Κλιμακωτό επίδομα 200-300 ευρώ σε πάνω από 900.000 συνταξιούχους

Για όσους δεν είδαν αυξήσεις ή οι συντάξεις τους ενισχύθηκαν λίγο

Εκτακτο, εφάπαξ επίδομα που θα ξεκινάει από 300 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και θα μειώνεται σε 250 και 200 ευρώ για τις μεγαλύτερες συντάξεις θα λάβουν με εμβόλιμη πληρωμή από τον ΕΦΚΑ, εντός του Μαρτίου, περισσότεροι από 900.000 συνταξιούχοι που είτε δεν έλαβαν αύξηση για το 2023, είτε έλαβαν και λόγω της προσωπικής διαφοράς ήταν πολύ μικρή. «Κλειδί» για τη συγκεκριμένη παροχή είναι το ύψος της σύνταξης, σε συνάρτηση βέβαια με την ύπαρξη προσωπικής διαφοράς, εξαιτίας της οποίας άλλωστε έκλεισε η πόρτα ή περιορίστηκε δραστικά η όποια αύξηση δόθηκε στο πλαίσιο του 7,75%. Και αυτό γιατί το επίδομα θα καταβληθεί σε όσους συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη έως 1.600 ευρώ μεικτά τον μήνα, με την υψηλότερη ενίσχυση να διοχετεύεται σε αυτούς με τις χαμηλότερες συντάξεις και την υψηλότερη προσωπική διαφορά.

Οι επίσημες ανακοινώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όμως τη λογική της παροχής περιέγραψε χθες από την Κοζάνη ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1η/1/2023», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε ότι θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ». Οπως τόνισε, η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή. Μάλιστα, βάσει του σχεδιασμού, οι δικαιούχοι ενδέχεται να ξεπεράσουν και το 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, καθώς εκτός από τους εκατοντάδες χιλιάδες που δεν έλαβαν καμία αύξηση, θα συμπεριληφθούν, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, και όσοι έλαβαν μικρές αυξήσεις.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 280 εκατ. ευρώ.

Στη διευρυμένη λίστα με τους δικαιούχους που αναμένεται να λάβουν το επίδομα έχουν ενταχθεί οι εξής ομάδες συνταξιούχων:

Το μεγαλύτερο ποσό θα λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι – Το εφάπαξ βοήθημα θα δοθεί τον Μάρτιο.

• Χαμηλοσυνταξιούχοι με συντάξεις έως 800 ευρώ, οι οποίοι πήραν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, αλλά δεν έχουν λάβει την αύξηση 7,75% λόγω σημαντικής προσωπικής διαφοράς. Οι συγκεκριμένοι αναμένεται να λάβουν το ανώτατο ποσό, ήτοι 300 ευρώ, ως εφάπαξ παροχή.

• Συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη από 801 έως 1.100 ευρώ τον μήνα που είχαν μικρό όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά δεν έλαβαν την αύξηση 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς. Η έκτακτη παροχή θα ανέρχεται σε 250 ευρώ.

• Συνταξιούχοι με σύνταξη από 1.101 έως 1.600 ευρώ τον μήνα που προέρχονται από τα πρώην ταμεία του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών με μεγάλες προσωπικές διαφορές, που έλαβαν μικρή αύξηση στις συντάξεις τους από 5 έως 30 ευρώ. Γι’ αυτούς η παροχή θα είναι της τάξης των 200 ευρώ.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς οι ίδιοι να χρειαστεί να κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια, αίτηση ή υποβολή δικαιολογητικών.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mega Stories – Δείτε την σημερινή εκπομπή(00.10) αφιερωμένη σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων(με την συμμετοχή του Λιμενικού, Γιώργου Παπαδόπουλου)

Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο σε ανθρώπους που επέζησαν πολύνεκρων δυστυχημάτων και οι οποίοι  μέσω του μοιράσματος αυτής τους της εμπειρίας στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας προς το τηλεοπτικό κοινό. Μεταξύ αυτών ο κύριος Γιώργος Παπαδόπουλος που υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα και ο 

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Μετάβαση στο περιεχόμενο