οι αρχηγοί των κυβερνήσεων να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις.

Κλείνει βασικός αγωγός της Ουκρανίας που μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τομέα Άμυνας ΠΑΣΟΚ: Χρόνια πολλά σε όλο το έμψυχο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος…

Με αφορμή τη σημερινή γιορτή του Αγίου Νικολάου και του εορτασμού του Πολεμικού Ναυτικού, συντάχθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση του Τομέα Άμυνας, με σκοπό να ευχηθούμε σε όλο το έμψυχο δυναμικό του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, σ’ αυτούς που

Μήνυμα Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον εορτασμό του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου

Μήνυμα  κ. Γιάννη Πλακιωτάκη  “Στην εορτή του Αγίου Νικολάου, του προστάτη τους, εύχομαι στις Ελληνίδες και τους Έλληνες ναυτικούς, όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, ευόδωση των επιθυμιών και επίτευξη των στόχων τους.    Οι

Π.Ο.Λ: Για τη χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης 600 ευρώ στα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ανακοίνωση Π.Ο.Λ: Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ.Μητσοτάκης Κυριάκος ανακοίνωσε τη χορήγηση 600 ευρώ εφάπαξ στα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Συγκεκριμένα στην εξαγγελία του αναφέρει “δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ένστολους

ΠΟΕΠΛΣ: Ζητάμε την έναρξη χορήγησης δανείων και την προκαταβολή εφάπαξ από το ΤΑΛΣ

Παρέμβαση ΠΟΕΠΛΣ για τη χορήγηση δανείων από το ΤΑΛΣ: “Αξιοποιώντας την εκπροσώπησή μας στο Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος (Τ.Α.Λ.Σ.), επανειλημμένως έχουμε καταθέσει την πρότασή μας για την ενεργοποίηση της παρ. 3 του άρθρ. 12 του Β.Δ 160/1970 (Α΄44), με το